Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZMENE ZAKONA O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA

Muzički dinar diže cenu računara?

Autor: S. Đ. | 06.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pored toga što će od Nove godine računari poskupeti zbog povećanja PDV-a za 12 odsto, cena tih uređaja mogla bi dodatno biti uvećana i po osnovu uvođenja plaćanja muzičkog dinara ukoliko budu usvojene izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, upozorili su predstavnici industrije informacionih tehnologija.

Izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima mogle bi da donesu novi namet građanima

Izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima mogle bi da donesu novi namet građanima | Foto: Petar Marković

Naime, zakonske izmene koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu (ZIS) podrazumevaju brisanje dosadašnje zakonske odredbe da se na računare ne plaća posebna naknada koju naplaćuju kolektivne organizacije za zaštitu autorskog i srodnih prava „Sokoj“, OFPS i PI, a ukidaju se i limiti za maksimalne iznose ovog nameta.

Ni reči o pravima novinara


Uprkos tome što izmene Zakona o autorskim pravima predviđaju i da se „dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija“ ubuduće ne smatraju autorskim delima, o čemu je „Alo!“ već pisao, o tome na juče održanoj javnoj raspravi nije bilo govora. Predstavnici novinarskih udruženja ranije su tim povodom ocenili da će na taj način medijske informacije biti svedene na nivo obične potrošne robe, zbog čega su najavili reakciju kod zakonodavca.

Proizvođači i uvoznici ove opreme smatraju da je time Vladi Srbije i kolektivnim organizacijama otvorena mogućnost da se naknadom za muzički dinar optereti i njihova roba.

- Pored povećanja PDV-a, ova industrija nema prostora da izdvoji sredstva i za ovaj namet, pa će taj trošak osetiti krajnji potrošači - upozorio je Vladan Janković, direktor „Gigatrona“.
Jelena Jovanović, sekretar udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije, navela je da će na ime povećanja poreza država od IT industrije uzeti devet miliona evra, a da bi istu sumu od njih ubrale i kolektivne organizacije ako im se omogući naplata. Ona je istakla da se privreda ne protivi pravu autora na naknadu, ali zahtevaju zakonsko definisanje mehanizama naplate i visine naknade.
Predlagači zakona, međutim, ističu da listu uređaja i predmeta na koje će se plaćati posebna naknada, i da li će tu biti i računari, utvrđuje Vlada Srbije posebnom uredbom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP