Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: BILJANA TRIŠIĆ (34), STANARKA U PRINUDNOM SMEŠTAJU

Najlepše mi je noću, kad deca zaspe, a ja se isplačem!

Autor: A. Medaković | 11.05.2014 - 12:00:00h | Komentara: 38

Biljana Trišić (34), majka četvoro dece, sa porodicom živi u železničkom naselju ispod Mostarske petlje. Ovih dana je u strahu, jer ne zna šta će biti s njima kad počne realizacija projekta „Beograd na vodi“. Najviše se plaši da će ih opet smestiti u neki nužni smeštaj, za šta ni ona ni suprug, oboje teško bolesni, nemaju snage.

Biljana Trišić

Biljana Trišić sa sinovima

Muka je, debela muka... Ko jedan dan nije preživeo borbu za hleb, taj ne zna o čemu pričam. Za mene nije problem, meni ništa ne
treba, parče hleba dnevno i ja sam dobro, ali se borim za decu

- Muka je, debela muka... Ko jedan dan nije preživeo borbu za hleb, taj ne zna o čemu pričam. Za mene nije problem, meni ništa ne treba, parče hleba dnevno i ja sam dobro, ali se borim za decu. I dosad smo živeli ovde i navikli smo se na prelazak preko koloseka, na buku, na vlagu, ali je najveći problem to što ne znamo šta će biti kada nas, zbog „Beograda na vodi“ rasele. Plašim se da će nas opet smestiti u neki nužni smeštaj, a za tako nešto više ni ja ni suprug, koji je dva puta operisao srce nemamo snage, kaže u intervjuu za „Alo!“ Biljana, majka četvorice sinova, Nikole (14), Lazara (8), Davida (2) i Ognjena (1), koja zajedno sa porodicom živi u 20 kvadrata železničke radionice, u naselju ispod Mostarske petlje.

Imate četvoro dece, a samo suprug radi, kako uspevate da spojite kraj sa krajem?

- Kad radi ceo mesec, muž primi 25.000 dinara, a ja primam roditeljski dodatak 9.200 dinara. Od toga imamo dva kredita za koja dajemo 11.000 dinara, a ostalo ode na hranu i lekove. Suprug je bolestan, dva puta su mu ugrađivani stentovi. Za decu mora da se ima... Dnevno potrošim dva kilograma brašna, ruke su mi stalno u testu. Skupljam gvožđe po kraju i odnesem na otpad u Železnik. Za 20 kilograma dobijem 200 dinara, tako mogu da kupim što nam je neophodno svaki dan. Meni nije problem, jer mi ništa ne treba, parče hleba dnevno i ja sam dobro, ali se borim za decu.

Biljana je majka četvorice sinova - Nikole (14), Lazara (8), Davida (2) i Ognjena (1)

Je l‘ primate porodiljsko ili dečji dodatak?

- Ne, ja nisam radila i nikada nisam imala pravo na porodiljsko. Nikolu sam rodila sa 18 godina Dečji dodatak takođe nikada nismo primali, jer nismo imali novca da prikupimo sve neophodne papire. Dva papira, iz Poreske uprave i iz Katastra, koštaju 1.800 dinara, a ja te pare nemam. Ipak, zahvaljujući Zorici Štulović, načelnici za društvene delatnosti u opštini Savski venac, jedinoj osobi koja mi je u gradu izašla u susret i koja je zamolila Centar za socijalni rad da po službenoj dužnosti zatraže te papire, ja danas čekam rešenje za dečji dodatak. I to je ta državna briga za roditelje sa decom. Još kad sam čula da su porodiljama smanjili pomoć, ne mogu da verujem gde mi živimo.

Biljana Trišić

Kome ste se sve obraćali za pomoć?

- Išla sam u Sekretarijat za socijalnu zaštitu, ali me nisu primili. Bila sam u Skupštini grada, pisala sam molbu za pomoć, ali su me uputili na Centar za socijalni rad. Tamo su mi rekli da sam radno sposobna, nakon tri meseca posle porođaja. Ali ništa nam nije toliki problem koliko ova neizvesnost oko raseljavanja zbog „Beograda na vodi“. Niko nam ništa ne govori, a nema vrata na koja nisam kucala. Ne postoji stranka kojoj se nisam obratila. Plašim se da nas ponovo rasele u drugi nužni smeštaj, a za tako nešto više ni ja ni suprug nemamo snage.

I vi ste imali operaciju?

- Da, pre četiri godine sam imala tumor na dojci. Preživela sam tu traumu, hemoterapiju, zračenje. Lekari su mi preporučili da ostanem u drugom stanju, zbog dojke, ali evo sad ponovo osetim da mi dojka curi. Imam podliv ispod pazduha i bolove u ruci. Još nisam otišla kod lekara i plašim se onog što će mi reći. Nekada mi je najlepše noću, kada deca zaspe, a ja se isplačem.

Živimo u 20 kvadrata
železničke radionice.
Čujemo svaki voz koji uđe i izađe, a od pritiska nam
ispadaju pločice u kuhinji.
Popravljamo, sređujemo,
ali je teško, jer krov prokišnjava, a jednom je već pao

Koliko dugo živite u ovom naselju?

- Suprug je smeštaj dobio 1993. godine. Tu su nam rođeni sinovi. Ovo je objekat železničke radionice. Deo od 20 kvadrata je nama ustupljen za život, a drugi deo je i dalje radionica. Čujemo svaki voz koji uđe i izađe, a od pritiska nam ispadaju pločice u kuhinji. Popravljamo, sređujemo, ali je teško, jer krov prokišnjava, a jednom je već pao.

Rekli ste da vam je suprug bolestan. Kakvo mu je sad stanje?

- Poslednju kateterizaciju srca imao je u novembru. Ceo krvni sud mu je obložen stentovima, jer je imao strašne napade. Ima 48 godina, šećeraš je i ima problema sa kičmom. Dobio je preporuku za penziju, ali ako prestane da radi, nećemo imati od čega da živimo. Dođe i ode gladan na posao, a pije punu kesu lekova. Jedva ih kupujemo, jer nemamo novca za njih.

Biljana Trišić

Do parkića preko osam koloseka i autoputa

Kako se deca snalaze u školi?


- Najstariji sin Nikola je osmi razred. Odličan je đak, ide na takmičenja iz biologije, matematike, srpskog. Sad je prošao i regionalno takmičenje iz engleskog. Ali zbog loše finansijske situacije, morala sam da ga pošaljem stricu u Leskovac. Nadam se da će upisati srednju medicinsku. Lazar ide u drugi razred. David ima dve godine, a mali je napunio godinu. Najteže mi je to što ne mogu da ih vodim u park da se igraju sa drugom decom, jer da bi izašla sa njima iz naselja moram da pređem osam koloseka i dve pristupnice za autoput.

Poslednji komentari
  • sara Vreme: 11.05.2014 12:53h

    A zašto neko rađa toliko dece,a nema ni za jedno koliko mu je neophodno.Ja imam petoro(4 sina i ćerku)ali unapred sam znala da nisam podstanar,u nužnom smeštaju i da smo oboje zdravi i u radnom odnosu.Ova ženica je bila unapred svesna svoje situacije,pa mi nije jasno o čemu razmišlja.

  • Ludi ja Vreme: 11.05.2014 13:04h

    Pobogu ljudi ,nemam nista protiv dece,ali sto ste ih pravili kad nemozete da ih odhranite.Pa nije svaki nestanak struje vreme za pravljenje dece,i jos oboje bolesni,sta ima gore od toga???

  • NN Vreme: 11.05.2014 14:02h

    Aman bree!! Smestite ovu familiju u neki normalan stan, da se skupi nekoliko biznismena I da im obezbedi krov nad glavom, ovo je sramota.

  • Gale Vreme: 11.05.2014 14:10h

    Drzavo dokazi da ti je stalo do nataliteta , daj ljudima krov nad glavom dostojan zivljenja !!!

  • goca Vreme: 11.05.2014 14:22h

    Izvinite gospodjo a jeste li culi za kontracepciju ili radjate decu da bi Vas drzava izdrzavala?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP