Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRETNJA?

Mustafa: Ako sklone spomenik
nema saradnje sa Srbijom!

Autor: Beta | 12.01.2013 - 16:38:00h | Komentara: 4

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je danas da bi nasilno uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB izazvalo institucionalnu krizu u opštinama Preševo i Bujanovac i da bi prekinulo saradnju sa republičkim vlastima.

Mustafa je na konferenciji za novinare u Preševu kazao da će, ukoliko vlasti Srbije uklone spomenik u centru Preševa, preispitati kako će nadalje funkcionisati saradnja albanskih vlasti na lokalu sa republičkim organima.

Prst u oko: Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu

Spomenik pripadnicima OVPMB-a u Preševu | Foto: RAS

"Ukoliko se desi nasilno uklanjanje spomenika uslediće moja neopoziva ostavka na mesto predsednika opštine Preševo, a nadam se da će tako biti i u Bujanovcu. Nema više nikakvog smisla sarađivati sa organima koji su rušili identitet Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je Mustafa nakon sednice svih albanskih odbornika iz tri opštine na jugu centralne Srbije. 

Mustafa je naveo da premeštanje spomenika na drugu lokaciju nije prihvatljivo za Albance.
Ta politička igra ne bi trebalo da se desi, jer ako je dozvoljeno postavljanje istog spomenika sto metara dalje, zašto spomenik ne bi ostao na sadašnjem mestu.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je Albance sa juga Srbije da sami uklone spomenik, i najavio da će ga u suprotnom ukloniti vlasti Srbije.
Mustafa je kazao da vlasti Srbje treba da se naviknu na postojanje spomenika koji treba da stoji tu gde jeste, jer on za Albance označava nacionalni identitet i istoriju.
Na današnjoj sednici bili su veterani OVPMB, koju vlasti Srbije smatraju terorističkom organizacijom. Na skupu nisu bili strani ambasadori koje su Albanci pozvali, kao ni jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi. Na sednicu nije pozvan niko iz republičkih vlasti.
Albanski odbornici usvojili su deklaraciju u kojoj su zatražili od Vlade Albanije da internacionalizuje problem Preševske doline, kako nazivaju jug Srbije, i usprotivili se nasilnom uklanjanju nacionalnih simbola, uključujući i spomenike "nacionalnih heroja".
Vlada Srbije i Vlada Kosova pozvani su da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.
Deklaracija je usvojena na sednici svih albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, održanoj u Preševu.  
Poslednji komentari
  • dralle Vreme: 12.01.2013 16:51h

    A da ti malo mustafa tucaš kamen u kamenolomui da pevaš himnu na sav glas dok se diže i spužta zastava pito bi te.

  • Nina Vreme: 13.01.2013 05:28h

    Ovo nigde nema na svetu, ovako nešto može da se desi samo u Srbiji. Koji je to zatucan, glup narod pa svojoj deci ne misle dobro a kamoli drugom. Očigledno da izazivaju rat. Albanci sram vas bilo. Srbija je vaša država, zar se tako odnosite prema njoj. Kako bi bilo da srbi dodju i usele se u vaše kuće i kažu da je to jihova kuća. Tako se vi ponašate tako su albanci oteli Kosovo i Metohiju srpsli Jerusalim. Stidite se!

  • Mila Vreme: 14.01.2013 08:55h

    Mustafa preseli spomenik u Brisel,EU bi se radovala i slavila!

  • posmatrac Vreme: 14.01.2013 16:37h

    Mustafa, pa kad toliko volite Albaniju sto se ne izselite u svoju maticnu drzavu odakle vas ja vas enver hodza isterao.Ni svojima niste bili dobri, ali im dobro sluzite za izazivanje sukoba.Sramotaaaaaaaaaa, jos veca sramota da tako pljujete po drzavi u kojoj ste nasli zivot . Ti albanci su ratovali protiv Srbije i srpskog naroda, sad jos treba i spomenik da im dizemo.Pa da usput podignemo hitleru pored toga vaseg. Uzassssss...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP