Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJLUĐA SRPSKA IMENA:

Mrgud, Ris, Duga, Mirođija, Biserko, Omiljen i GLJEB!

Autor: 24sata.rs | 23.11.2014 - 20:01:00h | Komentara: 0

Roditelji u Srbiji su sve inovativniji kada daju imena deci, pa se tako, u poslednje vreme često mogu čuti veoma neobična imena poput Plamen, Mrgud, Izi, Ris, Pravda ili Tilija, pa čak i Tarzan ili Princeza. Po najnovijem trendu, kako kažu iz Zavoda za informatiku i statistiku, deca sve učestalije dobijaju i stara srpska imena, kao što su Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija itd.

Uplakana beba

Kragujevčanin Nedeljko Jokanović je svoju decu nazvao Izi i Eli, nesvakidašnjim imenima za srpsko područje i njegovu tradicionalnu porodicu.

- Moja bivša žena je veliki fan grupe “Guns and roses”, pa je naš prvi sin dobio ime po njihovom čuvenom gitaristi Iziju Stradlinu. Eli je nazvan po jednom čoveku iz Novog Sada, jer mi se odmah dopalo njegovo ime. Mnogi se čude što smo deci dali toliko čudna imena, ali mislim da smo ih, na taj način, zaštitili od još čudnijih nadimaka. Nasmejem se kad god pogledam svoje porodično stablo, na čijem vrhu se, posle svih tradicionalnih imena u mojoj porodici, nalaze Izi i Eli- kaže Nedeljko.

Da okolina pozitivno reaguje na ove “eksperimente” sa imenima, potvrđuje i Beograđanka Ivana S.

NAJNEOBIČNIJA IMENA

Devojčice: Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, Mirođija, Pobeda,Pravda, Željica, Zdravica, Lasta, Bistrica, Hajdi, Sjajna, Princeza, Blagodarna

Dečaci: Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen, Ris, Jasen, Biserko, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Gljeb

- Ćerke sam nazvala Tilija i Amanita. To sam uradila, pre svega, zato što mi je bilo, iskreno, muka od konvencionalnih imena, kakvo je, uostalom, i moje. Svaki čovek je biće za sebe i zaslužuje i potpuno individualno ime. Inspiraciju za imena ćerki sam dobila listajući prirodnjačku enciklopediju: Tilija je latinski naziv za lipu, a Amanita za pečurku- onu crvenu sa belim tufnama, koja se često viđa u crtaćima- priča ova Beograđanka.

Ljubica Marijanović iz Zavoda za informatiku i statistiku kaže kako je, na njihovom spisku, sve veći broj neobičnih imena dece.

- Prema poslednjim podacima koje sam sakupila, ima stvarno jako puno nesvakidačnjih imena. Ali opet, roditelji sve češće daju deci i neka “davno zaboravljena” srpska imena kao što su Dositej, Trifun, Makarije, Nedra ili Ikonija.

Prema Zakonu o matičnim knjigama, postoje određena pravila kojih bi roditelji, kada daju imena deci, trebalo da se pridržavaju, prenosi 24sata.rs

- Ime i prezime treba da bude u skladu sa propisima Republike Srbije. Zato ne odobravamo imena koja su uvredljiva ili su u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dete odrasta- objašnjava Nataša Živković iz Sekretarijata za upravu grada Beograda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP