Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSMINISTARKA JASNA MATIĆ UHAPŠENA JUČE SA BIVŠIM ČELNICIMA SIEPA

Na redu je Dinkić

Autor: S. Vojinović - S. Đorđević | 27.03.2014 - 19:00:00h | Komentara: 7

Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunkacije u vladi Mirka Cvetkovića i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), uhapšena je juče sa još troje bivših čelnika te Agencije, zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet za 119 miliona dinara, a sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara. Pored Matićeve, policija je privela i doskorašnjeg direktor SIEPA Božidara Laganina, takođe bivšu direktorku Vesnu Perić i bivšeg zamenika direktora SIEPA Bojana Jankovića.

 Od početka  godine do  odlaska raznim  udruženjima  odobrio 70,6  miliona dinara  subvencija:  Mlađan  Dinkić

Svi uhapšeni  važe za Dinkićeve kadrove i bliske saradnike | Foto: Nenad Đorđević

Policija će uskoro saslušati i bivšeg lidera URS-a, budući da je Agencija uvek pripadala ministarstvima koja je on vodio, saznaje „Alo!“

Policija će, kako „Alo!“ saznaje, uskoro saslušati i bivšeg lidera URS-a Mlađana Dinkića, budući da je Agencija uvek pripadala ministarstvima koje je on vodio, dok i svi uhapšeni važe za Dinkićeve kadrove i bliske saradnike.

Podsetimo, Matićeva je na mestu direktora SIEPA bila od 2004. do maja 2007. godine. Nasledila ju je Perićeva, koja je tu funkciju obavljala do juna 2010. godine, kada na čelo SIEPA dolazi Laganin, koji upravlja Agencijom do novembra 2013. godine. Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će biti saslušani u roku od 48 sati.

Jasna Matić

Sumnja se da su oštetili  +budžet za 119 miliona
dinara: Jasna Matić šefovala
Agencijom od 2004. do 2007.| Foto: FoNet

 

Dinkić i URS bez komentara
Bivši ministar i lider URS-a Mlađan Dinkić juče nije želeo za „Alo!“ da komentariše hapšenje njegovih nekadašnjih saradnika, a o istoj temi nisu se izjasnili ni predstavnici URS-a.

Kako saznajemo, svo četvoro su uhapšeni u munjevitoj akciji policije, za manje od pola sata.

- Sa akcijom smo krenuli u 7 sati ujutru. Sve smo ih pronašli na adresama. Neki od njih su bili u pidžamama. Iako su znali da ih radimo već skoro pola godine, većina njih je bila iznenađena. Kada smo došli kod Jasne Matić, ona je bukvalno bila zatečena, nije mogla da govori, dok je bilo i onih koji su vređali i psovali policiju i državu, pa čak i pretili. Tako je Laganin u trenutku privođenja krenuo da viče: „Šta ste radili do sada?! Ovo je hajka, politička hajka...“ Ovih dana biće ispitano još nekoliko lica, među kojima i Mlađan Dinkić - objašnjava izvor „Alo!“ iz policije.

„Ovo je  hajka“:  Laganin

„Ovo je hajka“: Laganin

 

Pored Matićeve, juče su privedeni i Božidar Laganin,
Vesna Perić i Bojan Janković

Bivši čelnici SIEPA osumnjičeni su da su od 2006. do 2013. godine zaključili čak 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu sa već zaposlenima u toj Agenciji, i to za poslove koji su im inače bili u opisu radnog mesta. Na taj način su, suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, omogućili da se sredstva iz budžeta Srbije iskoriste za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.

Izvor našeg lista iz tužilačke istrage objašnjava da su deo dobijenog novca zaposleni vraćali u takozvani „sivi fond“ kojim je raspolagao menadžment Agencije. Glavni dokaz o malverzacijama je rokovnik koji je policija našla u finansijskoj službi SIEPA, a u kome je uredno vođena evidencija ko je od zaposlenih ili angažovanih osoba, kada i koliko novca vratio u „sivi fond“, ali i ko je novac odatle uzimao.

Vesna Perić

Vesna Perić

 

Razvojni put bivše ministarke
Jasna Matić je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture, vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011. Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

- Dalja istraga će pokazati ko je bio organizator i nalogodavac celog tog sistema, kao i gde je tačno završilo 91 milion dinara, da li u džepovima pojedinaca ili su time eventualno finansirane aktivnosti URS-a - upozorava sagovornik „Alo!“, koji dodaje da je čak tridesetak zaposlenih u SIEPA pristalo na saradnju sa istražnim organima i potvrdilo navode iz krivične prijave.

Istragu u SIEPA je, podsetimo, inicirao bivši ministar privrede Saša Radulović u novembru prošle godine, kada je protiv tadašnjeg direktora Laganina podneo prvu krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada. Nakon toga je u javnosti procurila i elektronska prepiska između funkcionera SIEPA koja je ukazala na po­sto­ja­nje ko­rup­ci­je i ne­sa­ve­sno po­stu­pa­nje u ru­ko­vo­đe­nju Agencijom. Aktuelni direktor SIEPA Vladimir Milenković juče nije bio dostupan za komentar.

„Alo!“ među prvima pisao o sumnjivim poslovima u Siepa
O sumnjivim radnjama u SIEPA među prvima je prošle godine pisao i „Alo!“, pa

Alo među prvima pisao o  sumnjivim poslovima u Siepa

smo tako objavili i da je Matićeva bila angažovana kao konsultant ekspert na jednom od projekata SIEPA, pri čemu je njen autorski ugovor bio vredan oko 5.800 evra, a imala je maksimalno 17 dana na raspolaganju da ispuni preuzete obaveze. Naš list je pisao i o astronomskim platama u SIEPA, koje u proseku iznose čak 1.000 evra, dok su zaposleni u prvih deset meseci prošle godine samo na dnevnice i avionski prevoz spiskali više od 96.000 evra. Takođe smo objavili i da je kroz razne autorske ugovore SIEPA za reklame, spotove i štampanje biltena potrošila oko 140.000 evra u 2013. godini. „Alo!“ je pisao i o tome da se Božidar Laganin samo četiri dana nakon napuštanja funkcije direktora SIEPA zaposlio preko ugovora o delu u firmi čiji je osnivač Opština Svilanjac, a sa kojim je kao direktor SIEPA prethodno sarađivao, ali da za to nije tražio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije, čime je prekršio zakon.

Poslednji komentari
  • gago Vreme: 27.03.2014 21:15h

    Ce se vidi koja se carapa na koju nogu navlaci.Nadam se.

  • Pietro Vreme: 27.03.2014 22:54h

    'apsi Dinkica...to narodna milicijoooooo..!!!

  • silkani Vreme: 27.03.2014 23:41h

    Kodža su si pare nabrali,sag gi bas briga sto ce malko da legaju u apsu.

  • Gojko Vreme: 28.03.2014 07:34h

    U Fondu za razvoj možete ladno baš sve da hapsite, pa čak i one koji su tamo došli a ne rade tao. I oni su došli da nešto kradu

  • Ivan Ivanovic Vreme: 28.03.2014 12:31h

    Ajmo Dinkica ... Pa zatim redom Cedicu , Covketa ... I sve one koji su voleli Srbiju - do poslednjeg dinara !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP