Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESAR

Najbolji evropski majstor nadniči da bi preživeo!

Autor: M. Popadić | 23.02.2013 - 09:02:00h | Komentara: 3

Marko Čik iz Subotice, jedan od najpoznatijih tesara u Srbiji, koga su Austrijanci pre dve i po godine nagradili za „krov veka“, zakatančio je prošle godine svoju SZR „Marko tesar“, izmirio obaveze prema četvorici radnika i otišao u nadničare!

Marko Čik

Marko Čik

- Krovove koje smo mi na Zlatiboru srezivali proglašeni su za najbolje među 700 objekata koje su pravili majstori iz desetak evropskih zemalja. U Austriji su me za „krov veka“ nagradili sa 3.500 evra. Ali, od svega toga nisam video nikakvu ličnu korist - dug za doprinose i druge dažbine prema državi me primorao da podignem i kredit da bih podmirio sve obaveze. Čak mi je banka prodala i deo imanja. U međuvremenu, supruga mi je dobila otkaz kao tehnološki višak i ja sam na kraju morao zatvoriti radnju i sam krenuti u nadnicu - kaže Čik za „Alo!“ i dodaje da je u tesarskoj struci skoro nemoguće ostati kao privatnik jer je posla sve manje, a država stalno traži svoje.


- Džaba su mi tapšali i čestitali što sam najbolji u svom poslu jer u našim uslovima to nije garancija da čovek neće stići do prosjačkog štapa - kaže Čik. Da je uspevao mesečno da zaradi bar 20.000 dinara, tvrdi da nikada ne bi odustao od zanata.

„Krovovi veka“ za koje je nagrađen

„Krovovi veka“ za koje je nagrađen | Foto: Tondach

- Želeo sam pokazati i dokazati da sam častan čovek i zato sam uzeo od banke kredit da bih isplatio zaostale obaveze prema radnicima. Sada banka uzima svoje, ja nadničim, a ako ne uspem da isplatim još oko 80.000 dinara duga, i život će mi otići na doboš - dodaje Čik.

Poslednji komentari
  • Cudi me Vreme: 23.02.2013 10:32h

    Cudi me da tako sposoban i dobar majstor nije prokljuvio na koju trazenu poslovnu stranu da se okrene. U ovo vreme samo nove poslovne ideje imaju prodju. Stalno nesto novo u srtuci, to je formula za uspeh.

  • nada Vreme: 23.02.2013 11:14h

    ma stace nama strucnjaci i majstori kad svi oce lepo da zive i zavrsavaju za vucica .kurs i ne traje dugo imate teoriski deo koji se sastoji od muljanja najvise dve recenice u svim pravcima i prakticni deo koji mora da je savrseno sinhronizovan sa teoriskim,a sastoji se od najvise tri dela : frizure,ruku i polozaja jezika.talenat tu nije dovoljan,to se postize mukotrpnim i svakodnevnim vezbama ispred ogledala a daleko od ociju javnosti ! a da, ima tu jos jedan jako vazan element a to je tajming u govoru ,nesmete ni mnogo sporo da govorite jer ce sagovornik da pomisli da ste zavrsili recenicu pre pocetka druge,a opet ni prebrzo jer ce vasa beseda isuvise kratko da traje,a potrebno je bar triput dnevno edukovati mase.e a za to zadnje ipak se mora zavrsiti neke vise skole kao sto je megatrend i to u terminu izmedju dva rodjendana glavnog podvodaca,pardon predavaca !

  • Драгомир Vreme: 23.02.2013 15:00h

    Ало,грађевинци,кров на две воде!Из ћошка једног дела куће ка другоме ћошку!Дијагонално!Значи косина спајања је окренута ка југу! .И онда цеви за грејање воде на сунце или панели за струју.Такав кров је од истока па све до запада је изложен сунчевој енергији. И крај приче!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP