Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVEDOK ODBRANE TVRDI

Muslimani se međusobno ubijali u Srebrenici

Autor: Beta | 09.03.2015 - 19:11:00h | Komentara: 5

Odbranu od optužbe za genocid u Srebrenici, general Ratko Mladić nastavio je danas pred Haškim tribunalom preko svedoka Bojana Subotića, koji je sugerisao da su se, posle pada enklave u julu 1995, Muslimani međusobno ubijali.

Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: Profimedia

Po optužnici, Vojska Republike Srpske, kojom je tada komandovao general Mladić (72) organizovano je ubila oko 7.000 muslimanskih muškaraca, koji su se predali u danima pošto su srpske snage ušle u tu zonu pod zaštitom UN, 11. jula 1995.
Svedok Subotić, koji je tada je bio vojni policajac u zaštitnom puku Glavnog štaba VRS, opisao je kako su mu se, posle par sati okršaja, 13. jula 1995, predale stotine od "hiljadu" muslimanskih "vojnika" iz šuma u okolini Srebrenice.
Neki od tih Muslimana, kako je izjavio, obavestili su ga, potom, da njihovi "komandanti" u šumi "ubijaju one koji žele da se predaju", poimence pominjući Zulfu Tursunovića, zamenika komandanta 28. divizije Armije BiH Nasera Orića.
Subotić je posvedočio da je u šumi, u koju su ga kasnije povela dvojica zarobljenika, zatekao "užasan prizor" od "oko 500 tela" muslimanskih boraca.
- Ona nisu bila na jednom mestu, već u radijusu od 300-400-500 metara. Negde su bila dva tela, negde 10, negde 50. Rane su bile nepravilne, kao od mina, bombi, malo je bilo ustreljenih ljudi.Već se osećao neprijatan miris, velika je vrućina bila. Moguće je da se sve desilo tokom noći i jutra, rekao je Subotić.
Naznačio je da je "iz tog smera, tog jutra čuo jaku vatru" i da mu "nije bilo jasno šta se dešava, jer tu nije bilo naših jačih jedinica". Po Mladićevom svedoku, dok je, sa svojim vojnicima i dvojicom zarobljenika, pokušavao da na sigurno prenese "petoricu-šestoricu" ranjenih Muslimana, pronađenih na tom mestu, zarobila ih je grupa od oko 200 stotine muslimanskih boraca.
- Onda se vratio jedan od mojih zarobljenika koji je rekao da im ja pomažem. Ja sam im rekao da su se drugi predali i pitao hoće li i oni. Oni su pristali, pobacali oružje i pošli s nama. Ne znam ni danas kako se to izdešavalo, ispričao je Subotić.
Sve zarobljene Muslimane, prebacio je, po naređenju, na fudbalski stadion u selu Nova Kasaba, gde ih je obišao i general Mladić. Subotić, koji je precizirao da je bio "na tri-četiri metra" od generala, negirao je tvrdnje svedoka tužilaštva da su srpski vojnici, u Mladićevom prisustvu, na igralištu ubili jednog muslimanskog zarobljenika.
- Ne, to se nije desilo, dok je Mladić bio, a ne znam ni da je bilo ubistvo. Rukovao se sa zarobljenicima, pričao im o Aliji (Izetbegoviću), ratu i rekao im da će biti razmenjeni. Nama je dao striktno naređenje da vodimo računa o zarobljenicima; da se svi zarobljeni popišu; da će doći neki autobusi i da se predaju civilnoj policiji u Bratunca, izjavio je Subotić, prisećajući se da mu je Mladić tada naredio: "Mali, da svaki stigne u Bratunac".
Svedok je rekao i da je zarobljenicima, pre puta u Bratunac, podelio oko 150 vekni hleba, koje je oduzeo iz okolnih srpskih pekara, zbog čega su ga pekari kasnije tužili. Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, zarobljeni Muslimani su iz Bratunca, 14. jula 1995, bili prebačeni na više lokacija kod
Zvornika, gde su ih srpske snage sistematski streljale.
Tužioci će Subotića unakrsno ispitivati naknadno, budući da je su za sutra zakazani iskazi svedoka odbrane preko video veze. General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
Poslednji komentari
  • slavica Vreme: 09.03.2015 21:01h

    imala sam drugaricu,Muslimnku udatu u Srebrenici i kad jepobegla u Sloveniju zvala me je cisto da se javi i rekla mi je da ih pobise Holandjani iz mirovnih snaga,pomenula nije ni Mladica ni Karadzica,tek toliko da se zna.

  • predragm Vreme: 10.03.2015 01:39h

    @slavica E ja bi tebe kao pravi Srbin uhapsio i osudio za sirenje neistina po mrezama. Moramo da krenemo najzad da se obracunavamo sa ratnim huskacima u svojim redovima. Cak je i Seselj osudio dogadjanja u Srebrnici.

  • ivan Vreme: 10.03.2015 07:51h

    svi nevini a toliko ubijenih ljudi.da nije izašao zrikavac iz tunela i sve pobio hehe

  • pinkpanterbalkan Vreme: 10.03.2015 08:26h

    šešelj bi sve uradio,samo da skrene medijsku pažnju,... a i kome drugom odgovara desničarska politika i što više desničara,po svaku cijenu. šešelj je tom izjavom optužio nevine srbe,koji zbog te vražije srbrenice plaćaju veliku cijenu,a nisu krivi,jer je taj događaj montiran od strane cia-e,kao ovo sa islamskom državom ili stc,... povod za bombardovanje srba,iraka,sirije,...

  • Ano Vreme: 10.03.2015 08:39h

    Kakve gluposti! No ne čudi me budući da je minimiziranje genocida jedna od glavnih odrednica Memoranduma 2, zločinačke organizacije SANU!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP