Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIO NAJPLAĆENIJU DRŽAVNU SLUŽBENICU

Načelnica za akcize
ubirala 619.000 dinara

Autor: Ivan Ninić | 09.07.2013 - 12:00:00h | Komentara: 22

Anastazijа Tanjа Đelić, načelnica grupe za akcize Ministarstva finasija i ekonomije, sve do aprila ove godine mesečno je zarađivala 619.413 dinara, a onda je spala na „tričavih“ 380.000 dinara, saznaje „Alo!“.

Zgrada Ministarsa finansija

Zgrada Ministarsa finansija | Foto: Stanko Đalić

 

Anastazija Tanja Đelić prima platu kao službenik u Ministarstvu finansija, član UO Jubmes banke, predsednica Odbora za reviziju poslovanja banaka i honorarac u JP „Elektromreže Srbije”

Osim načelničke plate od 95.000 dinara, Đelićeva je kao član UO Jubmes banke i predsednica Odbora za reviziju poslovanja banke primala 448.494 dinara, a kao honorarac u JP „Elektromreže Srbije“ (EMS) inkasira još 75.000 dinara! Ona je sve ove podatke uredno prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, ali su u Jubmes banci, u kojoj inače država ima 27,71 odsto akcija, u međuvremenu smanjenjene apanaže. To se negativno odrazilo i na kućni budžet jedne od najplaćenijih državnih službenica, pa tako na tri mesta Đelićeva trenutno zarađuje „samo“ 380.000 dinara.

- Tačno je da sam imala prihode od 619.000 dinara u trenutku podnošenja imovinske karte, odnosno sve do 29. aprila 2013. godine. Onda je Skupština banke odlučila da novom UO drastično smanji naknade i više ne primam 448.000 dinara kao ranije. Sada dobijam oko 105.000 dinara za članstvo u UO i isto toliko za funkciju u Odboru za reviziju banke, što je, složićete se, upola manje nego ranije. Ali, treba da znate da od tih prihoda 500 evra, uz porez, automatski doniram u Sigurnu kuću - objašnjava za „Alo!“ Tanja Đelić i dodaje da će prilikom narednog prijavljivanja prihoda i imovine ispraviti podatke, ali da verovatno ni tada nigde neće pisati da deo novca daje u humanitarne svrhe.

Ministarstvo finansija

Đelićeva je načelnica grupe za akcize u Ministarstvu finansija | Foto: Nemanja Kostić

„Predložio me je SNS“
Tanja Đelić nije bila raspoložena da nam otkrije ko se od aktuelnih političara potrudio za to da u oba mandata UO Jubmes banke uzastopno bude izabrana.
- Niko nije morao da me protežira, doktorirala sam na Ekonomskom fakultetu, a imam obljavljene radove i svoju knjigu. Prema tome, nisam slučajno dobila funkciju u UO jer sam tu bila i u prethodnom mandatu. Sada me je predložio SNS, a ko me je predložio prošli put, uopšte više nije važno - kaže Đelićeva.

Iako je reizabrana na obe funkcije u Jubmes banci, Đelićeva u Ministarstvu finansija ima stalni radni odnos, i to kao načelnik grupe za akcize, uz platu od 95.000 dinara, što je ne sprečava da istovremeno tezgari u EMS-u. „Alo!“ je došao do dokumenata EMS-a iz kojih se vidi da je u to preduzeće 17. decembra prošle godine Tanji Đelić poverilo konsultantske poslove u vrednosti od 900.000 dinara. Ona je za konsultanta izabrana u postupku javne nabavke male vrednosti, a kao predmet nabavke u dokumentima EMS-a piše:
„Priprema materijala za izveštavanje na temu harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU - direktive EU za energetski sektor“.
- Stvarno ne razumem zašto me napadate? Primam 75.000 dinara mesečno, ali to nisu nikakve konsultantske usluge, već je reč o autorskom ugovoru sa EMS-om, koji podrazumeva prezentacije i seminare.

Tanja Đelić

*Kliknite za uvećanje

Ugovor je vremenski oročen na godinu dana i zaista postoje prezentacije koje radim na teme u vezi s oporezivanjem električne energije, koje su u vezi sa direktivama EU. To bih više nazvala nekom vrstom predavanja za zaposlene i menadžment EMS-a jer se preduzeće bavi prenosom električne energije - kaže Đelićeva za „Alo!“ i dodaje da ne vidi da je u tom angažmanu bilo šta sporno.

Inače, kako u praksi izgleda obrazac srpske „departizacije“ očigledno je na primeru ove državne službenice, kojoj se posrećilo da bez problema sedi u ministarstvu koju vodi URS, banci čiji UO vodi kadar SPS-a i javnom preduzeću u kojem je direktor iz SNS-a.

Agencija: Nije nas obavestila!
“Anastazija Tanja Đelić nije obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije o obavljanju drugog posla u trenutku imenovanja na javnu funkciju UO Jubmes banke”, piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio iz te institucije, tako da Agencija praktično nikada nije dala pozitivno mišljenje da ova državna službenica može da prima četiri apanaže. Prema članu 35 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner je dužan da u roku od 15 dana obavesti Agenciju ukoliko istovremeno obavlja više javnih poslova i funkcija. Agencija u tom slučaju donosi odluku o tome da li je funkcioner u sukobu interesa i određuje rok u kojem mora da se odrekne sporne funkcije.

Poslednji komentari
  • tomi Vreme: 09.07.2013 12:23h

    cepaj snajka,alal vera...

  • marko Vreme: 09.07.2013 12:42h

    Vrlo brzo ce se skapirati da je SNs obicna podvala narodu.

  • MASA Vreme: 09.07.2013 12:43h

    JA NEMAM NI POSAO....STRASNO

  • clan biblioteke Vreme: 09.07.2013 13:35h

    MARKO,BRAVO MAJSTORE. U POPTUNOSTI SE SLAŽEM SA TOBOM. SVE JE TO VELIKA PODVALA, KAKO BI REKAO POKOJNI PAJA U KULTNOM FILMU O PROFESORU VUJICU ,, GOSPODO , SVE MANGUP DO MANGUPA ''. i NEGDE PROČITAH ,, VREDNOST JEDNOG SISTEMA SE CENI PO LJUDIMA KOJIMA JE PRUŽIO ŠANSU''. A OVAJ SISTEM JE PRUŽIO ŠANSU MANGUPIMA, HOHŠTAPLERIMA, PREVARANTIM I LOPOVIMA KOJI SU JE BOGAMI LEPO ISKORISTILI. JOŠ JEDNOM , BRAVO MARKIĆU.....

  • Ja Vreme: 09.07.2013 13:51h

    Platu od 95.000 dinara imaju javni tužilac i sudija i ne mogu da rade nijedan drugi posao uporedo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP