Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VERSKI REKORDER

Najveći minaret u
Evropi izgrađen u Srbiji!

Autor: Vesti online | 18.04.2013 - 17:17:00h | Komentara: 1

Prilozima vernika-muslimana iz Luksemburga, Nemačke, Švedske, SAD, Australije i drugih delova sveta, u selu Delimeđe na Pešteru, opština Tutin, podignuta je džamija sa islamskim centrom čija su dva dva minareta visoka po 77,5 metara, najviša na Balkanu i Evropi, a među najvišima i u svetu, prenose "Vesti".

Minaret

Svetski vicešampion u selu od 88 kuća: Džamija u selu Delimeđe | Foto: D. N. Petrović / vesti-online.com

Poređenja radi, najviši minaret u zapadnoj Evropi je minaret Fitja džamije u Stokholmu visok "samo" 32 metra, minaret novosagrađene džamije Srce Čečenije u Groznom visok je 62 metra, a minaret Kutub-džamije u Nju Delhiju 72,5 metara.

Mada je u izgradnju džamije u Delimeđu uloženo više od milion evra, ona još nije kompletno završena jer je planirano da bude veliki islamski centar a nizom pratećih sadržaja, ali se u njoj održavaju molitve.

Viši i od Hrama

Svetog Save u Beogradu

Hram Svetog Save u Beogradu visok je 70 metara, a s krstom 82 metra. Najviša katolička bogomolja crkva Bezgrešne Device Marije u Bačkoj Topoli visoka je 72,6 metara, a crkva Ime Marijano u Novom Sadu 72 metra

Selo Delimeđe ima 88 domaćinstava i oko 300 stanovnika, meštani su uglavnom siromašni i žive od stočarstva. Oko ovog sela je još desetine drugih sela koja takođe imaju svoje džamije. Džamiju u Delimeđu teško je napuniti jer se broj Pešteraca stalno smanjuje zbog seoba i odlaska u inostranstvo.


Kako su nam rekli žitelji Delimeđa, neki od najizdašnijih donatora nikada nisu kročili u ovo selo, a nekima koji su bili nosioci ideje o gradnji ogromne džamije deca, rođena u Evropi, nikada nisu došla da se pomole Bogu u velelepnoj džamiji, niti da bar vide kako izgleda.


Ipak, žitelji Delimeđa veruju da će na Pešteru biti više mladog sveta i vernika i da će doći dani kad će se džamija napuniti.

Poslednji komentari
  • Србин Vreme: 18.04.2013 17:58h

    И та сада гради и даље путеве по Пештеру.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP