Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Najbolje zamene za mleko

Autor: | 26.01.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Svi oni koji su netolerantni na laktozu, kao i oni koji duže vreme poste sreću se sa problemom kako uneti dovoljno kalcijuma. Kalcijum iz kelja i soka od pomorandže telo lako apsorbuje, a osim njih odlične zamene su losos i susam.

Povrće

Povrće | Foto: Shutterstock

Kelj
Nutricionisti preporučuju da se svaki dan unese 1000 miligrama kalcijuma, a jedna čaša mleka sadrži 280. Iako je mleko odličan izvor ovog minerala, veliki broj ljudi je netolerantan na laktozu, pa izvore kalcijuma mora da potraži na drugim mestima. Odlična zamena je kelj, koji telo lakše apsorbuje nego mleko, a dve šolje sadrže oko 201 miligrama kalcijuma. Za razliku od kelja, drugo zeleno lisnatno povrće kao što su spanać i blitva remete apsorpciju kalcijuma.


Bademi
Osim kelja, bademi su pravi izvor kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave kosti i zglobove. Šolja ovih orašastih plodova zadovoljava gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa, to jest 457 mg.

Losos
Osim što je prava riznica omega-3 masnih kiselina i proteina, losos obiluje i kalcijumom. Jedna prosečna porcija sadrži oko 882 mg, a ako se kombinuje s keljom, prava je poslastica za kosti.

Susam
Semenke susama vrlo su bogate kalcijumom - jedna kašičica sadrži 88 miligrama. Njihova prednost je u tome što se mogu koristiti kod pohovanja, dodati salatama ili žitaricama za doručak.

Čia semenke
Slično kao i semenke susama, čia semenke dobar su izvor ovog minerala. U samo 30 grama semenki ima oko 179 miligrama i lako ih možete uklopiti u svakodnevnu ishranu. Odličan su dodatak salatama, domaćem hlebu i žitaricama.

Sardine
Sardine baš kao i losos obilulu kalcijumom, bilo da se pripremaju sveže ili jedu iz konzerve. Jedna konzerva sadrži oko 888 miligrama, zdrav su izbor za večeru i zadovoljavaju gotovo celodnevni preporučeni unos.

Sok od pomorandže
Sok ceđene pomorandže jednako je dobar izvor nutrijenata koji izgrađuju kosti kao i mleko. Telo ga baš kao i kelj lakše apsorbuje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP