Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAD SU NAŠE

Najviše reči pozajmili smo iz turskog jezika

Autor: Beta | 28.10.2014 - 18:44:00h | Komentara: 4

Savremeni srpski književni jezik najviše tuđica pozajmio je iz turskog jezika, a i dalje je u upotrebi polovina od oko 3.000 pozajmljenih turskih reči, izjavila je danas saradnica Insituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Ana Ranđelović.

Na tribini "Svi Vukovi jezici, jezički Vavilon jednog jezika" na Sajmu knjiga u Beogradu, Ranđelović je rekla da su u svakodnevnoj upotrebi turske reči jastuk, šećer, kašika, barut, čizma i druge, ali da se od nasleđenih turcizama i dalje koristi svega polovina.

Najviše reči pozajmili smo iz turskog jezika

Najviše reči pozajmili smo iz turskog jezika | Foto: Aleksandar Stanković

- Zbog toga što su te reči frekventne u svakodnevnom govoru, nama se čini da ih ima mnogo više nego što jeste - rekla je Ranđelović i dodala da je u početku i Vuk Karadžić nastojao da koristi isključivo reči sa slovenskim korenom, ali da je kasnije promenio taj pristup.
Ona je dodala da je Vuk Karadžić tumačio slavenizme kao domaće reči i da je kasnije stekao liberalniji odnos prema turcizmima, što se može videti i u prvom izdanju njegovog "Srpskog rječnika".
Učesnici tribine ocenili su da se jezik Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića razlikuje u tome što Dositej ne koristi jedinstven gramatički sistem, već mešavinu slovenskog i narodnog srpskog jezika, dok je Vukov govor funkcionalan spoj različitih jezika i jezičkih idioma.
Kako je ocenjeno, Vuk Karadžić opredelio se za ijekavicu, jer većina Srba govori istočno-hercegovačkim dijalektom, na kojem je objavljeno najviše narodnih pesama i koji je jezik dubrovačke književnosti i najbliži staroslovenskom jeziku.
Profesor Miloš Kovačević rekao je da je zbog Balkana 1991. uveden termin "politički jezik", ali da je dobro poznato šta su lingvistički kriterijumi identiteta jezika i da lingvistika ne može biti sluškinja politike koja je uvek stvar kompromisa.
- Sav narod može da govori i srpski i hrvatski i bosanski i crnogorski, ali lingvistika kao nauka mora da zna da se tu zapravo radi o četiri imena jednog jezika. Lingvistika mora da se ponaša kao hemija. Može narod da govori so, ali će hemičari uvek upotrebiti "natrijum hlorid" - rekao je Kovačević.
Poslednji komentari
  • Ano Vreme: 28.10.2014 23:35h

    Imate vi Turskog monogo više od riječi!

  • jovanca micic Vreme: 29.10.2014 02:34h

    postovani mislim da je autorka malo p[romasila sa svojm tezom naime , nas jezik ima najvise arapskih i indijskih reci, imena, pojmova jer su srbi bili starosedeoci indije ( drzava arijana i na podrucju irana , verski vodja irana homeni nam je licno rekao da su iranci mesavina asana i srba i dan danas imate u iranu sela potpuno kao nasa cak i kako se oblace) treba jedan da se prestane da nas uce pogresno, a sto je pocelo posle berlinskog kongresa 1878 zahvaljujem

  • nina Vreme: 29.10.2014 08:27h

    Jeste grozno, ali ja zaista zelim svima koji su protiv da posmatraju nekog sebi bliskog kako umire od Alchajmera. I tek posle toga neka odogovore da li su protiv

  • Dragan Jovanovic Vreme: 30.10.2014 15:59h

    Evo svi koji tvrdite da sam imao supicu u Blaznavi pozivam vas da dodjete i licno se uverite kako izgleda moje dvoriste i kuca koju je jos pravio moj deda 1934 god na dva sprata..a sto se tice lokala i stanova u Topoli samo jedan nadjite da je moj ili moje majke odmah vam ga poklanjam...ali odmah evo javno vam kazem pod krivicnom i materijalnom odgovornoscu..za ostalo  je besmisleno odgovarati. E da, jesam olos tri puta sam se kandidovao i tri puta dobio 60%.. oloski bas..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP