Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPREDAK

Mrkonjić: Jat dobija partnera, ali ostaje državna kompanija!

Autor: Tanjug | 23.06.2013 - 12:01:00h | Komentara: 0

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će “Jat ervejz” uskoro dobiti strateškog partnera, ali da će ostati državna kompanija.

Kriju poziciju Galića  u ministarstvu:  Milutin Mrkonjić

Milutin Mrkonjić | Foto: Dimitrije Goll

Mrkonjić je objasnio da je najvažnije da su stvoreni uslovi da Jat može da radi nesmetano do kraja ove godine i da će dok god se ne završe pregovori sa nacionalnom aviokompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad biti otvorena mogućnost pregovora o strateškom partnerstvu i sa drugim zainteresovanim zemljama.


- Ne treba pričati mnogo o tome, jer smo oko toga često govorili da je nešto završeno, pa nije bilo ništa od toga - rekao je Mrkonjić napominjući da strani partneri, takođe, ne vole da se o pregovorima priča u javnosti dok se ne postigne dogovor.

On je kazao da je menadžment Jata obećao da će ovu godinu završiti sa pozitivnom nulom odnosno da će ta kompanija prestati da pravi gubitke. Vlada Srbije je stvorila uslove da se Jat oslobodi dugova od oko 180 miliona evra, obezbedila sredstva za deo radnika koji želi dobrovoljno da ode iz preduzeća, kao i da nabavi šest novih aviona na lizing za ovu sezonu, rekao je Mrkonjić.

Jat sada može da posluje i svakako će dobiti partnera, smatra ministar saobraćaja. “Jat ervejz” i “Etihad” su započeli pregovore o eventualnom strateškom partnerstvu po modelu koji predviđa da država ostane većinski vlasnik, a strani partner da upravlja kompanijom u narednom periodu.

Nacionalni avioprevoznik Srbije bi uz strateškog partnera dobio novu modernu flotu i poslovao profitabilno. Vlada Srbije, Jat ervejz i Etihad su 17. juna potpisali u Beogradu Memorandum na osnovu kojeg će do polovine jula biti istražene mogućnosti ulaganja Etihada u srpsku vazduhoplovnu kompaniju.

Etihad će najverovatnije samo u ovoj godini, prema pisanju pojedinih medija, investirati u Jat između 40 i 50 miliona dolara, ukoliko bude postignut dogovor o strateškom partnerstvu, a rukovođenje srpskom aviokompanijom bi mogao da preuzme od oktobra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP