Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Muslimani proslavljaju Kurban-bajram!

Autor: A.O. | 04.10.2014 - 09:11:00h | Komentara: 0

Jutarnjim molitvama u džamijama i verskim objektima širom Srbije muslimani danas proslavljaju prvi dan jednog od dva najveća praznika u islamu, Kurban-bajram.


Bajrakli džamija u Beogradu

Bajrakli džamija u Beogradu | Foto: Petar Marković

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.
Praznik počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju mladog meseca.
Kurban-bajram, ili praznik žrtve, svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.
Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva - ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.
Generalni sekretar Islamske zajednice Srbiji Eldin Ašćerić čestitao je juče svim muslimanima Srbije, regiona i sveta Kurban-bajram.
''U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i lično upućujem svim muslimanima Srbiije, regiona i sveta najsrdačnije čestitke povodom Kurban-bajrama uz dovu - molitvu Uzvišenom Stvoritelju, da muslimanima Srbije i širom sveta podari svoju milost i jedinstvo, našoj domovini mir i slobodu, od svakoga zla nas sačuva i svima nama dobro svako podari'', rekao je Ašćerić u bajramskoj poslanici.
Navodeći da je Kurban-bajrama praznik koji nas podseća na jedinstvo i zajedništvo, on je izrazio želju da praznik protekne u duhu islamske vrednosti umerenosti - srednjeg puta, isticanju blagoslova vere i dobročinstva.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP