Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽIČANKA ANA KOJOVIĆ (26), FUDBALSKI SUDIJA SA ZNAKOM FIFA

Muškarci beže od njenog zvižduka!

Autor: Vladimir Lojanica | 18.01.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kako je jednoj ženi, fudbalskom sudiji, kad se publici deljenje pravde ne svidi? Šta joj kroz glavu prolazi dok sa tribina grme kletve, pretnje i psovke? Da li zažali što je štikle zamenila kramponima? Zna to dobro Užičanka Ana Kojović (26), međunarodni arbitar sa znakom FIFA!

Navikla na pretnje, kletve i psovke: Ana

Navikla na pretnje, kletve i psovke: Ana

 

Muškarci bolje igraju,
ali žene su kulturnije

Ana, koja je već 12 godina iza aut-linije, kaže da je lakše suditi ženama nego muškarcima. Kulturnije su, ne psuju, nisu sklone oštroj igri. Ljute je predrasude da su žene samo za kuhinju i kućne poslove.
- Muškarci bolje igraju fudbal od žena, ali nije sve u umeću. Sport je viteštvo, kultura, poštovanje, a to je jača crta nežnijeg pola. Damama poručujem da izađu iz senke, da budu sudije u svojim životima. Ne smeju da trpe poniženja, povrede, klizeće startove, laktove u leđa. Prvi put neka opomenu, sledeći neka kazne žutim kartonom. Ako situacija zahteva, i crvenog treba da se late - savetuje Ana.

- Svakakvih vulgarnosti sam se naslušala, ali na to sam računala kada sam se prihvatila ovog posla. Na našim stadionima je jedno, a na svetskim potpuno drugačije. Tamo fudbal gledaju neki kulturniji ljudi - kaže Ana.

Ana je po zanimanju medicinska sestra. Supruga je, domaćica, nada se da će uskoro postati i majka. Vikendom haljine zameni dresom, čizme skine, pa kopačke navuče. U ruci, umesto torbe, zastavicu ponese.

- Celo detinjstvo sam o pištaljci slušala, prvo od oca, koji je bio fudbalski sudija, posle od brata, koji je istim stopama krenuo. Na to, nadovezao se neki gen u meni koji insistira na pravdi. Sve se to lepo ukomponovalo i navelo me na ovaj hobi - priča Ana.
Harmoniju urođene pravičnosti i savladane tajne sudijskog zanata znala je da ceni FIFA, pa je Anu nagradila poverivši joj suđenje na utakmicama ženskih timova.

- Imam zvanje pomoćnika, mahača. Sudila sam više zvaničnih utakmica ženskih reprezentacija, između ostalog kvalifikacije za svetsko i evropsko prvenstvo. U Srbiji sudim ženskoj fudbalskoj eliti i muškarcima u trećoj ligi - govori ona. Prošla je velike evropske stadione, ali i sve naše livade što stadionima zovu. E, tu žensko mora da bude muške ruke.

Ana sa koleginicama u Holandiji

Ana sa koleginicama u Holandiji


- Baci zastavicu, uzmi kutlaču! Često čujem te povike, ali to je još i dobro kako navijači umeju da časte. Slušala sam od kolega da su živu glavu od rulje u kukuruzu spasavali, meni se to još nije desilo. Možda zato što sam bila na visini zadatka - primećuje Ana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP