Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA ILI SUMORNA SLIKA SRPSKE RADNIČKE KLASE

Na minimalcu 400.000 radnika!

Autor: Ivana Žigić | 02.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Radnici u Srbiji i te kako imaju razloga da za Dan rada, 1. maj, izađu na ulice i protestuju tražeći bolje uslove. Mnogi rade i po deset sati dnevno, primaju crkavicu ili mesecima čak ni to, često im se ne uplaćuju porezi i doprinosi i na sve to ih poslodavci još i ponižavaju.

Naši u proseku  rade duže nego  radnici iz drugih evropskih zemalja,  oko 49 sati nedeljno

Naši u proseku rade duže nego radnici iz drugih evropskih zemalja, oko 49 sati nedeljno | Foto: Emil Čonkić

Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, ocenjuje za „Alo!“ da je radnicima u Srbiji sve gore, te da se, nažalost, bolje sutra ne nazire.


- Najgore je što se urušava sistem pomoću kojeg bismo mogli da se oporavimo. To je kao da se popravlja zgrada, a padne skela. I kako sada da se sređuje zgrada bez skela? Mora ponovo da se napravi, a naša skela se mnogo ljulja, što je uzrok prvenstveno socijalno-ekonomske prirode – slikovito objašnjava Čanak.
I ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da je položaj srpskih radnika veoma težak, te da su postali maltene repromaterijal.

- Plate su skromne, većina ljudi je pritom zadužena, a i deca su im mahom nezaposlena. Situacija je tragična, što je posledica koncepta reformi koje zagovara i ova vlada, a to je privatizovati sve što se može, dok su radnici skrajnuti. Pitanje je tek kako će biti ubuduće - ističe Kovačević.

Lošu sliku najbolje dočarava podatak da u Srbiji čak 400.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu (21.000 dinara mesečno za pun fond od 174 radna časa). Pored toga, iako postoji odluka za isplatu minimalne zarade, za više od 50 odsto onih koji bi trebalo da je primaju ta zarada po više meseci nije ni isplaćena. Naši radnici u proseku rade duže nego radnici iz drugih evropskih, mnogo razvijenijih zemalja. Prema proceni UGS „Nezavisnost“, u Srbiji se radi više od 40 sati nedeljno, što je zakonom utvrđeno okvirno radno vreme, čak do 49 sati.

- Takođe, mnogo radnika ne iskoristi godišnji odmor u celosti, a neki čak nijedan dan. Neka istraživanja govore da svega 40 odsto zaposlenih iskoristi zakonski minimum od 20 dana, a čak 10-15 odsto zaposlenih uopošte ne koristi odmor - navode u tom sindikatu.

Procenjuje se i da je rasprostranjenost sive ekonomije velika, te da je njeno učešće u BDP-u i 35-40 odsto.

Petogodišnji bilans


Godine 2011. 2012. 2013. 2014. 2015.
Minimalna zarada po satu 102 115 115 115 121*
Prosečne zarade 35.777 40.562 41.689 43.452 43.121
Potrošačka korpa 55.579 56.424 64.741 65.718 66.330
*brojke u dinarima

Srećni radnici  u kolcetu...

Srećni radnici u kolcetu...

Lepše je bilo sa drugom Titom


U staroj Jugi kružio je ovakav vic:
- Kako ste, drugovi radnici? - šaleći se pita on.
- Dobro smo! - šaleći se odgovaraju radnici.
Sada radnike više niko ništa i ne pita, čak ni u šali. Nestalo je i nekadašnje iluzije o vlasničkoj i upravljačkoj funkciji koju je navodno radnička klasa imala u svojim rukama. Čak ni populističke manifestacije kao što je odlazak na prvomajski uranak više nisu svojstvene srpskom radiku. Milovan, bivši bagerista u Rudniku „Kolubara“, priseća se kako je nekada bilo.
- Mesecima smo planirali odlazak na brdo pored Lazarevca. Nosile su se zastave, jeo se roštilj, pekli prasići... Tamo se odlazilo porodično... Svirala je muzika, igralo se kolo... Svi smo bili srećni i veseli. Eh, kad bi se takvo vreme vratilo - Milovan se s nostalgijom vraća u godine radničkog samoupravljanja. Lakše mu je nego da se suoči sa činjenicom da ove godine nema ni za roštiljske kobasice, a nema se zašto ni kolo zaigrati...G. Đ.


Najviše umiru građevinci


Teške telesne povrede i smrt na radu najčešće se dešavaju u građevinarstvu, industriji i poljoprivredi, kažu u Inspektoratu za rad. Naime, u periodu od januara do decembra 2014. godine inspektori rada izvršili su 1.100 inspekcijskih nadzora povodom povreda zadobijenih na radu, od kojih je 17 bilo sa smrtnim ishodom, a 904 slučaja sa teškim povredama.
- Od svih prijavljenih smrtnih povreda na radu, 74 odsto se dešavaju u građevinarstvu, industriji i poljoprivredi - objašnjavaju za „Alo!“ u Inspektoratu za rad. J. N.

Nenad Radovanović, građevinski radnik

- Dan nas građevinaca je težak! Radimo po 10, 11 sati dnevno. Dođem na gradilište u sedam ujutro, na brzinu popijem kafu i doručkujem, pa radim do pet, šest po podne bez prestanka. Rintamo non-stop, neretko i subotom i nedeljom, bez slobodnog dana. Radi se kakvi god da su uslovi, da li je kiša i mraz, da li je preko 40 stepeni. Ponekad je zaista teško izdržati uslove u kojima se radi, trpe i ruke, kičma, kolena... Na sav težak i fizički zahtevan rad, možda najteže pada to što se poslodavci ponekad ponašaju prema nama kao robovlasnici...

Miroslav Strainović

Miroslav Strainović

Miroslav Strainović, bagerista u Majdanpeku


- U rudniku se radi u tri smene, a ta treća, od 23 do 7 časova, skoro svima najteže pada. U toku jedne smene najčešće prevezem 30 do 40 tura, mada ume da bude i više. U toku dana imam pola sata pauze za ručak. Jeste posao u rudniku težak, pogotovo kada se radi noću, sve je puno prašine, pa ume da bude malo problema sa disanjem i da bole mišići od fizikalisanja, ali šta da se radi, iz ove kože se ne može, a i radim posao koji volim.

Slavica  Bakić

Slavica Bakić

Slavica Bakić, sobarica

- Moj radni dan počinje u osam sati ujutru u hotelu. Kada stignem na posao, najpre oko jedan sat provedem pripremajući sva potrebna sredstva za rad, dopunjavam kolica i proveravam usisivače. Posle toga počinjem sa spremanjem soba, u proseku očistim i sredim 13 soba dnevno. Iako radim sa hemikalijama, nisu u pitanju jake hemikalije, a nosim i rukavice, tako da mi ruke nisu oštećene. Ipak, ume od čišćenja i pranja da boli kičma, mišići, ali izdrži se. Plate su solidne i, što je najbitnije, redovne.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 02.05.2015 21:59h

    oni ce svi da umru kad ostalima podignu plate pa cene dignu proporcionalno

  • svetac Vreme: 03.05.2015 07:29h

    Ni svesni nismo koliko nam je dobro. Živeo SNS sa našim svemogućim premijerom!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP