Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA CENTAR HRIŠĆANSTVA OD 4. DO 9. OKTOBRA

Najveći skup u istoriji SPC

Autor: Ekipa Alo! | 16.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Od 4. do 9. oktobra ove godine, u Beogradu, Nišu i Podgorici će se dogoditi najveći i najreprezentativniji skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve!

Patrijarh Irinej  domaćin uglednim gostima iz sveta

Patrijarh Irinej domaćin uglednim gostima iz sveta | Foto: FoNet

Pozivu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da uzmu učešće u centralnoj, a ujedno i završnoj svečanosti obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta već su se odazvali visoki predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava, sa patrijarsima vaseljenskim i carigradskim Vartolomejom, jerusalimskim Teofilom, moskovskim Kirilom, arhiepiskopom kiparskim Hrizostomom i arhiepiskopom varšavskim Savom na čelu.

Pored izaslanstava pravoslavnih crkava, centralnoj proslavi 1700. godišnjice Milanskog edikta će prisustvovati i predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, visoka delegacija Vatikana sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz regiona, čelnici reformističkih crkava, kao i različitih hrišćanskih organizacija i udruženja iz Evrope i sveta.

Beograđani će jedinstvenu priliku da pozdrave pravoslavne patrijarhe, arhiepiskope i druge goste imati priliku u subotu, 5. oktobra u 9 časova, kada će u Sabornom hramu biti služena Doksologija.
Centralni događaj ovogodišnjeg svehrišćanskog jubileja dogodiće se u nedelju, 6. oktobra, u 9 časova, kada će u Nišu, ispred novopodignutog hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene, biti služena Sveta arhijerejska liturgija kojom će načalstvovati patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, a sasluživaće mu prisutni poglavari i predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava.
Očekuje se da će, pored najviših državnih predstavnika Republike Srbije, u rodni grad Svetog i ravnoapostolnog cara Konstatnina Velikog doputovati i predstavnici država iz regiona. Srbija i Niš će tog dana biti svojevrsni centar hrišćanstva celog sveta.

U ponedeljak, 7. oktobra, gosti patrijarha srpskog Irineja će zajedno sa svojim domaćinom boraviti u Podgorici, gde će biti osveštan Saborni hram posvećen Hristovom vaskrsenju. Sutradan, 8. oktobra, u Beogradu, služiće se pomen blaženopočivšem patrijarhu Pavlu u manastiru Rakovici. SPC je pozvala sve ljude dobre volje da svojim prisustvom postanu učesnici ovog najvećeg hrišćanskog sabranja u našoj istoriji.
Poslednji komentari
  • Hriscanin Vreme: 16.09.2013 08:41h

    Zar to nije lep povod i da se priznaju kanonski nepriznate crkve i pozovu na ovaj skup. Ej brale, nije malo 1300 godina hriscanstva. Zar poenta vere nije u sirenju ljubavi, prastanje, bratskog zagrljaja...Ili mozda gresim, pa su u svemu pare uzele primat.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP