Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRAĐANI DEMANTUJU STATISTIKU

Na letovanja ne idu, novu garderobu ne kupuju, a rade i po dva posla!

Autor: Naše novine | 22.01.2015 - 13:41:00h | Komentara: 5

Iako zvanične statistike kažu da je za prosečan život tročlane porodice dovoljno 66.120 dinara mesečno, građani kažu da im treba barem 800 evra, koje malo njih može sebi da priušti.

potrošačka korpa

Potrošačka korpa

Tročlana porodica u Srbiji može normalno da funkcioniše sa jednom i po prosečnom platom mesečno, a ako dva člana imaju prosečna primanja, čak može i da im ostane oko 200 evra, pokazuju statistike Ministarstva trgovine. Međutim, građani tvrde da ne mogu da ih "zakrpe" ni dve prosečne plate.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je prosečna potrošačka korpa za novembar 2014. godine iznosila 66.120 dinara, što je dovoljno za normalan život tročlane porodice. Tačnije, podaci Ministarstva pokazuju da je za jednu i po prosečnu platu, koja je u novembru iznosila 44.206 dinara, tročlana porodica mogla da izdvoji i za novu garderobu, restorane, pozorište ili bioskop, dažbine, telefon, prevoz, pa i cigarete. Dakle, sve što vam je potrebno.

Ako je verovati statistici, ako imate dve prosečne plate u kući, čak će vam i ostati oko 22.000 dinara mesečno kada sve platite.

Ne pije vodu

Međutim, građani tvrde da ova statistika ne pije vodu i da je za normalan život tročlane porodice potrebno barem 800 evra mesečno.

Milunka Simić (55), koja radi u prodavnici metli i plastike, objasnila je da uprkos tome što radi dva posla i ima supruga koji prima invalidsku penziju, jedva krpi kraj s krajem.

 - U radnji sam prepodne, a popodne idem da čisitm. Dođem kući u 11 sati uveče. Imam sina od 30 godina i ne može da nađe posao, a muž prima invalidsku penziju od 15.000 dinara mesečno. Iako radim dva posla, jedva preguramo meseca. Dažbine su prevelike, a hrana je preskupa. Imam i ćerku koja je zaposlena i ima porodicu, ali i njih moramo da pomažemo - ispričala je Milunka redakciji Naših novina.

Zaboravili na letovanje

Statistika kaže da tročlana porodica može da odvoji čak i 3.200 dinara za obuću i odeću, ali u to ne veruje Violeta Nastić (33) koja prodaje orašasto voće na pijaci i kaže da sa svoje dvoje roditelja jedva uspeva da preživi.

 - Na pijaci sam već godinu i po dana. Uspevam da preživim koliko mogu, ali jako teško. Stalno moram da se presabiram kada kupujem. Nešto i prištedim, pa onda to opet negde moram to da dam. Na letovanju nisam bila godinama, a evo nosim patike po zimi jer su mi čizme propustile, pa sad razmišljam kako ću i to da zakrpim - kaže Violeta i dodaje na kraju da su za nju, iako je mlada, kafići misaona imenica.

Poslednji komentari
  • aero casper Vreme: 22.01.2015 14:24h

    alo, ova zena radi dva posla, a sin ne moze da nadje posao, malo mu je ispod casti sa fakultetom da nadje nesto pristojno ili sta?

  • radnik Vreme: 22.01.2015 14:56h

    supruga i ja radimo,imamo troje dece i ukupna primanja 52000...zasto takve primere ne navode kada prave ankete????

  • Vlada Vreme: 22.01.2015 16:06h

    Kako ja da zivim sa mojom cetvoroclanom porodicom,jedino primanje moja invalidska penzija od 14.500,za lekove mi treba samo 5-6.000 din.,cerka volontira u KC-Nis 2.650 din.svakog meseca za karticu+za rucak.Obracam se svima,ne trazim materijalnu pomoc,vec posao za suprugu ili sina,ali nikok nije briga bitno da je njima lepo.Neko me lepo otkaci i posalje na druga vrata,prebaci loptu,a ministri i premijer neznam dal su zivi ne javljaju se.Prodao sam skoro sve sto imam,a sto nije prodato na oglasima je za prodaju i uzajmio sam se koliko sam mogo.Ja imam dve mogucnosti,da pocnem da kradem ili da ponudim neki organ na prodaju,da prezivim do 2016 god.a posle med i mleko al dzaba kad sam dijabeticar,pa ne mogu da uzivam u med i mleko.

  • Miodrag Vreme: 23.01.2015 00:30h

    Tu statistiku rade neki cudni ljudi, koji nisu nasi savremenici. Verovatno borovi stranaka, koji su se uvukli na tri funkcije, primaju tri plate ili vise, voze drzavna kola i trose drzavne pare a onda im ostanu one tri plate koje nisu stigi da potrose a uz to ne placaju kiriju, struju, grejanje ..... i kazu ako bi platili dazbine ostale bi mi dve plate i usteda od 2000 evra :) .... da ne duzim vise

  • Karudijan Vreme: 24.01.2015 10:09h

    Svaki dan ti u prodavnici treba minimum 1000 dinara. To je samo za osnovnu ishranu 30 000 mesecno, a lako dostigne i 50 000. Informatika, struja, telefoni, 200 evra, kirija 240 evra. A gde je tu knjigovodja, doprinosi, odrzavanje auta, gorivo, odeca, obuca, odlazak na slavu, svadbu i jos sto cuda... Moji mesecni troskovi kao od sale prebacuju 1000 evra, nemam radno vreme, a ne znam sta je kafana, kladionica, ne pusim, ne pijem, ne izlazim. Da ovoliko radim u Svajcarskoj, vozio bih Ferari.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP