Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREĆAN SVETSKI DAN HRANE

Najluđe činjenice o hrani: Sendvič pravljen nogama, obroci od kojih boli džep!

Autor: Mondo | 16.10.2014 - 09:32:00h | Komentara: 0

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan hrane. Mi vas nećemo tim povodom podsećati na to koliko je važno hraniti se zdravo, redovno... već ćemo malo da vas zabavimo! Nudimo vam najluđe rekorde u vezi sa hranom!

Seckanje luka

Sto ljudi, sto čuda! | Foto: Shutterstock

Najskuplji hot-dog
Najskuplji hot-dog na svetu zove se "Dragon dog" i košta 100 dolara. Sadrži jastoga, skupocenu kobe govedinu mariniranu u maslinovom i ulju od tartufa. U kobasicu se, takođe, ubrizgava konjak star čitav vek, a dodaje se i sos čiju tajni tvorci ne žele da otkriju. Pordaje se u Vankuveru u Kanadi.
Toster koji "katapultira" hleb možda nije najpraktičnija sprava, ali to je već neka druga priča… Uglavnom, rekord u "iskakanju" hleba iz tostera je 2,5 metara, a takmičenje je održano u Velikoj Britaniji.
Najviše pojedenih jastoga
Kolin Širlou koji još 2005. godine postavio rekord u jedenju jastoga - smazao je 233 komada za tri minuta!
Najskuplji kavijar
Kavijar nije za svačiji džep, a najskuplji je "Almas", koji se proizvodi od jaja retke iranske jesetre. Zovu ga još i "crno zlato", a kilogram košta 34.500 dolara.
Najbrže napravljen sendvič - NOGAMA
… jer nije dovoljno zanimljivo praviti ga rukama. Rob Vilijams iz Teksasa 2000. godine je postavio rekord u brzom pravljenju sendviča nogama - za manje od dva minuta napravio je takozvani "bolonja sendvič", sa zelenom salatom, paradajzom, sirom i začinima.
Najskuplji "kolačić sudbine"
Verovali ili ne, najskuplji kolačić sudbine prodat je na aukciji u Velikoj Britaniji za 17.473 dolara! Nadamo se da je barem unutra pisalo nešto lepo!
Najduži sendvič
Dugačak je toliko da bi vas verovatno mrzelo da hodate do kraja sendviča - 735 metara, a napravio ga je tročlani tim u Bejrutu 2011. godine.
Najduži hleb
Najduži hleb je dugačak 1.211 metara, a napravljen je 2005. godine. Za pravljenje ovog hleba, portugalskom timu je bilo potrebno 59 sati i 30 minuta!
Najveća skulptura od čokolade
Teška je 297,4 kilograma, visoka 18 centimetara, dugačka 1,54 metara, a napravljena je u Osaki u Japanu, 10. februara 2012. godine.
Najveća podloga za picu
… je taman tolika da se baš najedete. Šalimo se, ogromna je! Toni Geminjani napravio je najveću podlogu za picu za dva minuta - u prečniku ima 84,33 metra.
Najskuplja čokolada
Prodaje se u londonskom "Herodsu" košta 765 evra, a sastoji se od čokoladica različitih ukusa: kakaa, arapske kafe, marcipana, pistaća, lešnika, ružine vodice, bele čokolade, voćnog želea... upakovanim u crnu kutiju visokog sjaja, koja je obložena zlatnim listićima. Neka pakovanja imaju po sebi i Svarovski kristale. Veoma šik i veoma skupo!
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP