Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE VEĆI ANIMOZITET PREMA LGBT ZAJEDNICI

Na Kosovu ozbiljna kršenja ljudskih prava

Autor: Tanjug | 16.05.2013 - 11:03:00h | Komentara: 0

Lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transeksualci na Kosovu, uprkos postojanju naprednih zakona na polju ljudskih prava, još doživljavaju ozbiljna kršenja njihovih ljudskih prava, ako ne de jure, onda svakako de facto, konstativali su predstavnici UN na Kosovu, povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofibije i transfobije.

"Zaključujemo sa mnogo zabrinutosti da su u najmanje 76 zemalja na snazi zakoni kojima je kriminalizovan sporazumni odnos između odraslih lica istog pola, a da se u sedam zemalja takav odnos kažnjava smrću. Mnogi pripadnici zajednice lezbijki,homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca i dalje strahuju da javno priznaju svoju seksualnu orijentaciju i identitet zbog straha od diskriminacije i optuživanja", navodi se u saopštenju koje su potpisali Osnat Lubrani Koordinator UN za pitanja razvoja i Žoel Mermet šef kancelarije Visokog komesarijata UN za ljudska prava. 

Gej populacija slavila Žarkovu pobedu

Gej populacija ugrožena na Kosovu | Foto: Marko Đurica

 Nasilni incident koji je 14. decembra 2012. godine počinila organizovana grupa tokom otvaranja dvogodišnjeg izdanja "Kosovo 2.0" u kome je pažnja bila usmerena na seksualnost, uključujući homoseksualnost, a zatim još jedan napad na nevladinu organizaciju koja zagovara prava zajednice lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca pokazuju da takvi strahovi nisu neosnovani.

U saopštenju se podseća da su članovi vlade, građanskog društva i međunarodne zajednice na Kosovu oštro osudili ove incidente i da su četiri specijalna izvestioca UN za ljudska prava odlučili da prate razvoj situacije u ovim konkretnim incidentima (sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda mirnog okupljanja i udruživanja, zaštitnici ljudskih prava i vansudska, proizvoljna i pogubljenja bez redovnog sudskog procesa).
Naglašava se i da još mnogo toga treba da se uradi, navodeći da izveštaj "Puls javnosti" Programa UN za razvoj koji meri javne stavove o nizu društvenih, privrednih i političkih pitanja na Kosovu, ukazuje na nagli negativan porast kretanja i sve veću društvenu udaljenost prema pripadnicima ove zajednice. 

U odnosu na rezultate iz aprila 2012. godine kada je 37,6 odsto ispitanika izrazilo opšti stav prema homoseksualcima kao "vrlo negativan", u oktobru 2012. ovakav stav je izrazilo 43,2 odsto ispitanika. 

Preliminarni podaci iz poslednjeg istraživanja sprovedenog u aprilu 2013. godine ukazuju još i veći porast (53,9 odsto) u negativnom stavu prema homoseksualcima.
Takvo alarmantno kretanje je poziv na buđenje, konstatuje se u saopštenju.
"Na ovaj dan, u ime svih agencija UN na Kosovu, pozivamo na obnovu napora na svim nivoima da ove godine svakodnevno radimo na iskorenjivanju diskriminatorskog ponašanja prema homoseksualcima i tranšeksualcima koje nema svoje mesto ni na Kosovu, ni u Evropi ni globalno", naglašeno je u saopštenju. 
Borba protiv predrasuda i promena u načinu razmišljanja i promeni stavova nije laka i potrebna je odlučnost, upornost i istinska posvećenost vrednostima i standardima ljudskih prava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP