Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOGUĆNOST POSTIZANJA DOGOVORA POSTOJI

Mrkić: Ne odustajemo
ni od Evrope, ni od Kosova

Autor: Tanjug | 03.04.2013 - 21:17:00h | Komentara: 0

Mogućnost postizanja dogovora Beograda i Prištine još postoji, mada su šanse za kompromis veoma male, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ocenio da u odsustvu sporazuma sa Prištinom preporuka Evropske komisije za otpočinjanje pregovora sa EU u junu neće biti pozitivna.

Ivan Mrkić

Ivan Mrkić | Foto: Oliver Bunić

Mrkić je za "Večernje novosti" rekao i da Srbija neće menjati svoju strategiju i neće odustati ni od Evrope, ni od Kosova, objavljeno je na sajtu tog lista.

- Još postoji mogućnost da dodje do kompromisa, iako su razlozi za optimističnu varijantu uglavnom slabašni - rekao je Mrkić koji je bio član srpske delegacije na jučerašnjim maratonskim pregovorima u Briselu.
Upitan kolike su u ovom trenutku šanse da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora s Evropskom unijom u junu, on je ocenio da, u odsustvu sporazuma sa Prištinom, preporuka Evropske komisije neće biti pozitivna.
- Videćemo šta će reći članice EU, ali mislimo da, u odsustvu sporazuma sa Prištinom, Evropska komisija neće formulisati pozitivnu preporuku da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU - rekao je Mrkić. Na pitanje kakva će biti dalja strategija državnog vrha kada je reč o dva najvažnija nacionalna cilja - odbrani Kosova i evropskim integracijama, šef srpske diplomatije je odgovorio da se strategija neće menjati.
- Strategija ostaje ista - ne odustajemo od evrointegracija, a ni od našeg Kosova i Metohije - istakao je on. Osma runda dijaloga Beograda i Priština okončana je kasno sinoć u Briselu, nakon gotovo 13 sati razgovora, s negativnim ishodom, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je na sto stavljeno više predloga, da je jaz izmedju dve strane "uzak, ali dubok" i poručila da je ovo bio poslednji put da se formalno sastaje sa dve delegacije.
Mrkić je za list Danas rekao da srpskoj delegaciji u Briselu nije ponudjeno ništa što bi izlazilo izvan Ahtisarijevog plana ili propisa samoproglašene "Republike Kosovo". Šef srpske diplomatije je rekao i da su u dijalogu sa Prištinom "postignuti dogovori u pogledu ovlašćenja koja se odnose na obrazovanje, zdravstvo, komunalna i slična pitanja", objavljeno je na sajtu tog lista.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP