Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Na propalim firmama
zaradili 1,3 milijarde!

Autor: R. Kantar - A. Medaković | 20.12.2012 - 23:51:00h | Komentara: 6

Stečajnim upravnicima naredna godina definitivno neće početi berićetno, jer će se već prvih dana januara naći pod lupom poreskih inspektora. Naime, kako je najavio Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, ovi poreski obveznici biće prvi na listi za unakrsnu proveru prihoda i imovine. A da tu „mesa“ za češljanje ima napretek, najbolje svedoči činjenica da su stečajni upravnici od 2005. godine do danas obogatili se za neverovatne 1,3 milijarde dinara na ime nagrada i naknada za stečajne postupke vezane za privatna preduzeća, dok podaci za državne firme nisu još uvek dati javno.

Bilo je i primera da  jedan čovek istovremeno vodi čak i 50 stečajeva

Bilo je i primera da jedan čovek istovremeno vodi čak i 50 stečajeva | Foto: Branislav Puljević

Tako je, prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, najveća isplaćena nagrada iznosila 40,08 miliona dinara, a dobio je stečajni upravnik koji je vodio stečaj privatnog preduzeća iz Sremske Mitrovice, dok su u dva slučaja isplaćene nagrade u iznosu od preko 10 miliona dinara.


- Zbog zaštite privatnih podataka nismo u mogućnosti da kažemo ništa konkretnije sem da je reč o preduzeću čija imovina je imala likvidacionu vrednost preko milijardu dinara, dok je bruto nagrada stečajnog upravnika činila četiri odsto te vrednosti. Stečaj je sproveo privredni sud u Sremskoj Mitrovici, koji je u skladu sa propisima i odobrio predmetnu nagradu - kažu u Agenciji.

Međutim, stečajni upravnici dobijaju nagrade i kada se vrši likvidacija preduzeća, ali i kada sami predlože plan za reorganizaciju.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Marko Đurica

Primer jednog takvog naplaćivanja jeste i slučaj “Future plus” u stečaju (preduzeća za distribuciju i prodaju štampe i robe široke), gde je planom reorganizacije utvrđeno da je ukupna nagrada za rad stečajnog upravnika 252.983 evra, pri čemu je fiksni iznos nagrade 42.850 evra, dok je ostatak uvećan za varijabilni deo nagrade koji iznosi 0,2 odsto vrednosti sredstava za namirenje poverilaca iznad pet miliona evra.

Iz “Future plus” juče nismo mogli da dobijemo komentar ovim povodom, jer nam je tamo rečeno da je stečajni upravnik kod kuće, te da mu pitanja pošaljemo na i-mejl. Inače u Srbiji se trenutno vodi 2.741 stečajni postupak, dok je ukupan broj licenciranih aktivnih stečajnih upravnika ima 292.

Interesantno je i to da jedan stečajni upravnik može da vodi više postupaka, pa je bilo primera da jedan čovek istovremeno vodi čak i 50 stečajeva. U 595 postupaka stečajni upravnik je Agencija za privatizaciju. Ova institucija naplatila je, prema podacima iz medija, na ime naknada i nagrada za vođenje stečaja nad kompanijom Robne kuće “Beograd”, neverovatnu sumu od 4,1 milion evra.

Zakon omogućio bogaćenje
Prema Pravilniku o osnovama i merilima za određivanje nagrade za rad i naknade troškova stečajnih upravnika, osoba kojoj je poveren stečaj može da dobije nagradu u visini do 28.100 evra za svaku firmu čija je vrednost veća od milion evra, plus do jedan odsto vrednosti firme.
- Konačnu visinu kako nagrade i tako naknade troškova u svakom stečajnom postupku određuje stečajni sudija u vreme zaključenja stečajnog postupka - navode u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika i dodaju da, prema važećim propisima u Republici Srbiji, nije propisan maksimalan broj stečajnih postupaka koji može da vodi jedan stečajni upravnik.

Poslednji komentari
  • Tupko Budalic Vreme: 21.12.2012 11:55h

    Sad se setio !? Kao nije odavde! Ko ga ne zna skupo ce ga platiti!

  • Mile Vreme: 21.12.2012 11:57h

    Dinkić i ekipa oplevili milijardu i 300 miliona. Sve stečajne upravnike on birao.

  • Sale Vreme: 21.12.2012 12:40h

    Magistara Dinkića službe bezbednosti Srbije po nalogu Vašingtona drže na strateškim ministarskim mestima 12 godin. Dinkić ima zadatak da sve što NATO katolički zemaljski pakao nije spržio u Srbiji da on pretvori prah i pepeo. Ludi Kaligula je vladao sa Rimom četiri godine i na kraju ga je lična garda ubila sa 28 uboda nožem. Dinkić ludak sa misijom 12 godina vlada Srbijom i izvodi hara-kiri nad privredom i bankama. Dinkić je likvidirao privradu i banke u Srbiji. Dinkić je ekonomski ubica Srbije! Dinkiću ne smemo dozvoliti da umre prirodnom smrću. Moramo mu organizovati fer i pravično suđenje za života...,

  • Perica Vreme: 21.12.2012 12:52h

    Pa Dinkicu bio si i u prosloj vladi i video si sta se radi.

  • Biolog Vreme: 21.12.2012 14:35h

    Svakim danom sam sve uvereniji da Mlađa, sve nas kolektivno, žestoko zafrkava! On je bio glavni u procesu licenciranju tih stečajnih upravnika, a sada će, kao, da ih dovede u red! On je zatvorio 2001. banke, kako se ne bi videlo koliko novca im Mišković i drugari iz Šekspirove duguju na ime kredita! Ja smatram da je glavni uzrok propasti srpske privrede i ekonomije, a samim tim i srpskog društva u celini upravo Mlađan Dinkić i pitam se hoće li ikada doći na njega red da odgovara zbog toga!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP