Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE KAKO SE PUTEM JAVNIH NABAVKI ARČE DRŽAVNE PARE

Nameštani tenderi u vrednosti od 18 milijardi?!

Autor: Ružica Kantar | 14.04.2014 - 07:45:00h | Komentara: 2

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki (RKJN) za samo šest meseci poništila je tendere u vrednosti od oko 18 milijardi dinara! Kako pokazuje istraživanje „Alo!“, ministarstva, zdravstvene i prosvetne institucije i javna preduzeća su, zbog loše ili pak sumnjivo napisanih tendera, samo na ime takse za troškove postupka, privatnim preduzećima morali da plate preko 40 miliona dinara.

novac mito

Komisija je poništila 14 tendera Ministarstva odbrane i pet tendera MUP-a, i po četiri tendera ministarstva pravde, finansija i zdravlja | Foto: Shutterstock

Građani Srbije su, u pojedinim slučajevima, mesecima bespotrebno ostavljeni bez robe i usluga od vitalnog značaja.

STAVKA TENDERA - POPREČNI PRESEK ŠTAPA ZA BRISANJE

četke čišćenje

Foto: Shutterstock

Komisija je obustavila postupak i potpuno piništila tender Ministarstva zdravlja, Uprave za vojno zdravstvo, VMA, nakon žalbe firme „Bid produkt“, za nabavku materijala za ličnu i kolektivnu higijenu, koja je ukazala da je tender diskriminatorski i favorizujući, pisan isključivo za jednog ponuđača. Za razliku od naručioca ugovora, Komisija je procenila da za održavanje higijene nije presudan poprečni presek štapa brisača podova od 20 milimetara, debljina lima štapa od 0,5 milimetara, debljina plastične cevi kojom štap mora biti obložen od jedan milimetar, kao ni belo-bež boja uloška brisača. Procenjena vrednost ovog ugovora iznosila je 32.5 miliona dinara.

- Različiti su razlozi za poništavanje tendera, od proceduralnih grešaka, do diskriminacije jednih i favorizovanja drugih firmi. Koji god da je razlog, svaki od naručilaca tendera koji je poništen, bilo da se radi o ministarstvu ili nekom javnom preduzeću, morao bi da snosi odgovornost, što je do sada retko bio slučaj. Ukoliko je greška posledica neznanja, treba razmotriti mogućnost dodatne obuke, a ukoliko se radi o zloupotrebi položaja, razmotriti podnošenje disciplinskih, prekršajnih, pa čak i krivičnih prijava - kaže za „Alo!“ Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“.

Prema podacima RKJN, koja rešava žalbe firmi koje smatraju da su oštećene prilikom postupka javnih nabavki, od početka godine do 9. aprila, poništeno je čak 269 tendera, od čega je postupak javne nabavke poništen u celini u 95, a delimično poništen u 174 predmeta. Među naručiocima se nalaze brojna ministarstva i preduzeća, a procenjena vrednost tendera se kretala od nekoliko miliona, pa sve do nekoliko milijardi dinara. Što se Ministarstava tiče, u periodu od 1. septembra 2013. do 1. marta ove godine, iz dokumenata, u koje je „Alo!“ imao uvid, proizlazi da je najviše „grešilo“ Ministarstvo odbrane, čijih je čak 14 tendera delimično ili u potpunosti poništeno. Tenderi ovog ministarstva poništavani su i zbog žalbi da su ugovori dodeljivani najskupljima (!), kao i ponuđačima bez odgovarajuće dokumentacije.

Republička komisija je u tom periodu poništila i pet tendera koje je raspisao MUP, kao i po četiri tendera Ministarstva pravde, finansija i zdravlja.

MUP dao posao na „lepe oči”“

MUP-u je tender poništen, jer je ponuđaču „Trezor Volga“ dao ugovor za nabavke odela za tehničke intervencije sa opasnim materijama, vredan dva miliona, iako, uprkos konkursnim zahtevima, ta firma nije dostavila dokaz da su odela ispitana u akreditovanoj laboratoriji. Naime, nadležni u MUP-u prevideli su činjenicu da je izabrani ponuđač dostavio dokument odštampan sa sajta, bez overe i potpisa.

sudija mito novac

Foto: Shutterstock

Ponuđači odbijani i zbog niske cene!?

U januaru ove godine, firma „Vladex“ podnela je zahtev za poništenje tendera koji je raspisao KBC „Dragiša Mišović“ za revitalizaciju kotlarnice i sanaciju bojlera za pripremu tople sanitarne vode. Jedan od razlog žalbe bila je odluka naručioca da ih odbije zbog „neubičajeno niske cene usluge“. Njihova odluka nije promenjena ni nakon što je oštećena firma objasnila naručiocu da se radi o uobičajenoj ceni za takvu vrstu posla, već je ugovor, procenjene vrednosti 1,3 miliona dinara, dodeljen drugom ponuđaču.

Ugrozili zdravlje građana?!

Neki od tendera, da nisu poništeni, mogli su da budu i potencijalno opasni po građane Srbije. Naime, Zavod za javno zdravlje Šabac ponuđaču iz Niša dodelio je nabavku „Elisa“ testova, koji služe za određivanje antitela, procenjene vrednosti 1, 8 milion, a nakon žalbe jedne od firmi koja je učestvovala u nadmetanju, Komisija je utvrdila da se karkteristike proizvoda koje je ponuđač naveo razlikuju od karakteristika koje je naveo proizvođač testova.

Poslednji komentari
  • milica Vreme: 14.04.2014 10:06h

    OCEKIVANO

  • dzoni Vreme: 14.04.2014 16:15h

    Ni clanovi te komisije nisu naivni.Provereno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP