Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOGOM, DETINJSTVO

Mračna istina o bajkama: Pepeljuga je odsekla stopalo, Snežanu je ubila MAJKA

Autor: dailymail.co.uk | 14.11.2014 - 12:56:00h | Komentara: 1

Džek Zipes, profesor nemačke književnosti na Univerzitetu u Minesoti, iz svoje radoznalosti, odlučio je da se osvrne na korene priča braće Grim. On je preveo originalne dve priče i na osnovu toga smatra da su ove danas izmenjene.

Pepeljuga

Pepeljuga | Foto: Disney

Spekuliše se da su braća Grim svojom prvobitnom pričom predstavili sociološko stanje koje je vladalo u tom periodu. Oni su na jednostavan način prikazali ljubomoru između mlade maćehe i pastorke, što je bio čest slučaju 18. i 19. veku. Takođe, brojni su bili slučajevi kada se otac ponovo ženio sa devojkom uzrasta kao njegova ćerka.
Međutim, danas bajke izgledaju sasvim drugačije u šta smo skoro svi upućeni. Ove promene su nastale jer su pisci ovih bajki imali decu kao svoju ciljnu grupu. Oni nisu želeli da naruše sliku majke, jer se ona smatra svetom.
- Evo ti nož, ako ti je cipelica suviše tesna, da isečeš parče stopala – deo je prave priče o Pepeljuzi.

Snežana i sedam patuljaka

Snežana i sedam patuljaka | Foto: Disney

Ukoliko ste ikada čitali Pepeljugu, shvatili ste da ovog dela u toj priči nema. Upravo je to deo originalne bajke koja će vas šokirati. Pepeljuga je odsekla stopalo. Braća Grim su i svojim ostalim pričama, pored Pepeljuge, izmenili neke delove.
Da li ste znali da su Pepeljugine polusestre pokušale da se osakate kako bi se udale za princa i da je Snežanu ubila rođena majka? A da Zlatokosa zatrudni sa princem nakon venčanja? I da je Ivicu i Maricu majka ostavila u šumi jer nije mogla da ih prehrani? Ovi delovi su objavljeni 1812. godine u originalnom izdanju priča braće Grim.

Braća Grim

Braća Grim | Foto: Wikipedia

Celo originalno izdanje nije objavljeno za decu i publiku, već su dve priče objavljene za odrasle. Upravo na osnovu toga su razni pisci uvideli da se celo izdanje mora cenzurisati i urediti.
Zipes dodaje da priče odaju očaravajuću iskrenost i neobičan pogled na ljudsko ponašanje i kulturu. Takođe, on napominje, da je oko 50 priča izbrisano ili promenjeno 1857. godine.
Poslednji komentari
  • Maki Vreme: 22.05.2015 09:03h

    Mislim da ste pogresili kod Pepeljuge- nije ona odsekla stopalo nego macehina cerka koju je maceha terala da 'posto- poto' ubaci nogu u cipelu ( odsekla je prste).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP