Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČNO

Nakon 60 sati i bez prekida, radnici „Pomoćne“ zaustavili reku Kolubaru

Autor: G. Đ. | 20.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

U nedelju oko 23 sata, posle 60 sati neprekidnog rada, radnici „Pomoćne mehanizacije“ rudnika „Kolubara“ uspeli su da konačno zaustave dotok reke Kolubare u prostor dva ugljenokopa „Tamnavu - Zapadno polje“ i „Veliki Crljeni“.

Kolubara

Kolubara

Da bi reka napokon bila ukroćena, u odbrambene bedeme ugrađeno je čak 10.000 kubika zemlje i kamena. Nemačka firma THW postavila je dve velike pumpe i sutra počinje ispupavanje vode iz ogromnog jezera koji je stvorila reka.


Reka Kolubara probila je 15. maja nasip koji je štitio rudnik od ulaska vode i za samo dva dana stvorila jezero površine 15 kvadratnih kilometara s dubinom koja na nekim mestima iznosi 50 metara. Sve do sinoć reka je punila ovu veštačku akumulaciju, koju je sama stvorila. Podsetimo, pod vodom se u ovom treutku nalazi devet velikih bagera i mnogobrojna veoma skupa rudarska oprema.
Nemački stručnjaci su u toku dana započeli instaliranje moćnih crpnih postrojenja, a ispumpavanje vode počeće najverovatnije u toku sutrašnjeg dana. Prema procenama direktora „Kolubare“ Milorada Grčića, ispumpavanje vode će trajati mesec do mesec i po dana. Tek kada se voda povuče, moguće je precizirati o kakvoj šteti je reč, mada prema prvim procenama, ona sigiurno neće biti manja od 100 miliona evra.
Poslednji komentari
  • kolubarac Vreme: 20.05.2014 09:38h

    Sada ce se skupiti ministri gradonacelnik premijer i onaj Toma sa sve njihovim novinarima i televizijama i reci kako su pobedili reku kolubaru a do danas je bilo sramota i pricati o tome. Debelo ce Srbija osetiti ovu kolubarinu katastrofu i zato mnogi treba da podnesu ostavke i da budu najureni sa funkcija.Kolubara je sama pobedila ovu katastrofu bez icije pomoci ma rudari heroji su to bre i samo njima zasluga a sada direktori sa politicarima dođite na slikanje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP