Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZORAN ČOKAŠ NA ČELU „ELEKTROISTOK-PROJEKTNOG BIROA“

Muzikant vodi državnu firmu za projektovanje dalekovoda!

Autor: Ivan Ninić | 29.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Zoran Čokaš (32), koji se kao basista u bendu svoga kuma muzičara Veska Vučkovića do skoro profesionalno bavio muzikom, postavljen je za direktora državnog preduzeća „Elektroistok-projektni biro“ d. o. o. (EPB), ali u tom preduzeću i matičnom preduzeću JP „Elektromreže Srbije“ (EMS) odbijaju da odgovore na pitanja „Alo!“ koji su bili kriterijumi za Čokašev izbor i zašto nije sproveden javni konkurs!?

Muzika na struju: Bez  javnog konkursa na čelo državne firme

Muzika na struju: Bez javnog konkursa na čelo državne firme | Foto: Željko Šafar

Na čelo renomiranog preduzeća EPB, koje je pre nekoliko godina nastalo izdvanjanjem iz JP „Elektromreže Srbije“, Čokaš je postavljen početkom aprila ove godine. Ljubitelji dobre muzike znaju ga kao bas gitaristu iz benda Veska Vučkovića, čoveka koji je pre osnovanja sopstvenog benda bio aktivan u „Mercedes bendu“ i „Uragan bendu“. Vučković tvrdi da je Čokaš „zamrzao“ status u bendu i da je pre dolaska na funkciju direktora u EPB bio angažovan na polju biznisa, ali ne želi da otkriva o kakvom biznisu je reč.


Nemanja Nenadić: Svi na javni konkurs!


Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić smatra da je u slučaju izbora direktora „Elektroistok-projektnog biroa“ trebalo sprovesti javni konkurs.
- Ne vidim nijedan opravdan razlog zbog koga se direktor tog preduzeća ne bi birao na javnom konkursu. Ako već postoji obaveza izbora direktora javnih preduzeća na javnom konkursu, onda bi bilo logično da se to odnosi i na sva druga privredna društva nad kojima država ima kontrolu - kaže Nenadić za „Alo!“.

- Što se tiče sastava benda koji se pojavljuje u javnosti, mi smo potpuno transparentni i Zoran više praktično nije deo benda. On mi je kum i prijatelj i jako je dobar muzičar kome je svirka hobi. Voli to da radi i jako mu dobro ide.
On sada ima zeleno svetlo da, ukoliko želi, uzme instrument i kod mene svira za svoju dušu i to nema veze sa finansijama - kaže za „Alo!“ muzičar Vesko Vučković, a na pitanje od kog datuma tačno Čokaš nije basista u bendu odgovara: „Takve informacije i detalje vam u životu ne bih rekao“. Iako Vučković tvrdi da je Čokaševa biografija „uklonjena u sklopu ažuriranja sajta benda“, indikativno je to učinjeno tek nakon našeg interesovanja.

U sada već izbirsanom CV-ju je pisalo da je Zoran Čokaš muzikom počeo da se bavi sa 15 godina, da je sa 16 godina upisao klasičnu školu za kontrabas i paralelno džez školu za bas gitaru, kao i da je studirao ekonomiju.
„Kao profesionalni menadžer, Zoran je u bendu zadužen za celokupnu organizaciju, produkciju, sprovođenje misije i filozofije benda, muzički kvalitet, kao i za sva unutrašnja pitanja WB. Na bini se trudi da bude nenametljiv. To definitivno nije slučaj kada siđe sa bine“, stajalo je između ostalo u Čokaševom CV-ju.

Kako je bez javnog konkursa Čokaš iz sveta estrade došao na čelo državne firme i koje reference su mu bile preporuka za tu funkciju, skoro tri meseca ne uspevamo da saznamo, iako nam je obećao odgovore. Odgovore na postavljena pitanja nismo dobili ni iz kabineta direktora EMS-a Nikole Petrovića.
Inače, „Elektroistok-projektni biro“ d. o. o. je 100 odsto u vlasništvu EMS-a, a bavi se izradom tehničkih dokumenata za sanaciju dalekovoda, trafo-stanica, elektromrežnih sistema i drugih objekata elektroprenosne mreže srednjeg i visokog napona. Preduzeće je u 2012. godini imalo 38 zaposlenih i prihode od 178,8 miliona dinara.

Zoran Čokaš

Zoran Čokaš

Sakrio imovinu i prihode!


U registru javnih funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije nema podataka o imovini i prihodima direktora preduzeća „Elektroistok-projektni biro“ d. o. o. Zorana Čokaša. On je za podnošenje imovinskog izveštaja imao zakonski rok od 30 dana od dana imenovanja za direktora, a pošto to nije učinio, nadležni najavljuju istragu. „Kako je proverom službene evidencije agencije utvrđeno da imenovani nije dostavio izveštaj po stupanju, protiv navedenog agencija će preduzeti zakonom predviđene mere“, piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Poslednji komentari
  • mile swajcarac Vreme: 29.08.2013 08:00h

    pa ljudi sta vam je tu cudno ako je rekonstrukcija vlade onda zast nebi mogao muzicar da bude projektant dalekovoda na kraju krajeva ima iskustvo sa zicama ka gitara kontrabas iskustvo je tu jos neka ubacineku notu i eto nam i muzika genijalno bravo srbijo kolevko nauke inovacije i napretka ako nastavite tako dalje posle 40 godina napustam svajcarsku i vracam se u naprednu srbiju cak cu im i pasaos ostaviti pozdrav

  • vladimir Vreme: 29.08.2013 10:59h

    kao prvo covek je zavrsio sigurno fakultet i zato je postavljen na to mesto gde je sada ,bavio se a nista cudno i dalje da se bavi muzikom jer to je umetnost a sigurno i prednost na svojoj novoj funkciji jer sigurno zna da radi sa ljudima ima izrazenu komunikaciju i zasto je onda cudno sto je tu sada gde jeste.Ovo pisem iz licnog iskustva jer zavrsio sam fakultet pre rata i radio u firmi kao direktor a ujedno se bavio muzikom sviram harmoniku i verujte bio sam uspesniji od svih ostalih kolega inzinjera a i radnici su me voleli i zato Zoki samo napred iako te neznam licno zelim ti puno uspeha i srece na novom poslu jer muzicari nisu kvarni ljudi

  • nenaq Vreme: 29.08.2013 11:07h

    Šta se čudite za ćerku firmu kada JP EMS vode megatrend ekonomisti!

  • Milos Vreme: 29.08.2013 11:33h

    Pa kad ekonomiju moze da vodi muzicar sto i projektant ne bi bio iz iste branse!?

  • Pera Vreme: 13.01.2014 09:52h

    Jel dalekovod ima zice? Ima! Jel Gitara ima zice? Ima! Covek verovatno zna sa zicama i sta je tu cudno sto su ga izabrali?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP