Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MILIVOJE PANTIĆ

Najveći kolekcionar knjiga u Prokuplju (FOTO)

Autor: Ljubiša Mitić | 18.02.2015 - 14:20:00h | Komentara: 1

Milivoje Pantić (58) iz Prokuplja za mnoge Prokupčane je putujuća enciklopedija, jer se uglavnom svi slažu da ne postoji osoba u gradu koja je pročitala više knjiga od ovog po svemu neobičnog čoveka.

Milivoje Pantić

Milivoje Pantić

U njegovoj biblioteci, koja je rasuta u svakom kutku njegove kuće, u hodniku, sobama, kuhinji kraj frižidera, čak i u kupatilu, više se ne zna šta se od naslova i dela može naći. Tu su i filozofi, teolozi, pravnici, medicinari, ekonomisti....bukvalno, nema knjige koja je objavljena na srpskom jeziku, a da nije prošla kroz Pantine ruke. Upućen je u sve što se knjiga tiče: izdavače, izdanja, sadržinu. Sa njim se bez problema može pričati o teologiji, filozofiji, pravu, mašinstvu, elektronici, medicini.... kojoj god sferi. Osim što čita, Panta je i kandidat za majstorsku titulu u šahu, planinar, a nakon 35 godina pauze završio je mašinski fakultet. Njegova biografija puna je kontradiktornosti i predstavlja bogatu riznicu svakojakih znanja i saznanja. Ipak, knjige su njegova najveća ljubav.


- Obično znam barem sadržinu dela, jer nikada nisam uzeo neku knjigu u ruke a da je barem nisam letimično prelistao. Tako uvek saznam nešto novo. Ja jednostavno ponekad ne mogu da odolim a da ne nabavim knjigu za koju čujem da je dobra, ma koliko vremena utrošio na potragu. Često i razmenjujem knjige - kaže Panta i objašnjava da je za njega knjiga nešto što ni jedna napredna tehnologija nikada neće zameniti.

Milivoje Pantić

- Pravo da vam kažem, ni sam ne znam koliko naslova imam. Najvažnije od svega je da se kniige čitaju. Svaka knjiga je čarobna kutija u kojoj su zabeležene tajne sveta. Ma koliko išao po svetu i učio od drugih, jedino sam uvek uspevao da zapamtim ono što sam pročitao. Volim da imam svoju kolekciju, pa zato kad god sam negde išao uvek prvo kupim dobru knjigu – dodaje Panta.

A haos u kući je jedan red u glavi, jer on pamti svaki kutak i gde je koju knjigu ostavio. Ovaj jedinstveni Prokupčanin se nakon više od tri decenije pre nekoliko godina vratio studijama i u 55 godini života završio Mašinski fakultet u Nišu. Panta šahista, kako ga mnogi sugrađani prepoznaju kaže da je upornost najveća vrlina.
- Mnogo hobija, mnogo ljubavi i da bi stigao svime što me interesuje da se bavim, ja sam zapostavio fakultet koji sam započeo još u prošlom veku, a diplomu mašinskog inžinjera stekao tek nedavno u svojoj 55 godini – kaže naš sagovornik koji je stigao i do kandidata za majstorsku titulu u šahu.
Poslednji komentari
  • Боле Vreme: 23.02.2015 12:23h

    Panto da nisi možda 1954. godište

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP