Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOĆNA PARADA

Na licu mesta: Mini Prajd pred Skupštinom! (FOTO)

Autor: A. O. | 27.09.2013 - 22:12:00h | Komentara: 14

Iako je državni vrh zabranio održavanje Parade ponosa koja je trebalo da bude održana sutra, "gerila parada" je održana večeras! Organizatori Prajda i nekoliko desetina ostalih učesnika krenuli su u šetnju nešto pre oko 23 sata.

Oni se kreću ulicom Kneza Miloša, a njihov protest je blokirao desna kolovoznu traku ka gradu.

Učesnici ovog "Ponoćnog Prajda" razvili su transparent "Ovo je Prajd!".

Prisutan je veliki broj novinara, u koloni je i Nataša Kandić, a ceo skup obezbeđuje nešto manje od dvadesetak policajaca.

Goran Miletić je napomenuo da je ovo bilo spontano okupljanje, a ne plan b, kao i da su ovim činom zvanično počele pripreme za Prajd 2014.

Ponoćni Prajd je okončan bez incidenata, a okupljeni su se mirno razišli.

Podsetimo, državni vrh Srbije zabranio je danas održavanje svih skupova zakazanih za subotu, zbog bezbednosti. Ta odluka bila je jednoglasna.

EU, SAD i OEBS: Otkazivanje Prajda propuštena prilika

Zvaničnici EU, Saveta Evrope i OEBS-a, kao i ambasada SAD u Srbiji izrazili su danas duboko razočaranje i žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da otkažu održavanje Parade ponosa u Beogradu, ocenjujući da je propuštena prilika da se pokaže poštovanje osnovnih ljudskih prava.


Evopska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom oglasila se na svom Tviter nalogu, ističući da bi održavanje Prajda predstavljalo dobru priliku da se pokažu poštovanje i tolerancija.


Zzaljenje je izrazio i komesar EU za proširenje Štefan File, koji je, takodje putem Tvitera, poručio da je ovom zabranom propuštena još jedna prilika da se pokaže poštovanje osnovnih ljudskih prava.


Ranije je putem Tvitera i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio žaljenje što je Parada ponosa u Srbiji zabranjena treći put zaredom, ističući da se "prava svih moraju poštovati".


Ambasada SAD u Beogradu u saopštenju dostavljenom Tanjugu je navela da su "sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja glavne vrednosti ljudskih prava, a njihova zaštita i osiguranje za svakog gradjanina osnovna odgovornost svake demokratske vlade".


U saopštenju se takodje osudjuju antidemokratske pretnje nasiljem protiv učesnika Parade i naglašava da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".


Švedska ministarka za odnose sa EU Brigita Ulson, koja je trebalo da se obrati učesnicima Parade ponosa, izjavila je sinoć u Beogradu da je odluka o zabrani Prajda katastrofalna i razočaravajuća.


Ona se danas, zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom i šefom delegacije EU u Srbiji Majkl Devenportom saglasila da su srpske vlasti propustile priliku da izraze poštovanje svih ljudskih prava i time naprave veliki korak napred.


"Doneta je pogrešna poruka u pogrešno vreme na pogrešnom mestu", naveo je Kacin na konferenciji za novinare Organizacionog odbora Beograd Prajd 2013.


Umesto da aktivno menja odnos dela srpske javnosti, Vlada je svoju odluku opravdala razlozima vezanim za bezbednosne službe, rekao je Kacin, ocenjujući da se to ne može videti nigde u EU.


Kacin je konstatovao da se Srbija nakon rekonstrukcije Vlade "izgleda ponovo nalazi u intenzivnoj predizbornoj kampanji, što menja prioritete i usporava reforme države i društva."


Devenport je ukazao da sve države kandidati za članstvo u EU treba da pokažu težnju ka poštovanju prava na okupljanje, ističući da Vlada Srbije treba da preduzme korake kako bi se pravo na slobodu okupljanja poštovalo u budućnosti i izbeglo da Parada ponosa iduće godine bude i po četvrti put otkazana.


Švedska ministarka je ocenila da nijedna vlada ne može da bira koga ko treba da voli i izrazila je uverenje da sve evropske zemlje mogu prevazići patrijahalnost.


"Ja verujem u Prajd", istakla je ona, ocenivši da je "sramno i nedopustivo" da se u evropskim gradovima LGBT osobe izlažu diskriminaciji.
Predsednik Saveta Evrope Torbjern Jagland poručio je da je veoma ražočaran odlukom vlade Srbije da još jednom zabrani Paradu ponosa, ističući da se "osnovna prava na slobodno okupljanje i izražavanje moraju efikasno garantovati".


Žaljenje zbog otkazivanja Prajda izrazio je i šef misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard, ističući da je "duboko zabrinut što su pretnje nasiljem raznih ekstremističkih grupa usmerene prema planiranoj Paradi ponosa dovele do toga da vlasti, treću godinu zaredom, otkažu ovaj skup".

Poslednji komentari
  • grada Vreme: 28.09.2013 00:07h

    Zvaljenje je stvarno vrhunac odvratnosti!

  • tomako Vreme: 28.09.2013 00:22h

    Ovo je prajd , ovo je Srbija , ovo je BRUKA ! ! !

  • miloš Vreme: 28.09.2013 01:03h

    Sada je vlast na redu! koliko znam zabranjeni su skupovi. Svi koji su bili tamo mesto je u zatvoru. samo nije mi jasno otkud ih je policija pratila ako je "spontano" okupljanje?

  • Vlajko Vreme: 28.09.2013 01:03h

    hahahahahah i vo im parada...pa daj da se skupim sa ortacima da odrzim paradu ahhahahahah

  • srbin Vreme: 28.09.2013 01:58h

    Pa da to je bio samo jedan od lukavih poteza vlasti, parade srama nece biti ,a onda isti ti policajci obezbedjuju ove izopacene i bolesne ljude kako bi zadovoljili obe strane, huligani nisu na ulicama a interesi evrope i bolesnika su zadovoljeni...eee srbijo prodana duso...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP