Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAJT MINISTARSTVA NA USLIZI GRAĐANA

Na internetu proverite da li ste i gde na biračkom spisku!

Autor: Tanjug | 28.01.2014 - 15:58:00h | Komentara: 1

Građani Srbije, koji imaju biračko pravo, mogu u svakom momentu da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak u opštinskoj odnosno gradskoj upravi gde imaju prebivalište ili preko sajta Ministarstva pravde i državne uprave unošenjem matičnog broja.

Direktor-glavni upravni inspektor Zoran Petrović rekao je Tanjugu da će, kada građanin unese svoj matični broj na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave, dobiti podatak o broju biračkog mesta i adresi gde treba da glasa po mestu prebivališta.
 - Do zaključenja, birački spisak vode i ažuriraju opštinske, odnosno gradske uprave, a nakon zaključenja Ministarstvo pravde i državne uprave. Birački spisak zaključuje Ministarsvo 15 dana od dana održavanja izbora, rešenjem utvrdjuje ukupan broj birača upisan u jedinstveni birački spisak, broj birača po jedinicama lokalnih samouprava i broj birača po biračkim mestima - precizirao je Petrović.

Glasanje Izbori

 Izbori | Foto: Beta

 On je dodao da se to rešenje dostavlja nadležnoj izbornoj komisiji za teritoriju gde su izbori raspisani. Nakon tog roka, do 72 časa odredjenog za održavanje izbora, Ministarstvo može da unese odredjene promene.

Ukoliko građanin nije upisan u birački spisak, a stekao je punoletsvo posle zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno 15 dana pre dana održavanja izbora, opštinske i gradske uprave su u obavezi da od trenutka kada se izbori raspišu, sva lica koja stiču punoletsvo sa danom održavanja izbora, upišu u birački spisak.
 - Oni ne mogu unapred da ih upišu u birački spisak, pre raspisivanja izbora, već tek kada se rapišu izbori i oni se upisuju sa datumom održavanja izbora - naveo je Petrović.
Ukoliko gradjanin koji je postao punoletan utvrdi da opštinska ili gradska uprava to nije uradila, treba da se sa odredjenom javnom ispravom, a to je u tom slučaju izvod iz matične knjige rodjenih ili lična karta, obrati opštinskoj upravi po mestu prebivališta.
 - Ukoliko to utvrdi nakon zakjučenja biračkog spiska, obraća se Minstarstvu pravde i to ili preko opštinske uprave gde ima prebivalište ili direktno Ministarstvu. Tada Ministarstvo vrši promene do 72 sata pre dana odredjenog za održavanje izbora i sve te promene dostavlja nadležnoj izbornoj komisiji -  objasnio je Petrović.
Petrović je podsetio da je Zakon o jedinstvenom biračkom spisku donet u decembru 2009. godine i da je do tada oblast biračkog spiska bila regulasana Zakonom o izboru narodnih poslanika, a spiskove vodile opštinske i gradske uprave. Umajući u vidu odredjene informatičke, odnosno suštinske probleme koji su do tog trenutka bili konstatovani, Zakon je ostavio prelazni period od dve godine radi formiranja te jedinstvene baze podataka o državljanima Srbije koji imaju biračko pravo, dodao je.
Jedinstveni birački spisak imao je prvu i pravu primenu na izborima 2012. godine, kada su održani izbori na sim nivouma.
Petrović je naveo i da je Zakon stvorio obavezu redovnog ažuriranje biračkog spiska i da ga idalje ga ažuriraju opštinske, odnosno gradske uprave do njegovog zaključenja. MUP dostavlja podatke o prijavi i odjavi prebivališta odnosno boravišta, gubitku ononsno sticanju državljanstva, centri za socijalni rad i sudovi podatke o gubitku odnosno sticanju poslovne sposobnosti, a matične službe podatke o sticanju punoletsva radi upisa u birački spisak, odnosno o smrti radi brisanja iz biračkog spiska, rekao je Petrović.

Možete da proverite da li ste na biračkom spisku OVDE

Poslednji komentari
  • Radoje Vreme: 28.01.2014 18:59h

    Necu da proveravam jer necu da idem na Džingis kan izbore. Razbojnici, lopovi, zlikovci i tirani se ne biraju oni se sami, u ranijim vremenima pomoću Osmanlija sami nametnu a zadnjih 109 godina pomoću pravoslavnih Pečenjega: od Romanova do Putin Kana, opet sami nameću uz AGITPROP SPC, SANU, ministarstva (despotata) za "kulturu", ministarsrva za (despotat) za prosvetu, i ostalih gamadi sami nameću. Ja sam za protektorat ili da nas okupira bar Slovenija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP