Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠOKANTNI PODACI O NEPLATIŠAMA U PREŠEVU I BUJANOVCU

Na jugu duguju dve milijarde za struju!

Autor: Ružica Kantar | 02.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Meštani Preševa i Bujanovca sa tamošnjom privredom dužni su Elektroprivredi Srbija (EPS) skoro dve milijarde dinara za utrošenu električnu energiju, saznaje „Alo!“! Pored toga, prema šokantnim podacima do kojih je došao naš list, na tom području se masovno i krade struja, pa je tako za prvih šest meseci ove godine „nestala“ čak polovina električne energije koju je EPS isporučio, zbog čega je to preduzeće izgubilo 285 miliona dinara!

Šokantni podaci o neplatišama u Preševu i Bujanovcu

Šokantni podaci o neplatišama u Preševu i Bujanovcu | Foto: Zoran Ilić

Na enormna dugovanja u tim opštinama ukazao je i premijer Aleksandar Vučić, koji je pre dva dana, odgovarajući na pitanje Šaipa Kamberija, poslanika SDA Sandžak-PDD, kada će stići udžbenici na albanskom, rekao da će se taj problem rešiti, ali da s druge strane Kamberi, kao i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, moraju da ispunjavaju svoje obaveze prema državi, odnosno da redovno plaćaju struju.


Bahati lopov napao električare!

Vlasnik kafića Ilisa Salihu iz Velikog Trnovca kod Bujanovca u četvrtak po podne metalnom šipkom napao je u centru sela ekipu vranjske „Elektrodistribucije“, koja je dobila nalog za isključenje sa elektromreže bepravno uključenog potrošača. Albanski kafedžija štanglom je oštetio službeni „jugo“. Incident je odmah prijavljen policiji. U vranjskoj „Elektrodistribuciji“ osudili su divljački napad kradljivca struje i ponovo upozorili da je fizički integritet električara na terenu, posebno u opštinama Bujanovac i Preševo, ugrožen zbog masovne krađe struje.

- Pošto će sad jedan po jedan da padaju tajkuni i vlasnici restorana koji kradu struju, nije u redu da vi ne plaćate struju godinama. Učenici će primiti udžbenike na albanskom, to je obaveza države, mi to moramo da ispunimo, ali i vas molim da poštujete državu u kojoj živite i izmirujete svoje obaveze - dodao je premijer. Problem sa neplaćanjem i krađom struje, kako „Alo!“ saznaje, u pomenutim opštinama traje već godinama.
Prema zvaničnim podacima EPS-a, građani i privreda na području opštine Preševo do 1. jula 2013. godine, do kada ih je snabdevao PD „Jugoistok“, napravili su dug u iznosu od 840,7 miliona dinara, a od 1. jula te godine, od kada ih snabdeva „EPS snabdevanje“, 84,8 miliona dinara. Još gora situacija je u Bujanovcu, gde građani i privreda „Jugoistoku“ duguju 872 miliona, a „EPS snabdevanju“ 119,3 miliona dinara. Da zlo bude veće, od početka godine do juna u tim opštinama ukradena je skoro polovina električne energije, što je gubitak od neverovatnih 285 miliona dinara!
Kako saznajemo, povodom velikih dugovanja tih opština, generalni direktor ED „Jugoistok“ Darko Bulatović najavio je da će u ponedeljak sa Ragmijem Mustafom, predsednikom opštine Preševo, održati sastanak, na kojem će biti reči o tome kako da se problem sa krađom i neplaćanjem električne energije konačno reši.

- U ponedeljak ću se u Preševu sastati sa predsednikom te opštine kako bismo porazgovarali o tome kako da se ovaj problem reši i koliko lokalna samouprava može da pomogne u tome. Naopako je samo tražiti prava, a ujedno krasti od države. Svako ko troši električnu energiju, mora to i da plati, i to bez izuzetaka - kaže za „Alo!“ Bulatović. Prema popisu iz 2002. godine, u Bujanovcu živi 36,04 odsto Srba i 29,88 odsto Albanaca. Preševo je pak većinski naseljeno Albancima (87,48 odsto).

SDA Sandžaka: Gojkovićeva da se izvini


Poslanici SDA Sandžak-PDD zatražili su izvinjenje predsednice parlamenta Maje Gojković zbog toga što je na prekjučerašnjoj sednici dozvolila da ih, kako ističu, premijer Aleksandar Vučić na najgrublji način vređa. „Ogorčeni zbog vašeg vođenja sednice i neprijateljskog ponašanja premijera prema poslaniku i celoj albanskoj zajednici preševske doline, koju gospodin Kamberi predstavlja u ovom visokom domu, tražimo od vas javno izvinjenje“, stoji u pismu. Riza Halimi, poslanik PDD-a, zatražio je podatke po opštinama o tome koliko ko u Srbiji duguje za struju, navodeći da ne treba „paušalno govoriti da samo Preševo i Bujanovac ne plaćaju“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP