Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UVEDENA DEŽURSTVA

Na oprezu zbog poplava

Autor: Tanjug | 30.03.2015 - 09:54:00h | Komentara: 0

Na području Srbije i danas ima sporadičnih problema sa mogućim izlivanjem pojedinih reka, a nadležni koji dežuraju upozoravaju na oprez.

Foto: Lj. Mitić

Foto: Lj. Mitić

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je Tanjugu da danas "ima sporadičnih problema, ali ništa što bi se moglo nazvati eskalacijom i ukazivalo na eventualnu evakuaciju stanovništva".

- Mora da se nastavi kontrola merenja nivoa voda dok se stanje potpuno ne umiri i svi štabovi za vanredne situacije moraju biti u pripravnost - rekao je Marić.

On je rekao i da se prema podacima Republičkog hidrometeorošloskog zavoda očekuje, do kraja dana normalizacija stanja na rekama.
Prema njegovim rerčima, nevezano na to svi nadležni moraju biti u pripravnosti poput pripadnika Sektora za vanredne situacije koji dežuraju na terenu.
Marić je naveo da za danas "imamo najavu porasta nivoa Belog i Crnog Timoka gde je moguće proglašenje vanrdne odbrane od poplava", naglasivši da to ne mora da znači ništa alarmantno i da nema mesta za panikom.
Marić je podsetio i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije između subote i nedelje intervenisali u okolini Šapca, u Prokuplju i u jednom selu kod Čačka.

 

Južna Morava kod Đunisa stigla do dvadesetak objekata 

Južna Morava je u selu Đunisu kod Kruševca prešla nivo vanredne odbrane od poplava, rečeno je Agenciji Beta u kruševačkom Sstabu za vanredne situacije.

"Južna Morava još nadolazi, došla je do dvadesetak objekata, ali još nije ušla u njih, a ugrožene su i tri strugare", kazao je zamenik načelnika kruševačkog Sstaba za vanredne situacije, Dušan Todorović.

U ugroženim objektima živi 27 ljudi koji su nameštaj i kućne aparate odneli na više spratove, stoka je evakuisana, "a videćemo da li će biti potrebna evakuacija stanovništva" - dodao je on.

Todorović je rekao da se očekuje da će Južna Morava nadolaziti narednih nekoliko sati, te da će danas proći vrh poplavnog talasa.

Reke u Jablaničkom okrugu se povlače

Vodostaji na Južnoj Moravi, Veternici, Jablanici, Pustoj reci i ostalim manjim rekama i potocima na području Jablaničkog okruga su u konstantnom opadanju, potvrdio je danas Tanjugu načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović.


On je kazao da su trenutno problem podzemne vode u nekoliko sela kao i voda koja se nakon izlivanja zadržala na obradivim parcelama.
"Bilo je poplavljeno više od 100 hektara oranica i voda se sada polako povlači. Na pojedinim njivama uništena je pšenica, a pod vodom su uglavnom livadska zemljišta", rekao je Marjanović.


On je precizirao da je najveći problem u ataru sela razgojnski Ccifluk gde je Južna Morava promenila tok i odnela deo placeva i deo dvorišta nekoliko kuća i naglasio da su u kontaktu sa nadležnima i da će u narednom periodu biti preduzimane mere na sanaciji vodotoka.


Podzemne vode poplavile su dvorišta u tridesetak domaćinstava u selima Veliko Tranjen, Bunibrod, Guberevac i Grabovnica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP