Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZAKONJE

Na putu za EU nas pune fekalijama!

Autor: Ružica Kantar | 08.11.2012 - 23:41:00h | Komentara: 7

Međunarodni brodovi koji Dunavom i Savom prolaze kroz Srbiju ostavljaju za sobom otpad, fekalije i smrad!

Kako ne bi platili izbacivanja fekalija u lukama,  evropski kapetani ih ispuštaju u reke jer u našem zakonu ne postoje kaznene

Kako ne bi platili izbacivanja fekalija u lukama, evropski kapetani ih ispuštaju u reke jer u našem zakonu ne postoje kazne | Foto: Miloš Perić

Naime, evropski kapetani, želeći da izbegnu plaćanje izbacivanja u lukama, fekalne tečnosti jednostavno ispuštaju u reke. Ovakav primitivizam, koji je poguban za životnu sredinu, omogućava nedostatak zakonske regulative u Srbiji i odgovarajućih kaznenih mera za prekršioce!


Haos i na splavovima

Pomoćnik ministra saobraćaja Pavle Galić kaže za “Alo!” da je istina da Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ne reguliše precizno pitanje fekalija, ali da će ono, po direktivi EU, vrlo brzo biti definisano podzakonskim aktima.
Na pitanje kako je problem fekalija rešen na beogradskim splavovima, on odgovara: “Nikako. Ta materija je potpuno neuređena.” Na pitanje zašto ništa nije urađeno do sada, pomoćnik ministra odgovara jednostavno: “Ne znam...”

- Evropski brodari odlično poznaju propise zemalja kroz koje prolaze. U Srbiji su oni vrlo liberalni. Naime, u zakonu ne postoje kaznene odredbe za ovaj prekršaj, ne postoje službe koje bi se adekvatno ovim bavile, a čak nisu ni utvrđene kaznene mere za ovakve prekršaje - objašnjava za “Alo!” dobar poznavalac prilika na rekama.

I Ivan Jovanović, bivši šef Lučke kapetanije Beograd, u razgovoru za naš list potvrđuje da naša država nema mehanizme za primenu propisa koji bi na pravi način regulisali ovaj problem.

- Prema međunarodnim standardima, brodovi bi trebalo da budu opremljeni dodatnim uređajima za reciklažu fekalnih otpada. Međutim, to se ne radi uvek. Dodatnom zagađenju, pored međunarodnih brodova, doprinose i splavovi u Beogradu, koji fekalni otpad takođe ispuštaju u reke - objašnjava Jovanović.

Propisi u Srbiji liberalni

Propisi u Srbiji liberalni | Foto: Goran Sivački

Međutim, on upozorava i da su fekalije mnogo manji problem u poređenju sa ostalim štetnim i opasnim materijama koje se ispuštaju u vodu.
- Veću opasnost predstavljaju supstance, kao što su motorna ulja, i drugi produkti rada broda koji se izbacuju u reke. A kako u Srbiji nemamo službu za prijem i proveru otpada, nemamo ni mehanizme da sprečimo zloupotrebe.
Nemamo ni službe koje bi se aktivno bavile time, tako da, primera radi, u slučaju neke nesreće kao što je sudar brodova ne postoji način da se saniraju posledice. Te nesreće su se dešavale i ranije, ali srećom nije bilo težih havarija. Međutim, ne treba se uzdati da će nas ta sreća pratiti zauvek - upozorava Jovanović.
Poslednji komentari
  • hosenfefer Vreme: 09.11.2012 00:31h

    zatvorite dunav za recni saobracaj i trazite dokumenat u kojoj luci su ispustili otpad

  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 09.11.2012 07:46h

    Помози Боже !!! Ако икако може ?! Из авиона соле отрове - скоро па свакодневно ... ови загађују реке ... решили да нас истребе !!! До последњег ...

  • Nemanja Vreme: 09.11.2012 07:55h

    hahahahah pa jesmo li zasluzili bolje mozda ????

  • Ljubitelj reka Vreme: 09.11.2012 10:33h

    Kompletan sadrzaj beogradskih wc-a, preko fekanih kolektora se izliva u Dunav i Savu...tj i da imaju fekalne tankove, splavovi i camci, samo bi ih prepumpali u kanalizaciju koja se opet, direktno uliva u Savu i Dunav.. Ne ZAMAJVAJTE narod, nego resavajte kanalizaciju i fabriku za preradu otpadnih voda!

  • Dunavski kapetan Vreme: 09.11.2012 14:52h

    Od ovog članka veći glupost nisam procitao,a i izbor sagovornika vam je na nivou.Pa taj nezna ni gde je pramac a gde krma.Gde odlazi vaša kanalizacija gospodo?U Dunav i Savu gospodo i nelupetajte vise o fekalijama sa broda i fekalnim tankovima,zar ce sedam -osam govneta sa broda da zagadi reku?Ili to sto je neko oprao sudove.!Motorna ulja se u većini slučajeva odlazu po propisima i našim i EU a ako je neko ispraznio kaljužu neka plati kaznu primerenu.Proverite prvo o čemu pisete ja imam 30 godina na Dunavu.Pozdrav TUPADZIJE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP