Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TABU TEMA ILI NEOBAVEŠTENOST

Na porodiljskom samo 225 tata u Srbiji

Autor: 24sata.rs | 29.07.2014 - 12:43:00h | Komentara: 0

Mirko R. (39) već tri meseca ne ide na posao, već ostaje kod kuće kako bi čuvao šestomesečnog sina Luku. On je jedan od tek 225 muškaraca koji su odlučili da umesto supruge odu na porodiljsko odsustvo ili odsustvo radi nege deteta.

I žena i ja radimo na poslovima koji zahtevaju stalno prisustvo, pa smo se pre nego što je beba stigla dogovorili da ćemo obavezu ostajanja kod kuće podeliti na ravne časti. Ona je bila uz dete prvih šest meseci, kada mu je bila neophodna zbog dojenja, a ja sam sada. Prijatelji su me na početku zafrkavali, a sada me mrze jer im žene svakodnevno prebacuju zašto se oni toga nisu setili - priča Mirko kroz smeh.

beba

I muškarci imaju pravo na porodiljsko odsustvo

 
Novosađanina Jovana R. (37) nesrećne životne okolnosti primorale su da ode na porodiljsko odsustvo odmah po rođenju bebe.

- Zbog bolesti, supruga nije bila u mogućnosti da vodi računa o detetu, pa sam morao da uzmem odsustvo kako bih brinuo i o njoj i o ćerkici, bar dok joj se stanje ne poboljša - kaže on.

Beba

S pravim brojem očeva na porodiljskom odsustvu dosad se samo licitiralo, a najnovije podatke prikupio je Republički zavod za socijalnu zaštitu.


- U skladu sa procesom usklađivanja sa praksom u Evropskoj uniji, pratimo broj očeva koji koriste ova prava. U ovom trenutku tu mogućnost koristi 225 muškaraca u našoj zemlji, od čega ih je 128 iz Beograda. Ovo pravo relativno je novo kod nas, pa očevi u Srbiji nemaju naviku da ga koriste, ali važno je da ono postoji - kaže za 24sata.rs Božidar Dakić, direktor ovog zavoda.

Porodiljsko za očeve

Foto: Profimedia

 
On objašnjava da je jedan od razloga zbog kojih se ova mogućnost ne koristi dovoljno i taj što je kod parova u kojima je jedan supružnik zaposlen, najčešće to muškarac, pa ne postoji ni potreba da se bira ko će ići na odsustvo.

- Uz to, mali broj muškaraca koji koriste ovo pravo rezultat je i tradicionalnih stavova o nezi deteta koja u našem društvu pripada pre svega ženi - kaže Dakić.

Dokaz ovih reči je i što naši sagovornici nisu želeli da se fotografišu (imena i prezimena poznata redakciji), što govori da su muškarci na porodiljskom u Srbiji i dalje tabu tema.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP