Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVAKA ČAST!

Najbolji dokumentarac
''Nika Slotera za predsednika"!

Autor: Tanjug | 20.10.2012 - 18:14:00h | Komentara: 0

Najboljim dokumentarnim filmom na desetom Zagreb film festivalu (ZFF), proglašen je srpsko-kanadski film "Nika Slotera za predsednika" Roba Stjuarta.

"Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nika koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svako trebalo da ima priliku da svira pank u Novom Sadu", navodi se u obrazloženju za nagradjeni film koji će uz Zlatna kolica dobiti i 1.000 evra.

Nik Slotera za predsednika!

Proglašen najboljim dokumentarnim filmom! ''Nika Slotera za predsednika''

Specijalno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dato je izraelskom filmu "Život u slikama" Tamar Tal za "nežan i dubok prikaz odnosa babe i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja, kao i oštrinu i humor stare dame". Međunarodnom žiriju koji je odlučivao o nagradama za dokumentarne filmove predsedavao je poznati austrijski režiser, scenarista i snimatelj Mihael Glavoger. Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i nagradu u iznosu od 4.000 evra dobio je rumunski film "Svi u našoj familiji" Radu Žudea, dok je Zlatna kolica i 1.000 evra za najbolji kratkometražni igrani film dobio izraelski film "Povratak" Šaja Levija, a specijalno priznanje poljski film Barbakan Bartolomeja Žmude. Nagradu u konkurenciji hrvatskog filma "Kockice" dobio je film Terarij Hane Jušić, a uz Zlatna kolica autorka će dobiti i 10.000 kuna (1.330 evra). Specijalno priznanje dobio je Ivan Sikavica za film "Bejbisiter". Nagrade će biti uručene večeras na zatvaranju festivala koji je otvoren 14.oktobra, a završava sutra repriznim prikazivanjem nekih filmova, medju kojima i srpskog filma "Klip" Maje Miloš koji je izazvao velik interes na festivalu. Glavoger je za Tanjug rekao da zbog učešća u žiriju nije uspeo da vidi više filmova - preko 100 ih je prikazano na ovogodišnjem ZFF-u, ali da je gledao "Klip" kojim je, kako je kazao, fasciniran.

Film

Najbolji dokumentarac dobio nagradu! | Ilustracija: foter.com

"Što se tiče 'Nika Slotera' žiri je usaglasio vrlo brzo jer je to dobro napravljen dokumentarni film, ali i zato što je što je iznenadjujući", izjavio je Glavoger, rekavši da nikad ranije nije čuo o Niku Sloteru. Nagradjeni film je o Robu Stjuartu koji glumi Nika Slotera, junaka TV serije "Tropska vrelina" koja je emitovana u Srbiji 90-ih godina i postala popularna, kao i on sam, posle čega je glumac posetio Srbiju.
"Apsurdnost situacije i opis njegovog obilaska Srbije je toliko šarmantna, a film nas toliko iznenadio tako da nismo imali težak posao", rekao je Glavoger. Direktor festivala Boris T. Matić zadovoljan je ovogodišnjim festivalom i najavio je da će publika u Zagrebu u narednim mesecima videti neke od filmova koji su prikazani na festivalu, medju kojima i pobednike, kao filmove iz regiona "Klip" i "Djecu" Aide Begić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP