Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DO DETALJA: OVO POSEDUJU SRPSKI POLITIČARI

Najplaćeniji funkcioner ima samo vikendicu

Autor: Ružica Kantar | 22.12.2013 - 20:00:00h | Komentara: 15

Nije sve u parama, ima nešto i u nekretninama, izreka je koja je, sudeći po broju stanova, kuća, poslovnih prostora, šuma i pašnjaka, bliska velikom broju političara u Srbiji. Neki od njih su se, sudeći prema imovinskim kartama, sa zlatnom kašikom rodili.

Neki su nekretnine zaradili baveći se privatnim biznisom uporedo sa politikom, a neki su pozajmljivali od roditelja i prijatelja, te gnezdo ili gnezda svijali deleći troškove sa bračnim drugom.
„Alo!“ za vas otkriva ko su vlasnici najviše nekretnina u Srbiji, ali i koji političari su se, uprkos odgovornim funkcijama koje obavljaju, istakli svojom skromnošću, pa imaju tek po jedan stan ili su čak “beskućnici”.

Dačić deli stan sa suprugom

„Šta sam rekao -  rekao sam“: Dačić

Ima samo jedan stan: Dačić | Foto: Nenad Đorđević

Iako Ivica Dačić ima zavidnu političku karijeru, predsednik je SPS-a, ministar policije od 2008, a od 2012. godine i premijer Srbije, vlasnik je samo jednog stana. I to ne celog. Naime, vlasništvo nad stanom od 119 kvadrata on deli sa suprugom Sanjom, koja je uknjižena kao vlasnica 29 kvadrata.

Sportom do četiri stana

„Rođeni sam pobednik“: Skromni Peruničić

Lepo situiran: Skromni Peruničić | Foto: Marko Metlaš

Lepo situirani su i sportisti koji su ušli u politiku, pa tako Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, poseduje čak četiri stana: tri dvosobna (52, 47 i 46 m2) i jedan jednosoban (34 m2). Kao osnov sticanja, Peruničić je za sva četiri naveo “novčanu pozajmicu i sportsku karijeru”.

Vlahović ima sedam stanova

Brzina ili stari žilet razlog je da se Vlahović posekao

Može da bira: Vlahović | Foto: Oliver Bunić

Aleksandar Vlahović, ministar privrede i privatizacije u vladi Zorana Đinđića, a danas predsednik Saveza ekonomista Srbije, ponosni je vlasnik čak sedam stanova. Sudeći prema njegovoj imovinskoj karti od prošle godine, Vlahović, protiv kojeg je, prema pisanju medija, pokrenuta istraga zbog afere „Sartid“, u svom vlasništvu ima dva trosobna stana od po 160 kvadratnih metara, jedan dvosoban od 54, kao i četiri jednosobna stana od 31 do 40 kvadrata. Njegovo ime se zbog nekretnina već pojavljivalo u javnosti, ali zbog malverzacija zbog kojih je, prema pisanju medija, protiv njega pokrenuta istraga.

Ništa od kula i gradova

Ne oglašava se  o povratku  Tadića: Đilas

Ima samo trosoban stan: Đilas | Foto: Nenad Đorđević

Iako se dosta pričalo o brojnim nekretninama koje, navodno, poseduje, bivši gradonačelnik Beograda je, prema imovinskoj karti od 31. januara, vlasnik samo trosobnog stana od 90 kvadrata. Izuzev ovog stana Đilas, navodno, nema nijednu drugu nekretninu.

Tadić kao beskućnik!

Boris Tadić

Daleko od glamura: Boris Tadić | Foto: Ognjen Radošević

Iako je osam godina bio predsednik, Boris Tadić nije uspeo da kupi stan, a za razliku od svojih kolega, ne poseduje nijednu drugu nekretninu. Jedno vreme Demokratska stranka je za njegove potrebe iznajmljivala vilu od 400 kvadrata na Dedinju. Međutim, kako je ovaj trošak bio preveliki za njih, zakup vile je otkazan. Prema pisanju medija, Tadić danas živi u iznajmljenoj kući u beogradskom naselju Višnjica, koja je daleko od glamura na koji je navikao. Bez ijedne nekretnine su i aktuelni ministri privrede i finansija Saša Radulović i Lazar Krstić.

Neki ni stan, a on zgradu!

Čestitka od drugara iz  vaterpolo kluba: Udovičić

Ima čak i pašnjake: Udovičić | Foto: Petar Marković

Ni prvi čovek Ministarstva omladine i sporta Vanja Udovičić nije loše prošao. Sa 31 godinom on je uspeo da kupovinom stekne velelepnu kuću od čak 797 kvadrata sa dvorištem, ali i stambenu zgradu sa garažom i dvorištem, od “solidnih” 700 kvadrata. Pored toga, Udovičić poseduje tri pašnjaka, kao i šumu oranicu od 18.502 kvadrata.

Skućio familiju u 550 kvadrata

Dragan Marković Palma

Nije mu tesno: Dragan Marković Palma | Foto: Andrej Isaković

Uprkos brojnoj familiji, nije tesno ni Draganu Markoviću Palmi, koji ima prostranu kuću od čak 550 metara kvadratnih, kao i jednu manju od “tričavih” 180 kvadrata. Uz to, naravno, Palma poseduje i plac od 4,57 ari i poljoprivredno imanje od 3,9 hektara. Veći deo imovine Palma je, za razliku od Velimira Ilića, stekao kupovinom i izgradnjom. Gradonačelnik Jagodine u više navrata se hvalio da je to uspeo zahvaljujući privatnom biznisu i marljivom radu.

Skromni vlasnik jednog stana

Aleksandar Vučić

Skromno: Aleksandar Vučić | Foto: Emil Čonkić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i, kako mnogi ističu, glavni borac protiv korupcije, takođe se istakao skromnošću i vrlinom, jer za razliku od brojnih političara sa mnogo manjim uticajem, on poseduje samo jedan stan. Prema poslednjoj imovinskoj karti, od septembra prošle godine Vučić je vlasnik trosobnog stana, površine 117 metara kvadratnih, koji je, kako je naveo, stekao kupovinom.

Nenad Popović obezbedio i treće koleno

Nenad Popović

Nenad Popović | Foto: Nebojša Marković

Poslanik DSS-a jedan je od najmoćnijih političara u Srbiji, bar što se tiče nekretnina. Njegova imovina toliko je velika da i njegovo treće koleno može da bude mirno. Naime, sa tri stana, od 252, 79 i 50 metara kvadratnih, Popoviću teško ko može da izađe na crtu. On poseduje i dve garaže, kao i zemljište na dve lokacije, imovinu vrednu više miliona evra Popović je, kako se pisalo, stekao kao biznismen čije firme uspešno posluju u inostranstvu, pre svega u Rusiji.

Bajatović prima milione, a nema stan!

Dušan  Bajatović

Ima dve njive, a nema stan: Dušan Bajatović | Foto: Đorđe Kojadinović

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović ubedljivo je najplaćeniji državni funkcioner, koji po zvaničnim podacima dobija platu za čak pet funkcija koje obavlja, zbog čega je na godišnjem nivou dobar za preko 24 miliona dinara. Ipak, zanimljivo je da prema imovinskoj karti on nema stambenu jedinicu. Ono što poseduje su dve njive i dva pašnjaka, kao i vikendicu sa zemljištem, ukupne površine 23 ara.

Ilić silne kuće i voćnjake dobio nasledstvom

Velimir Ilić

Nema šta nema: Velimir Ilić | Foto: Zoran Ilić

Jedan od rekordera kad je u pitanju vlasništvo nekretnina je, zanimljivo, upravo ministar kome je građevina resor - Velimir Ilić! On u svom posedu ima čak četiri kuće, dve od po 300 kvadrata, jednu od 150 i jednu od 60 kvadratnih metara.

Kuća Velimira Ilića Foto: RAS

Ilićeva kuća: Velja može da se brčka Foto: RAS

Pored toga, Ilić ima i mogućnost brčkanja u prostranom bazenu (150 m2), dva poslovna prostora (332 i 150 m2), seosko imanje (8,1 ha), zatim dva objekta u izgradnji, kao i građevinsko zemljište od pet ari. Lider Nove Srbije je i veliki zemljoposednik koji drži hektare njiva i are i are voćnjaka.

Velja ume da uživa

Velja ume da uživa

Od svega nabrojanog Ilić je kupio jedan poslovni prostor, građevinsko zemljište i objekte u izgradnji, a sve ostalo je, navodno, dobio nasledstvom.

Poslednji komentari
  • Mika Vreme: 22.12.2013 21:29h

    Gospodine Aleksandru Vlahovcu, budite covek i poklonite mijedan stan ,najmanji jer ja nisam navikla da zivim u velikom stanu .zivim u jednosobnom sa sinom i unukom. a stara sam treba mi mir.

  • Ludi ja Vreme: 22.12.2013 21:49h

    jos kada bi ja a i ostala radnicka kalsa verovali u bajke.....

  • dada Vreme: 22.12.2013 22:13h

    Prosto ne mogu da verujema da nema komentara na ovo nase visokodrzavno siromastvo. Ja samo postavljam pitanje: Kako moze od plate da se kupi po 2, 3, ili 7 stanova? Meni ce odrati porez na 38 kvadrata, a njima za hiljade nista. Ne mogu nista osim- VISE NE GLASAM, bar se necu osecati saucesnikom.

  • Steva-NS Vreme: 22.12.2013 22:26h

    Sramota svih građana Srbije je,što su nam političari "teška sirotinja"!Dođe mi da polovinu primanja od nezaposlenosti,dam da se zbrinu.Jer,ako nemaju oni,neću imati ni ja

  • Igor Vreme: 22.12.2013 22:47h

    Aha,važi! A da pregledate imovinu supružnika, dece,uže i šire familije.... Nemoj da ste naivni!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP