Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Radnici fabrike keksa „Jafa“ preko noći postali nekvalifikovani

Mutne igre u fabrici slatkiša!

Autor: R. Ivanoska | 19.10.2012 - 07:02:00h | Komentara: 1

Čuvene slatkiše fabrike keksa „Jafa“, između ostalih „jafa biskvit“ i „mančmelou“, odnedavno proizvode nekvalifikovani radnici! Zaposleni, neki i sa iskustvom preko 30 godina, ostali su bez kvalifikacija preko noći jer im je većinski vlasnik novom sistematizacijom „pocepao“ diplome!

Novom sistematizacijom većinski vlasnik „pocepao“ diplome radnicima kako bi izbegao da im da povišice

Novom sistematizacijom većinski vlasnik „pocepao“ diplome radnicima kako bi izbegao da im da povišice

Kako sumnjaju u Slobodnom sindikatu Srbije (SSS), koji odnedavno zastupa interese većine radnika ove keksare, većinski vlasnik se na ovaj korak odlučio kako bi izbegao povećanje zarada na koje ga obavezuje posebni kolektivni ugovor za delatnost poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede.

Vlasnik je prekršio zakon: Vlado Suvajdžić

Vlasnik je prekršio zakon: Vlado Suvajdžić

„JAFA“: Sve po zakonu

U menadžementu „Jafe” kažu da su iznenađeni nezadovoljstvom sindikata s obzirom na to da je nova reorganizacija i sistematizacija rađena u dogovoru i s njima.
- Tokom ovog procesa konstatno smo razgovarali, kako sa predstavnicima radnika, tako i sa samim radnicima. Niko nije ostao bez posla niti su mu pogoršani uslovi rada, a uverena sam da je posredi samo nesporazum i da radnici znaju da su vrata za razgovor uvek otvorena - tvrdi Milica Đorđević, menadžer za upravljanje ljudskim resursima, i navodi da je nova sistematizacija u potpunosti usklađena sa važećim posebnim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

Inače, ovaj dokument je, kažu u SSS-u, prva zakonska šansa za radnike ove fabrike da nakon 10 godina od privatizacije plate, koje se kreću oko minimalca, povećaju od 7.000 od 10.000 dinara.

- Prosto, „jafa biskvit“, „mančmelou“, „napolitanke“ i čitav niz proizvoda keksare proizvode radnici bez kvalifikacija. Tako je barem na papiru. Istina je da su isti radnici sa višegodišnjim iskustvom i odgovarajućim kvalifikacijama i dalje na istim poslovima, ali im je rukovodstvo promenilo nazive, zaključujući da ih može obavljati bilo ko bez ikakvih kvalifikacija, znanja i veština?!
Povod za čitavu zavrzlamu i izigravanje zakona od strane rukovodstva je poseban kolektivni ugovor, koji radnicima, između ostalog, garantuje i povećanje zarada.
Kako bi izbegao povećanje izdataka za plate, većinski vlasnik se odlučio na kršenje zakona - tvrdi Vlado Suvajdžić, predsednik SSS-a, dok Zorica Medić, predsednica sindikata u „Jafi”, kaže da su aneks ugovora o radu koji im je poslodavac ponudio na potpis, a kojim pristaju na „nekvalifikovanost“, potpisali u strahu od otkaza, ali će pravo na žalbu većina iskoristiti.

Inače, fabrika keksa je privatizovana 2002, kada je većinski vlasnik postala kiparska firma „Kappa star ltd“, u vlasništvu Miodraga Miškovića. Danas je „Jaffa” d.o.o. pod kontrolom „Kappa group”, u vlasništvu Nebojše Šaranovića.
Poslednji komentari
  • Shone Vreme: 29.03.2013 07:26h

    Ista situacija se desila i u Avala adi.Da ne pominjem konstantno maltretiranje radnika.Radi se po 20 dana bez dana odmora.Preti se otkazom.A o mobingu da ne govorimo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP