Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG ČEGA JE TEK SAD UHAPŠEN KRVNIK IZ SREBRENICE

Mutne igre oko Nasera Orića!

Autor: S. V. - V. P. | 12.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Hapšenje ratnog komandanta Armije BiH na teritoriji Srebrenice Nasera Orića prema sagovornicima „Alo!“ u diplomatskim krugovima, po svemu liči na unapred smišljenu provokaciju i dogovoreni scenario kako bi se otežala pozicija Srbije, a pogotovo Republike Srpske, pred najavljeno donošenje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim Nacijama, kao i obeležavanje godišnjice zločina koji su u ovom gradu počinile vojne jedinice RS pod komandom Ratka Mladića.

Orić dve decenije slobodno šetao po Evropi

Orić dve decenije slobodno šetao po Evropi | Foto: AP

Namera je da se Orić, koga mnogi među Bošnjacima smatraju za ratnog heroja, iskoristi za podizanje tenzija između dva naroda u trenutku kada je Srebrenica ponovo pod lupom međunarodne zajednice.


Nova optužnica
 

Postoji realna mogućnost da Orić bude izručen iz Švajcarske u Srbiju i da mu se u Beogradu sudi, jer postoji novi optužni akt pred Sudom za ratne zločine u Beogradu za dela za koja mu u Hagu nije suđeno, izjavio je beogradski advokat Borivoje Borović. On je rekao da švajcarske vlasti imaju rok od 40 dana da po dostavljanju ozbiljnih dokaza i Interpolove poternice isporuče Orića Srbiji da bi mu se tu sudilo.
- Ukoliko se to ne desi i Švajcarska potpadne pod pritiske i Oriću eventualno da politički azil, onda će to da ukaže kakav je tretman Evrope prema Srbiji - zaključio je Borović.

- Orić je proteklih godina mnogo puta boravio u mnogim zemljama Evrope i vrlo je interesantno zašto bi se baš sada neko setio da ga uhapsi. Pitaje je da li su tu čista posla - sumnjičav je izvor našeg lista.

Inače, prema saznanjima „Alo!“ Orić je, prilikom hapšenja na graničnom prelazu Toneks Valer u Kantonu Ženeva, vređao je švajcarske policajce, pljuvao po Srbiji i pretio onima koji su ga uhapsili svojim moćnim prijateljima sa Zapada, otkriva „Alo!“. Kako saznajemo, Orić nije mogao da obuzda bes kada su mu juče popodne stavljene lisice.

Prvo je tvrdio da je došlo do greške, insistirao je da ga odmah puste, a kada su mu saopštili da je uhapšen na osnovu srpske poternice počeo je da viče, da Srbiju i srpski narod naziva najpogrdnijim imenima i da mu je to sve Beograd smestio. Toliko je bio besan da se pozivao na prijatelje sa Zapada, posebno na Amerikance.

Načelnik opšine Srebrenica Ćamil Duraković požalio se bosanskim medijima da ih je policija tretirala “kao najveće kriminalce”.
Duraković i Orić zajedno su putovali u Švajcarsku kako bi tamo učestvovali na „Danima sećanja Bošnjaka na Srebrenicu“!

- Čim smo prešli granicu odmah su nas izdvojili, a Orića uhapsili, kako su nam rekli, po navodnoj poternici Beograda. Odmah su nas dočekali jer su znali da dolazimo. Orića su odmah odveli, a nas skinuli skoro do gole kože. Orića su tretirali kao najvećeg zločinca - kazao je Duraković.

Srbija je 2014. godine za Orićem i još četiri osobe raspisala poternicu pod optužbama za počinjene ratne zločine. Nako toga, Ministarstvo pravosuđa BiH je intervenisalo poslavši službeni prigovor u sedište Interpola u Lionu. Orić i još četvorica su osumnjičeni da su 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Zalazje, Donji Potočari u opštini Srebrenica, i to da su ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Naser Orić, koji je pred sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, odnosno da nije sprečio zločine nad njima, po raspisivanju poternice izjavio je da će ga Srbija i Republika Srpska proganjati dok je živ.

U pritvoru dve nedelje

Orić će biti zadržan 14 dana u ekstradicionom pritvoru, a do tada će njegova odbrana imati rok da prikupi svu dokumentaciju po kojoj on ne bi trebao biti isporučen Srbiji, koja je i raspisala poternicu za njim, izjavio je Ćamil Duraković u Ženevi pošto je Orić saslušan kod tužioca. Kako saznajemo, odmah posle hapšenja krenuli su pritisci da se Orić oslobodi. Za krvnika iz Srebrenice u Ženevi su urgirale mnoge ambasade sa Zapada, ali i više bivših i sadašnjih političara. Minisatrstvo pravde Srbije juče se nije oglašavalo povodom hapšeja Orića. Prema proceduri, švajcarske vlasti bi trebalo da zatraže dokumenta od našeg Tužilaštva za ratne zločine kako bi potkrepili Interplovu poternicu. Nakon toga se ti spisi upućuju u švajcarski sud koji je nadležan za pitanje ekstradicije. Ukoliko sud prvostepeno donese odluku o izručenju, Orić ima pravo žalbe, i dok čeka odgovor, on u ektradicionom pritvoru može da provede najviše godunu dana. Ukoliko drugosterpeni sud potvrdi odluku o izručenju, onda ministar pravde Švajcarske odlučuje da li će ga izručiti Srbiji ili ne.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP