Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRAJNJE BIZARNO:

Na šalterima u Srbiji traže umrlicu ne stariju od šest meseci?

Autor: A.O. | 12.08.2014 - 08:40:00h | Komentara: 0

Prema rečima predstavnika Zakona ma koliko apsurdno zvučalo umrlica ne starija od šest meseci traži se kako bi se predupredile moguće malverzacije i prevare i utvrdilo trenutno stanje stranke.

Pare spiskane, RFZO bez kazne, a građani „obijaju“ šaltere

Ilustracija | Foto: Oksana Krutenjuk

Poznato je da je u Srbiji jedna od najtežih stvari – izaći na kraj sa administracijom. No, manje je poznato da na ovdašnjim šalterima pored vađenja izvoda iz matične knjige rođenih ili državljanstva ne starijih od šest meseci traže i umrlice sa pomenutim “rokom trajanja”.

Sa ovim problemom suočila se čitateljka Telegrafa 73- godišnja Milanka V. kojoj su prema sopstvenom svedočanstvu iz privatnih razloga koje nije želela da podeli sa nama, u jednoj beogradskoj opštini tražili da izvadi umrlicu ne stariju od šest meseci i to za supruga koji je preminuo pre 15 godina!

- Bila sam u šoku kada su mi za mog Radomira, koji već tolike godine nije među živima tražili umrlicu ne stariju od šest meseci! U kakvoj to državi živimo? – pita se ogorčena Milanka dodajući da ne razume zašto su joj tražili ovaj dokument.

- Pa zar bih izmislila da mi je muž umro, i to pre toliko godina! – izjadala nam se razočarana sugrađanka.

Ma koliko nam delovalo logično pitanje naše čitateljke, koja nam je između ostalog rekla i da srećom ovaj dokument nije morala da plati više od ostalih, odgovor smo potražili kod predstavnika Zakona.

Prema rečima advokata Đorđa Mamule ova zakonska procedura sasvim je uobičajena.

- Ma koliko apsurdno zvučalo, umrlica ne starija od šest meseci traži se u opštinama kako bi se predupredile moguće prevare i malverzacije – objašnjava za Telegraf Mamula navodeći niz primera u kojima su ljudi morali da dokazuju da su živi, zato što su ih na pravdi boga proglašavali mrtvim.

No, Mamula ne krije da ne bi bilo loše da se neke stvari ipak preciziraju i da se na primer umrlica ne starija od šest meseci traži samo u onim slučajevima u kojima je taj dokaz neophodan!

- Znate, u nestabilnoj ekonomskoj situaciji u kakvoj živimo, ljudima svakako izgleda suvislo da pored svega vade i umrlicu ne stariju od šest meseci, međutim, reč je kako sam vam i objasnio samo o proveri trenutnog stanja stranke – rekao je Mamula.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP