Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Na patike smo potrošili 43 miliona €!

Autor: Aleksandra Medaković | 06.05.2013 - 09:48:00h | Komentara: 4

Samo u prošloj godini, građani Srbije su u prodavnicama kupili skoro 900.000 pari patika, i to onih koje su na tržište ušle legalnim putem, a grubom računicom dolazi se do toga da su za to dali najmanje 43.478.400 evra, ukoliko uzmemo da je prosečna cena brendirane sportske obuće oko 50 evra. Od tog broja, 210.579 pari je stiglo iz Grčke, više od 174.000 iz Kine i isto toliko iz Slovenije, objavio je portal “meta. rs”.

Veći deo patika uvezenih  iz istočnoazijskih   zemalja nije original

Veći deo patika uvezenih iz istočnoazijskih zemalja nije original | Foto: Petar Marković

Darko Stojčević, načelnik odeljenja za zaštitu intelektualne svojine, ističe da prosečan kupac u Srbiji teško može da ustanovi da li kupuje originalne patike ili falsifikat.


Uništeno 20.000 lažnjaka

Stojčević dodaje da se u Srbiji na godišnjem nivou uništi oko 20.000 pari patika različitih brendova.
- Prošle godine bilo je ukupno 15 uništenja krivotvorene robe. Ukupno je uništeno 206.749 komada različite robe, a u taj broj je uračunato i oko 20.000 pari patika. One se uništavaju posebnim mašinama i seku se potpuno kako bi bile potpuno neupotrebljive - navodi Stojčević.

- Naši carinici se obučavaju da znaju da prepoznaju krivotvorenu robu. Po carinskom zakonu, u obavezi su da kontrolišu robu za koju posumnjaju da je krivotvorena. Najčešće sumnju pobuđuju dokumentacija i vrsta proizvoda, odakle roba stiže i put kojim se doprema.
Primera radi, sve što je iz zapadne Evrope, a stiže iz Bugarske, sumnjivo je. Kada službenik posumnja da nešto nije u redu, prelazi se na fizički pregled robe i ambalaže - navodi Stojčević. Portal navodi da najveći deo sportske obuće koja se pravi u Kini ili drugim istočnoazijskim zemljama predstavlja faktički original falsifikata.

Srbija je prošle godine uvezla skoro 900.000  pari patika, ali veliki broj građana umesto  originala kući donese original falsif

Srbija je prošle godine uvezla skoro 900.000 pari patika, ali veliki broj građana umesto originala kući donese original falsifikata | Foto: Petar Marković


Naime, multinacionalne kompanije u ovim zemljama zakupljuju fabrike u kojima se proizvodi određeni kontingent obuće. U isto vreme, dok se proizvodi za tu stranu kompaniju, nekvalifikovani radnici u trećoj smeni proizvode patike koje se kasnije plasiraju direktno na tržište, mimo kompanije sa kojom je fabrika sklopila ugovor.
Zbog toga se u Srbiji sve češće mogu pronaći upravo ovi „originali falsifikata“ patika, čije su cene dva do tri puta manje nego onih u legalnoj prodaji. Međutim, kako za portal tvrdi jedan od većih snabdevača tržišta ovakvim patikama, čak i velike prodavnice sportske opreme dobar deo svog asortimana popunjavaju ovakvim patikama, dok se kroz knjige provlači samo ono što se mora.

Iz Kine  stiglo više  od 174.000 pari patika

Iz Kine stiglo više od 174.000 pari patika | Foto: AP

Etiketa se carini posebno


Jedan od načina kako mešetari pokušavaju da uvezu patike koje su krivotvorene jeste da se u jednom kontingentu uveze obuća koja nema logo niti oznaku da se radi o nekom poznatom proizvođaču, a da se na drugoj carinarnici uvoze posebno nalepnice i etikete.
- To je ujedno i jedan od načina na koji se Carini onemogućava da radi svoj deo posla, odnosno da se pokrene postupak utvrđivanja originalnosti robe, jer bez adekvatnih oznaka nismo u mogućnosti da zatražimo da vlasnik žiga, odnosno brenda, dođe da utvrdi da li je reč o njegovoj robi ili o falsifikatu. Međutim, tek u sudskom postupku se utvrđuje da li je nešto krivotvoreno ili ne. Na uvozniku je da plati i skladištenje privremeno oduzete robe, ali i njeno eventualno uništavanje - objašnjava naš sagovornik.

Poslednji komentari
  • dralle Vreme: 06.05.2013 11:52h

    Pa šta? Koliko smo para dali na uvoz ALKOHOLNIH PIĆA? Legalno? Koliko smo para dali na uvoz robe KOJU SAMI PROIZVODIMO U odličnom kvalitetu (povrće,voće,mlečni proizvodi..). Patike, kvalitetne, nikad nisu skupe,kao ni parfemi o kojima se takođe ne piše.

  • Goran Vreme: 06.05.2013 12:18h

    Ja sam sebi kupio laznjak na pijaci u Pancevu,lepse su od pravih a i traju vec 2 godine, kostaju 25 umesto bezobrznih 150 eu koliko je ovlasceni uvoznih istih stavio cenu u svojim radnjama.Cak su i u Americi originalne 3 x jeftinije nego kod nas.Neko treba tome da stane na put.A nacuo sam ako je istina da ti ovlasteni uvoznici prodaju kopije u svojim radnjam ali da niko njih ne kontrolise jel imaju monopol na naziv brenda koji prodaju i oni odlucuju da li su neke patike original ili kopija

  • Milena Vreme: 06.05.2013 12:23h

    Dobro je sto Carina radi svoj posao. To je u redu. Samo me iritira Vas naslov o unistavanju tih istih oduzetih stvari. Imam samo jedno pitanje za gospodina Stojcevica. Zasto unistavate krivotvorenu robu? Zasto se ta ista roba ne podeli siromasnim gradjanima nase zemlje. Ja sam prestavnik udruzenja samohranih majki "Suncokreti" iz Loznice. Napisala sam desetine pisama nasoj Carini sa molbom da dobijemo tu istu robu koja se unistava za clanice Udruzenja i njihovu decu. Nikada nisam dobila odgovor na moja pisma .

  • nedjo Vreme: 06.05.2013 12:39h

    kinezi nas zatrpase sa svojim otpadom od robe na svakom koraku

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP