Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POPIS STANOVNIKA SRBIJE

Najmlađi žive u Tutinu, a najstariji u Crnoj Travi!

Autor: Ekipa Alo! | 15.12.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

U oko 1.000 naselja u Srbiji ima manje od 100 stanovnika. Najveći deo tih naselja je u istočnoj i južnoj Srbiji. Stariji smo jer nas je sve manje, a zbog malog nataliteta i odliva ljudi u inostranstvo.

U odnosu na 2002. godinu, kada je sproveden prethodni popis, broj stanovnika Srbije je smanjen za 4,15 odsto

U odnosu na 2002. godinu, kada je sproveden prethodni popis, broj stanovnika Srbije je smanjen za 4,15 odsto | Foto: RAS

U Srbiji živi 7.186.862 građanina, a prosečna starost je 42,2 godine, što ukazuje na smanjenje broja stanovnika, pokazali su objavljeni rezultati popisa stanovništva sprovedenog u oktobru prošle godine. U odnosu na 2002.

godinu, kada je sproveden prethodni popis, broj stanovnika Srbije je smanjen za 4,15 odsto, a prosečna starost je povećana za dve godine.
Kao razlozi za smanjenje broja stanovnika navedeni su negativan priraštaj i odlazak građana u inostranstvo. Prema podacima popisa iz 2011, udeo starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji iznosi 17,4 odsto, a mlađih od 15 godina 14,3 odsto. Snežana Lakčević iz Republičkog zavoda za statistiku rekla je da podaci o starijima od 65 i mlađima od 15 godina ukazuju na depopulaciju zemlje i mali udeo dece u ukupnoj populaciji.
Lakčevićeva je navela da je u južnoj i istočnoj Srbiji skoro svaki peti stanovnik stariji od 64 godine. Rezultati popisa iz 2011. pokazuju da najmanju prosečnu starost imaju opštine Tutin (32,1), Novi Pazar (33,5) i Sjenica (37), dok je najveća prosečna starost u Crnoj Travi (53,7), Gadžinom Hanu (52,5) i Svrljigu (50,6).

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP