Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPETO

Nalozi za hapšenje sadašnjeg i bivšeg prvog čoveka Zubinog Potoka

Autor: Tanjug | 31.08.2014 - 11:22:00h | Komentara: 0

Vršilac dužnosti šefa Euleksa Žoel Vašter (Joelle Vachter) izjavila je danas da su izdati nalozi za hapšenje gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Slaviše Ristića.

Vašter je u intervjuu mitrovičkom Radiju Kontakt plus izjavila da je Vulović osumnjičen za organizovanje bekstva lica lišenih slobode, a Ristić za ugrožavanje UN i pridruženog osoblja te teško ubistvo.
Nalozi sa hapšenje su izdati, ako se oni (Vulović i Ristić) pojave na Kosovu na tužiocu će biti da razmotri zahtev za njihovo zadržavanje ili ne. To je na pravosudnim institucijama ne na meni ili bilo kom drugom političkom činiocu, izjavila je Vašter.

Ona je naglasila da Euleks ne ugrožava rad gradonačelnika Zubinog Potoka i da je gradonačelnik Vulović sam izabrao i doneo odluku o tome da bude van Kosova objasnivši da je Vulović obećao tužiocu da će se odazvati pozivu i da su se oni nadali da će tako i biti.

Znači Vulović je sam doneo odluku da se ne odazove tom pozivu, tako da je on lično doneo odluku da ne nastavi rad gradonačelnika, kazala je v.d. šefa Euleksa.

Vašter je kazala da se Euleks fokusira na rad usmeren u pravcu suzbijanja korupcije na visokom nivou, borbi protiv organizovanog kriminala i rasvetljavanju ratnih zločina.

U ovom trenutku radimo na oko 300 slučajeva visokog nivoa u pretpretresnoj fazi i većina tih slučajeva se odnosi na deo južno od reke Ibar. Tokom dosadašnjeg trajanja misije, naše sudije, tužioci i istražitelji su odradili oko 2.500 krivičnih predmeta i oko 40.000 građanskih parnica, rekla je ona.

Kada govorimo o ovih 40.000 građanskih parnica, objasnila je Vašter, uglavnom su vezani za imovinska pitanja, a većina podnosilaca zahteva su Srbi.

Oni su uglavnom svi rešeni, ostalo je samo oko 300 predmeta i očekujem da će i oni biti odrađeni do kraja godine, kazala je v.d. šefa Euleksa.

Ona je podsetila da je od 14. juna 2014. godine na snazi politika neotvaranja ili nepokretanja novih slučajeva tako da Euleks ne otvara nove istrage i da je umesto toga sve više, kako je kazala, mešovitih istraga.

Vašter je kazala da Euleks ne pravi nikakvu razliku na osnovu etničke pripadnosti kada govori o sprovođenju vladavine prava.

Želim da kažem da kosovske sudije i tužioci koji su takođe i deo misije jedino ispituju i razmatraju činjenice i dokaze, a ne nacionalnu pripadnost ili status. Od 2008. godine 481 optuženom je suđeno ispred veća gde su Euleksove sudije bile deo procesa, kazala je ona.

Što se tiče predmeta zločina nad Srbima slučajevi ne mogu biti procesuirani bez dokaza bilo kada govorimo o materijalnim dokazima ili izjavama svedoka, naglasila je Vašter.

Upitana kada očekuje formiranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu odgovorila je da samo može kazati da će sud biti osnovan u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i da će u njemu raditi međunarodni istražitelji, tužioci i sudije.

Sud će u potpunopsti biti nezavisan od misije po pitanju rada na krivičnim predmetima, rekla je Vešter.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP