Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJVIŠE OBOLELIH U BEOGRADU

Na bolničkom lečenju zbog malih boginja 46 obolelih

Autor: Tanjug | 11.02.2015 - 12:41:00h | Komentara: 0

Za nepuna tri meseca u Srbiji je na bolničko lečenje primljeno 46 obolelih od morbila, malih boginja, dok je u periodu od 8. januara do 6. februara prijavljeno 95 slučajeva sumnje na male boginje, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Batut

Batut

Najčešća komplikacija kod četvrtine obolelih na bolničkom lečenju je upala pluća.

Posle uvođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, u Srbiji je od 21. novembra 2014. do 6. februara prijavljeno 185 slučajeva sumnje na tu zaraznu bolest, od čega je 125 laboratorijski potvrđeno, objavljeno je na sajtu Instituta.

Najviše obolelih ima u Beogradu (51) i Južnobačkom okrugu (43), a znatan broj su prijavili i Mačvanski (17) i Sremski okrug (pet).

U Srednjebanatskom okrugu su registrovana tri slučaja morbila, a na teritoriji Južnobanatskog, Braničevskog, Severnobačkog, Jablaničkog, Kolubarskog i Nišavskog okruga je prijavljen po jedan oboleli.

Samo u ovoj godini, u periodu od 8. januara do 6. februara, prijavljeno je 95 slučajeva sumnje na male boginje, uglavnom kod studenata koji su tokom praznika boravili u Republici Srpskoj, ali i sporadičnih slučajeva bez utvrđenog izvora infekcije.

Mediji u svim slučajevima klasifikovanim kao morbile, trećina njih su državljani Republike Srpske, sa privremenim boravkom u Srbiji, a u najvećem broju su registrovani na teritoriji Južnobačkog, Mačvanskog, Srednjebanatskog okruga i grada Beograda.

Vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim licima, izuzev devet obolelih vakcinisanih sa jednom dozom vakcine, ističu stručnjaci republičkog Instituta za javno zdravlje.

Najveći broj obolelih je u životnom dobu od 20 do 30 godina (42 odsto), od 35 do 40 godina (23 odsto) i od 15 do 20 godina (devet odsto).

Po četiri odsto obolelih je u dobu preko 40 godina i od jedne do četiri godine, tri odsto je u uzrastu od pet do 10 godina, a po dve obolele osobe su u uzrastu od 10 do 15 godina i u prvoj godini života.

Ističući da treba učiniti sve da se suzbije epidemija, stručnjaci preporučuju roditeljima da decu obavezno zaštite vakcinom MMR (morbili, rubela i zauške), koja se prima sa navršenih godinu dana, a revakcinacija je do navršenih sedam godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP