Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORODICI NOVAKOVIĆ POTREBNO 300.000 EVRA DA BI IZLEČILI SVOJU MEZIMICU

Nađa stalno krvari, nema više vremena!

Autor: Jelena Jokanović | 19.04.2014 - 17:20:00h | Komentara: 13

Mala Nađa Novaković (9) iz Rakovice boluje od teške bolesti matičnih ćelija, refraktorne citopenije, što znači da je njena koštana srž prestala da proizvodi ćelije krvi. Sada živi isključivo zahvaljujući donorima koji redovno za nju daju krv. Jedino rešenje da ozdravi je transplantacija koštane srži u Frajburgu, za koju joj je neophodno 300.000 evra, a do sada su sakupili tek oko 64.000 evra.

Nađa Novaković / Foto: Dejan Živančević

Porodica Novaković do sada sakupila 64.000 evra / Foto: Dejan Živančević

„Krvarenja iz usta su česta, a počeli su da joj pucaju i očni
kapilari. Rekli su nam da imamo još samo nekoliko nedelja“, kaže otac devojčice koja boluje od teške bolesti matičih ćelija

Od kada se razbolela u junu 2013, Nađa svaki dan provodi na onkološkom odeljenju Univerzitetske klinike u Tiršovoj, a u poslednja tri meseca stanje joj je znatno pogoršano.

- Krvarenja iz usta su sada svakodnevna, a počela je da krvari iz nosa i da joj pucaju očni kapilari. Ranije je primala transfuzije na sedam dana, a sada dva puta nedeljno. Rekli su nam da imamo još samo nekoliko nedelja. Zaista je hitno, ona stvarno nema više vremena - uznemireno nam je objasnio otac Aleksandar, kada smo ih posetili u njihovom domu u Rakovici. Zabrinut je što svaka transfuzija smanjuje šanse za uspešnost transplatacije.

Nađa Novaković / Foto: Dejan Živančević

Živahna čak i kada je u životnoj opasnosti: Nađa sa sestrom Janom / Foto: Dejan Živančević

 

Žiro računi za pomoć
Dinarski: 265-0200000054378-94
Devizni: RS35265090000000000939

Humanitarni SMS broj za „Telekom“, „Vip“ i „Telenor“ mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om

- Jedina dobra stvar je da joj je sistem proizvodnje belih krvnih zrnaca koliko-toliko očuvan. Ali kako odmiče vreme, biće još gore - zaključuje Aleksandar, koji strepi što u svakom trenutku devojčica može da dobije unutrašnje krvarenje koje neće moći da spreče. Uprkos tome, mala heroina ne žrtvuje radost zarad borbe za život.

- Nađa, molim te, nemoj da skačeš, boleće te glava - uporno viče Nađina mama Angelina.

- Pa šta, već me boli, nema veze - još upornije odgovara razigrana devojčica. Inače, košmar ove porodice je počeo u junu prošle godine kada su se Nađi pojavile modrice po telu i petihije. Nakon mukotrpnih analiza, punktacije koštane srži i dve hiruške biopsije kosti, tek sredinom marta dobila je konačnu dijagnozu iz klinike u Nemačkoj, u kojoj je i jedino moguće izvesti operaciju koja je devojčici neophodna. Ali, roditeljima za lečenje mezimice nedostaje suma od 300. 000 evra.

Nađa Novaković / Foto: Dejan Živančević

Nađa Novaković sa sestrom Janom  / Foto: Dejan Živančević

- Ova su jaja oslikavali moji drugari iz školice. Prodavali smo ih i sakupljali novac za Nađu - pokazuje nam njena mlađa sestra Jana (3). Njih dve ne prestaju da skaču i trčkaraju oko nas, iako Nađa ne bi smela ni da se smeje ni da plače jer uvek postoji mogućnost da joj pukne kapilar.

Školska drugarica Tijane Ognjanović

Nađini roditelji navode da je ona išla u školu sa Tijanom Ognjanović, te da su za njen slučaj znali mnogo pre nego što je dospela u javnost.

Sahrana Tijane Ognjanović / Foto: Aleksandar Stanković

Sahrana Tijane Ognjanović / Foto: Aleksandar Stanković

- U školi su organizovani različiti bazari na kojima su prodavane igračke i sakupljan je novac za njeno lečenje. Išli smo i na humanitarne koncerte. Prikupljali smo novac za Tijanu, a sada je to isto potrebno nama - priča Angelina, dodajući da je Nađa često pita za Tiću.

Poslednji komentari
  • Goran Vreme: 19.04.2014 18:25h

    Kada bi svaki 10-ti korisnik mobilnog telefona ove zemlje mesecno poslao 1 SMS, skupila bi se sumo od oko 1 MILION EURA!!! Vise nego dovoljno za lecenje sve bolesne dece u nasoj zemlji kojoj je neophodna (finansijska) pomoc!!! Ajmo ljudi, sugradjani, prijatelji, komsije!!! Pomozimo ovoj devicici!!!

  • hromi daba Vreme: 19.04.2014 18:36h

    Apelujem na dobrotvore koji svesrdno pomažu onome kojem je ta pomoć neophodna, da ovoga puta budu brzi i konkretni. Devojčica nema vremena za nečiju propagandnu humanost, pozivam Seku Aleksić, Cecu, Milana Popovića i ostatak estrade, kao i privrednike da upute financijsku pomoć koja bi spasila devojčicu ! Bog je velik, vratit će istom merom kako smo mi pružali dobrotu bližnjem !

  • Nikola K Bgd Vreme: 19.04.2014 19:22h

    U vezi svih vasih muka obratite se postovanim proditeljima Tijane Ognjanovic... Srbija je jednom prevarena na ovu foru, sad vise nikom niko ne veruje... to je ono sto je nazalost o0stalo posle male Tijane zahvaljujuci njenim rodjiteljima....

  • pomoc Vreme: 19.04.2014 19:23h

    Nema problema za pare, skupicemo ih, prvo nek izlece dete pa cemo platiti.

  • Nesa Vreme: 19.04.2014 21:05h

    Ljudi, budimo humani. Radim u telekomu i pouzdano znam da "sms broj" ne moze da se dobije tek tako. 100 din nama ne znaci toliko koliko njima znaci. Apelujem na sve ljude dobre volje da izdvoje par minuta i da posalju sms.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP