Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MIŠKOVIĆ IZVRŠAVA OBAVEZE KAO I OSTALI PRITVORENICI

Najbogatiji Srbin riba WC!

Autor: Svetlana Vojinović, I. Kljajić | 14.12.2012 - 00:09:00h | Komentara: 55

Miroslav Mišković je tokom pritvora dužan da održava higijenu ćelije u kojoj je smešten, uključujući i toalet!

Dok je u pritvoru, bez privilegija: Mišković

Dok je u pritvoru, bez privilegija: Mišković | Foto: Zoran Ilić

S druge strane, može da ima ličnog zubara, da traži da mu se hrana donosi od kuće, da ima laptop, ali ne i internet, saznaje „Alo!“ u Specijalnom sudu, u kojem se nalazi i pritvorska jedinica.


Pravila pritvora su jasna, kako pritvorenik ima svoje dužnosti, tako su konkretno regulisana i njegova prava.


- Ovde nema zaštićenih, svi moraju da se pridržavaju pritvorskog reda. To znači da svi pritvorenici, uključujući i Miškovića, moraju da održavaju red u ćeliji, da ona bude čista, da kupatilo, u kojem se nalaze WC šolja i lavabo, ne bude prljavo, da se redovno briše pod... Jednostavno, higijena mora da bude na najvišem nivou - objašnjava naš sagovornik iz pritvorske jedinice.
On kaže da vlasnik „Delte“ ne mora da jede hranu koja se sprema za ostale pritvorenike.

- On može da traži da mu se obroci donose iz restorana ili da ih donosi porodica, ali prethodno se vrši provera svakog paketa, uključujući hranu. On ne mora da pere svoj veš u pritvoru već ima pravo da mu najbliži donose odeću od kuće. Ne mora da spava na pritvorskoj posteljini niti da se pokriva našim ćebetom, već može da ima svoje čaršave i jorgan. Pored toga, može redovno da dobija novine, da čita knjige, priprema odbranu na laptopu, ali internet nije dozvoljen.
 
Ako hoće da gleda televiziju u svojoj ćeliji, onda može da traži da mu porodica dostavi TV aparat, Isto tako, Mišković ima pravo, na primer, da traži da mu u pritvorsku ambulantu dovedu ličnog zubara, ukoliko nema poverenje u naše osoblje. Naravno, on ova prava može da osvari samo ukoliko mu to odobri sudija - dodaje izvor „Alo!“ iz Specijalnog suda.

Iako većina pritvorenika dane iza rešetaka broji u nekoj od ćelija u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj ulici, Mišković će najverovatnije „ležati” upravo u zgradi Specijalnog suda, u koji je doveden istog dana kada je uhapšen.

Obaveza i za biznismene: Pritvorski toalet

Obaveza i za biznismene: Pritvorski toalet | Foto: RAS

- Obično krupne ribe ostaju ovde, a i komfor je na višem nivou nego u Bačvanskoj. Tako će verovatno biti i sa Miškovićem, dok bi neki iz ovog predmeta, zbog prebukiranosti, mogli da budu prebačeni u CZ - dodaje on.

Tužilaštvo traži pritvor do 30 dana za Miškoviće!

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je večeras da se odredi pritvor do 30 danas vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku Miškoviću, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još petorici osumnjičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, rekao je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

pokrivalice

Specijalni sud | Foto: Nebojša Marković

Za dvojcu osumnjičenih, bivseg direktora PZP "Niš" Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića Tužilaštvo nije tražilo pritvor, već meru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanje pasoša, dodao je Radisavljević. Tužilaštvo je nakon saslušanja koje je završeno oko 20.30 sati donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv svih deset osumnjičenih na čelu sa vlasnikom Delta holdinga zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Ćelije u Specijlanom sudu

Ćelije u Specijlanom sudu | Foto: Screenshot sa sajta

Tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Specijalnog suda predložilo da se osmorici osumnjičenih odredi protvor, rekao je tužilac i dodao da očekuje da odluka bude doneta u toku noći.


Na pitanje novinara kako su se branili osumnjičeni, Radisavljević je rekao da je većina njih negirala navode iz krivične prijave, ali da je Tužilastvo sada sigurno da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Milo Đurašković

Milo Đurašković | Foto: Oliver Bunić

Istraga će biti sprovedena protiv Miroslava Miškovića njegovog sina Marka Miškovića, vlasnika "Nibens grupe" Đuraškovića i još sedmorice njihovih saradnika.


Pored Miškovića i Đuraškovića, istragom će biti obuhvaćeni bivši direktori PZP "Niš" Milutin Gašević i Zoran Mihailović, predsednik Skupštine akcionara PZP "Niš" Dejan Jevtić, direktor "Delta brokera" Predrag Filipović, direktor "Šer korporacije" Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj "Konzita" Rašo Zdravko.

Kolundžija: Mišković nije finansirao Demokratsku Stranku

Poslanik Demokratske stranke Nada Kolundžija negirala je da je Miroslav Mišković bio finansijer te stranke i dodala da su upravo DS i prethodna vlada započeli deo istraga protiv njega, te da je zadovoljna što je taj posao nastavljen. Kolundžija je, međutim, rekla i da to ne sme biti borba jednog čoveka i da ne bi više smelo da se dogodi da se hapšenja najavljuju u medijima.

Nada Kolundžija

Nada Kolundžija | Foto: FoNet

- Ovo ne sme biti osvetnička hajka i opšta histerija u kojoj se traži osveta, već borba protiv korupcije koja će se voditi sistemski i sistematski. Ta istraga treba da dovede do svih koji su umešani u te poslove, a da li će se u tome i uspeti pitanje je zakona i institucija - rekla je Kolundžija u Skupštini Srbije. Ona je naglasila da u borbi protiv korupcije ne sme biti miljenika i zaštićenih, veruje da se podrazumeva da to neće biti politička igra osvete i kazne i zaključila da je u tom poslu važno da se iz sfere spekulacija uđe u sferu činjenica.

Miškovića čeka i istraga o „C marketu“

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Aleksandar Stanković

Za Miroslava Miškovića nisu važila pravila slobodnog tržišta i princip ravnopravne konkurencije kada je postao vlasnik „C marketa” i tako postao dominantan na beogradskom maloprodajnom tržištu robe široke potrošnje, što je utvrdila i Komisija za zaštitu konkurencije. Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se pored „Nibens grupe” i „Delreala” ispituje i ovaj slučaj u kome je glavni akter vlasnik „Delte”.


Iako je 2002, počela privatizacija „C marketa“, završena je tek 2005. godine i to dogovorom na tajnom sastanku koji je, prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, inicirao tadašnji premijer Vojislav Koštunica, a sastali su se Mišković u ime „Delta M“, Slobodan Radulović kao zastupnik „C marketa“, Milan Beko u ime kompanije „Laderna BV“ i Danko Đunić iz „EKI investment“. Rezultat ovog okupljanja je memorandum o razumevanju, kojim su akteri između sebe regulisali preuzimanje akcija malih akcionara, nakon kojeg će Bekova „Laderna” postati vlasnik 60, a „Delta” 40 odsto kupljenih akcija.

Bajalović: Ilegalno preuzimanje „C marketa”

Shodno funkcijama koje su tada obavljali, u privatizaciji ovog trgovinskog lanca učestvovali su i tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, koji je 20. septembra 2002. podneo inicijativu za privatizaciju „C marketa”, njegov naslednik Predrag Bubalo i tadašnji direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević.
Bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović tvrdila je da je preuzimanje „C marketa“ bilo ilegalno i da je tako stvoren dominantan položaj na tržištu, sa čime je tadašnja vlada bila upoznata.

Radulovićev „Primer C” trebalo je da preuzme akcije malih akcionara po ceni koju im je obećala „Delta” prilikom pregovora o prodaji ortačkog društva (300 evra), a potom „Delta” i „Laderna” da kupe „Primer C”, pa da potom preduzeće koje oni zajedno osnuju izvrši dokapitalizaciju „C marketa”.
Nakon dve godine, „Laderna” se obavezala da svoje akcije proda „Delti” po ceni koja je unapred utvrđena. Pored trojice kupaca, memorandum je potpisao i Danko Đunić, a „EKI investment” je određen za pružanje ekspertske pomoći u realizaciji memoranduma.

Bivši direktor „C marketa“ Slobodan Radulović 2006. odlazi iz Srbije pred optužnicom za organizovani kriminal u privredi i 2007. šalje pismo Savetu za borbu protiv korupcije u kojem obelodanjuje da se taj sastanak desio i osim ovih aktera pominje još neke koji su učestvovali u ugovaranju sudbine „C marketa”. Radulović je tvrdio da mu je Koštuničin „nalog” preneo ministar policije Dragan Jočić tokom razgovora u njegovom kabinetu, kojem su prisustvovali Dejan Mihajlov, sekretar Vlade Srbije, i šef UBPOK-a.

Svedok: Slobodan Radulović

Svedok: Slobodan Radulović | Foto: RAS

- Krajem juna ili početkom jula 2005. sam pozvan od ministra policije Dragana Jočića na razgovor. Razgovor je obavljen u ministrovom kabinetu, a u njemu su osim Jočića i mene učestvovali i generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i Mladen Spasić, šef UBPOK-a. Tema je bila privatizacija „C marketa” i mogućnost da ga kupi „Merkator” iz Ljubljane - naveo je tada u pismu Radulović. Prema njegovim tvrdnjama, Koštunica je ovlastio Danka Đunića da u njegovo ime nadgleda razgovore o privatizaciji „C marketa” između Radulovića, Miškovića i Beka.


- Odmah nakon završenog preuzimanja „C marketa”, po dogovoru sa Koštunicom, Mišković i Beko su podelili veliki plen koji se zvao „C market”, vredan više od 300 miliona evra, a da pri tom nisu ispoštovali nijednu tačku potpisanog memoranduma. Oni su sve uradili da me trajno onemoguće i diskredituju da kažem kako smo, zašto smo, zbog čega smo, za čiji smo interes i po čijem nalogu sve uradili kako bismo potpisali 19. 8. 2005. godine memorandum o razumevanju - navodi se u pismu.

Popisuje se Miškovićeva imovina!

„Istraga još nije završena“: Miljko Radisavljević

„Istraga još nije završena“: Miljko Radisavljević | Foto: Željko Šafar

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je juče da istraga o poslovanju Miroslava Miškovića u vezi s „Nibens grupom“ nije završena, odnosno, kako je rekao, trenutno se upoređuju finansijski izveštaji. On je naveo da se vodi i istraga koja bi trebalo da pokaže kako je Mišković došao do novca koji je uložio u „Nibens grupu“. Kako „Alo!“ saznaje od izvora bliskog istrazi, trenutno je u toku popisivanje i provera kompletne imovine vlasnika „Delta holdinga“.


- Tek posle toga možemo govoriti o privremenoj zapleni ili zabrani otuđenja imovine do kraja postupka. I to tako što će se popisati sve što je Mišković stekao od početka do sada, a akcenat će biti stavljen na period za koji je osumnjičen. Proveravaće se i na koji način je stekao imovinu za period za koji se sumnjiči, odnosno proveravaće se poreklo novca koji je uložen u ta preduzeća, automobile, nekretnine, bankovni računi - priča naš sagovornik iz finansijske istrage.

„Delez“ da ne brine

Savetnik za strana ulaganje Mahmud Bušatlija smatra da bi finansijska istraga o poreklu i eventualnoj zapleni Miškovićeve imovine mogla da dovede i do privatizacije „C marketa“, na kome je Mišković i sagradio svoju imperiju predvođenu „Delta Maksijem“, ali da to ne bi trebalo da ugrozi „Delez“, koji je lane kupio „Maksi“.

!2 godina Maksija

"Delez" je lane kupio "Maksi" | Foto: Mladen Šurjanac

- Posledice zloupotreba ne sme da trpi treće lice, te „Delez“ ne bi trebalo da brine ako nije učestvovao u prevarama. Država, međutim, može da zapleni ono što je Mišković dobio prodajom „Maksija“ - ocenio je Bušatlija. On smatra da bi otežavajuća okolnost vlastima u eventualnom procesu zaplene Miškovićeve imovine moglo biti to što su mu firme mahom registrovane van Srbije, u of-šor zonama, ali da bi i to moglo da se sprovede kroz međunarodnu pravnu pomoć.
Poslednji komentari
  • Apis89 Vreme: 14.12.2012 01:09h

    Kriminalu i korupciji se u ovoj drzavi mora stati na put.

  • Draguljce Vreme: 14.12.2012 01:10h

    Pravda je spora, ali dostizna. Na ovom primeru se to jasno vidi.

  • Dragutin Dimitrijevic Vreme: 14.12.2012 01:10h

    Jasno je da ce ova vlada uciniti sve ne bi li odgovorne privela pravdi.

  • ksenija Vreme: 14.12.2012 01:11h

    Da,da....verujemo mi vama gospodjo Kolundzija....

  • Garfild Vreme: 14.12.2012 01:11h

    Vucic nam je obecao da ce jedan od prioriteta nove vlade biti obracun sa kriminalom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP