Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRTKOVCI

Muk zbog povratka Šešelja!

Autor: B92 | 12.11.2014 - 16:56:00h | Komentara: 9

Za vreme rata devedesetih Vojislav Šešelj, koji je nakon 11 i po godina napustio Haški tribunal bez presude, pozivao je na proterivanje Hrvata iz Hrtkovaca.

Doček Vojislava Šašelja

Doček Vojislava Šešelja

Danas je u Hrtkovcima više od 600 kuća u kojima su nekada živeli Hrvati prazno.
B92 je istraživao kakve su reakcije na dolazak Šešelja u mestu koje je simbol proterivanja nesrpskog stanovništva iz Vojvodine devedesetih godina prošlog veka.
Prošlo je 22 godine nakon što je u centru Hrtkovaca Vojislav Šešelj, sa svojim pristalicama pročitao spisak imena 17 Hrtkovčana, katoličke veroispovesti, od kojih su zahtevali da napuste selo. Meštani se danas nerado sećaju ovih događaja, a ećina ne želi ništa da komentariše.
Aleksa Ejić, jedan od najpoznatijih svedoka protiv Vojislava Šešelja u Hagu, ekskluzivno za B92 kaže da je najtragičnije što nisu osuđeni pravi krivci.
To što nijedna država nije snosila sankcije, već će biti kažnjeni samo pojedinci za konkretna dela, Ejić smatra da je najviše kriv Haški tribunal.
Današnji povratak njegovog najpoznatijeg optuženika ne želi da komentariše.
Povratak Šešelja ne komentarišu ni meštani Hrtkovaca. U ovom selu je, prema popisu iz 1991. živelo 40 odsto Hrvata, 19 odsto Mađara. Danas i jednih i drugih ima oko pet odsto. Oni koji su odbili da se isele, kažu da žive u dobrim odnosima sa svojim komšijama.
Ljubiša Šurlak, u Hrtkovce se doselio 1992. U Zagrebu je ostavio kuću, koju je menjao sa hrvatskom porodicom u Hrtkovcima. Tvrdi da je na to bio primoran.
Na ulazu u Hrtkovce i dalje stoji tabla sa nazivom sela.
Tu tablu, 1992. godine, ondašnji predsednik mesne zajednice Hrtkovci Ostoja Sibinčić zamenio je drugom, na kojoj je pisalo Srbislavci.
I ovog događaja, danas retko ko od meštana želi da se seti.
Poslednji komentari
  • кандићка Vreme: 12.11.2014 19:20h

    Како ли је србима било кад су пустили генерала готовину који је с пушком ратовао против нејачи. Шешељ није ништа урадио да би био мук у Хртковцима.

  • zoran Vreme: 12.11.2014 21:58h

    Bespuće..

  • Paja Vreme: 13.11.2014 05:21h

    A koliko je srpskih kuca u Hrvatskoj prazno?

  • zub Vreme: 13.11.2014 07:19h

    A kako li je bilo majkama vojnika JNA koji su stizali u vrecama u Srbiju, a iz te iste Srbije iz Hrtkovaca slali ZENGE da ubijaju nasu decu??? E to je Seselj hteo da spreci, samo ne sme niko da prica i pise o tome. To isto je bilo i u Sandzaku, koji je Aliji dao pola vojske i pojeo vuk magarca. Pitam se da li bi smo bilo ko iz Amerike da popunjava redove Sadamu i da zivi i radi u istoj toj Americi????

  • Ja ★ Vreme: 13.11.2014 11:39h

    Svaki-a od vas nek se stavi u taj polozaj...Može biti vaš otac ili deda. Da li bi vam onda smrdeo? Ili zaslužuje takvo ponašanje? Ma kao da je bitno iz koje je stranke... Ovakvo bolesno ponašanje treba kazniti. Ma ja bih tebe za mu*a i na banderu. Za primer. Našao je nesretnog dedu da maltretira. E pa, "lijepa je stoka šta smo mi"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP