Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANKETNI ODBOR ZA KOSOVO I METOHIJU UTVRDIO:

Na KiM proćerdano tri milijarde €!?

Autor: Ružica Kantar | 30.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju predložiće Skupštini Srbije pokretanje istrage za utvrđivanje krivične odgovornosti pojedinih rukovodilaca zdrastvenih i visokoškolskih institucija, kao i direktora javnih preduzeća na Kosovu, zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

Zaposleni uzimali plate i od Prištine i od Beograda

Zaposleni uzimali plate i od Prištine i od Beograda | Foto: FoNet Dragan Antonić

Naime, istragom odbora utvrđeno je da je veliki deo od više od tri milijarde evra, koliko se prema još uvek nezvaničnoj računici nadležnih za 10 godina slilo na KiM, potrošen na uvećanje plata i dnevnica (čak i onima koji ne žive na KiM), kao i na građevinske objekte koji nikad nisu izgrađeni!


- Utvrdili smo da je broj zdravstvenih ustanova prevelik i da ne odgovara potrebama stanovišta, da u njima ima previše zaposlenih, da vlada nepotizam, da su čak čitave porodice zaposlene u istoj instituciji, kao i da izvesni pojedinci dobijaju nadoknade, iako zapravo ne rade posao za koji su plaćeni - otkriva za „Alo!“ Momir Stojanović, predsednik anketnog odbora. Prema njegovim rečima, brojne zloupotrebe su se dešavale i u visokoobrazovnim institucijama, koje su takođe bile neiscrpni izvori zaduženi za isisavanje para iz budžeta.

- Pojedini dekani kršili su Zakon o visokom obrazovanju, koji propisuje da na tu funkciju mogu da budu birani samo dva puta, na rok od po tri godine. Kako bi izbegli zakon, oni su menjali po jednu reč u nazivu fakulteta, pa je tako jedan od dekana čak 12 godina obavljao tu funkciju - precizira Stojanović.
Anketni odbor je utvrdio i da su mnogi zaposleni i posle proglašenja nezavisnosti Kosova nastavili da primaju nadoknade iz Prištine, iako su primali i plate iz Srbije, uvećane za kosovski dodatak. Ne postoje precizni podaci o tome koliko je novca u proteklih deset godina otišlo na Kosovo, ali kako „Alo!“ saznaje, samo od 2008. do 2012. godine se za KiM svake godine izdvajalo više od 260 miliona evra.
Momir Stojanović je rekao da će odbor predložiti da zaposleni više ne primaju 150 odsto plate, već da se 50 odsto, koliko je država izdvajala, slije u jedinstven fond iz kojeg bi se finansirale porodice na KiM koje nemaju nijednog zaposlenog. Anketni odbor će izveštaj o nenamenskom trošenju dostaviti Skupštini do 15. septembra.

Favorizovane i firme?!


Odbor je utvrdio volšebne zloupotrebe državnog novca i brojne nepravilnosti i u oblasti gradnje i infrastrukture. Takav je slučaj i sa gerontološkim centrom u Kosovskoj Mitrovici, za koji je država 2003. godine avansno uplatila 1,5 miliona evra, odnosno 40 odsto od cene, iako čak ni projekat nije bio završen! Posao izgradnje tog centra, koji nikada nije izgrađen, dobila je firma „Masters“, koja je kasnije kao podizvođača uvela firmu „Daki“. Iste firme učestvovale su i u drugom državnom projektu koji nikada nije završen - izgradnji četiri zgrade u severnoj Kosovskoj Mitrovici za potrebe interno raseljenih. Projekat je poznat pod nazivom „Lamele“ i takođe je bio predmet provere anketnog odbora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP