Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVAKUACIJA

Na Polju "D" tinja ugljena prašina! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević | 25.12.2014 - 13:17:00h | Komentara: 0

Na kopu Polje "D" u rudniku Kolubara već nekoliko meseci tinja ugljena prašina na površini od gotovo jednog hektara, a zbog dima koji je uzrokovao ovaj požar ugroženi su meštani sela Medoševac.

Prema rečima predsednika ekološkog društva Medoševac Dobrivoja Markovića najugroženija su domaćinstva kod seoskog groblja koja se nalaze u neposrednoj blizini požara.

a

- Tamo se nalazi 12 porodica kojima je najteže mada dim ponekad prekrije celo selo. Posebno je teško u danima kada je visok atmosferski pritisak- kaže Marković.
Samoupala ugljene prašine veoma je česta pojava na Polju "D" ali je ona sada planula na obodu kopa koji se graniči s Medoševcom, pa je to izazvalo veće probleme nego obično. Kada do požara dođe on se gasi tako što se kritična zona natapa vodom ili jednostavno zatrpa jalovinom. Međutim i pored ogromnog truda da se požar ugasi prašina i dalje tinja.

2

- Nekoliko velikih mašina i veći broj radnika povučen je iz direktne proizvodnje i oni danonoćno rade na gašenju ugljene prašine. Sigurnost i zdravlje meštana okolnih sela sada su nam najpreči. Požar je u ovom trenutku pod kontrolom i ja očekujem da će on biti potpuno ugašen u toku iduće nedelje - izjavio je direktor "Kolubare" Milorad Grčić posle sastanka s predstavnicima ekološkog društva Medoševac održanog pre dva dana u Lazarevcu

Zavod za javno zdravlje postavio je u Medoševcu privremenu mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha. Ona će tu ostati dok požar u rudarskom basenu ne bude ugašen.

U Petak počinje proizvodnja na "Tamnavi- zapadnom polju"

Nakon sedam meseci zastoja u petak ponovo kreće proizvodnja na najvećem kopu rudnika "Kolubara" "Tamnava zapadnom polju" koji je najviše stradao u majskim poplavama kada se u njega ulilo skoro 200 miliona kubika vode iz reke Kolubare. Prema najavama iz ove kompanije kop će biti u stanju da proizvodi 10.000 tona uglja dnevno. Proizvodnja na drugom poplavljenom kopu "Veliki Crljen" iz koga je voda ispumpana još u avgustu sada je stabilizovana. Tamo je za četiri meseca iskopano čak 2.880.000 tona uglja što je mnogo više od plana.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP