Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVOD ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ PREKRŠIO ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA

Namestili tender
vredan 16 miliona!

Autor: Aleksandra Medaković | 16.04.2013 - 13:10:00h | Komentara: 1

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć iz Beograda, namestio je tender u visini od 16 miliona dinara u vreme kada se, krajem prošle godine, donosio novi Zakon o javnim nabavkama, tvrde predstavnici Udruženja „Ponuđači Srbije“.

Hitna Pomoć

Dobavljači nisu mogli da se žale jer nisu mogli ni da učestvuju na 
tenderu: Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu| Foto: Petar Marković

 

Nadležni u Zavodu prilagodili tendersku dokumentaciju
tako da samo firma „Bjanko trejd” može da učestvuje,
odnosno pobedi kao ponuđač za delove za vozila, tvrde u Udruženju „Ponuđači Srbije”

Naime, u ovom Udruženju, koje se godinama bori protiv sistemske korupcije i favorizovanja učesnika u tenderima, ističu da je na javnoj nabavci za kupovinu rezervnih delova za vozila „Citroen Jumper“, 24. decembra 2012, učestvovala samo jedna firma „Bjanko trejd“, jer niko drugi od dobavljača nije mogao da obezbedi zahtevani sertifikat ISO -9001/2008, odnosno sistem za kontrolu menadžmenta.


- U konkursnoj dokumentaciji navedeno je da firma mora da ima ISO

Bez odgovora
U firmi „Bjanko trejd“, koja prema navodima našeg sagovornika već godinama dobija tendere u beogradskoj Hitnoj pomoći, do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja otkad poseduju sertifikat za menadžment kvalitetom, da li je tačno da u poslednje četiri godine samo oni dobijaju tendere za nabavku rezervnih delova u GZHMP Beograd, te da li im i koliko novca ova institucija duguje.

9001/2008, što nikada nijedna institucija, pa ni Hitna pomoć iz Beograda nije tražila. U pitanju je standard za kontrolu menadžmenta, sistem koji ima samo jedna firma, od desetak koliko ih učestvuje na tenderima za Hitnu pomoć u Srbiji. Upravo zbog toga, niko nije mogao da dostavi konkurentnu ponudu na tom tenderu. To je diskriminacija dobavljača. Insistiranjem na toj referenci potvređeno je načelo jednakosti ponuđača, što je zakonom zabranjeno - navodi Rade Petrović, član UO „Ponuđača Srbije“. On dodaje da je kao jedan od zainteresovanih za učestvovanje u ovom tenderu, hteo da nabavi taj sertifikat, međutim, ispostavilo se da nije postojala mogućnost da se za tako kratko vreme dobije taj standard.

Nenad Ivančević

Sve je bilo po zakonu: Nenad Ivančević, direktor Hitne pomoći | Foto: Petar Marković

- To ukazuje na činjenicu da je firma koja je jedina imala taj sertifikat, unapred obaveštena šta će se na tenderu tražiti. Na taj način im je zagarantovan posao - tvrdi Petrović. S druge strane, direktor beogradske Hitne pomoći, Nenad Ivančević, tvrdi da je cela nabavka bila u skladu sa zakonom.


- Ukoliko je neko imao bilo kakvu zamerku na tendersku dokumentaciju, mogao je da se žali Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Tender ne bi mogao da se sprovede dok god komisija ne donese odluku o pritužbi. Dakle, informacija koju imate je neistinita, jer mi već duže vreme nismo imali žalbe na javne nabavke za Hitnu pomoć - navodi Ivančević.
Međutim, Petrović navodi da dobavljači nisu mogli da se žale, jer zbog sertifikata koji niko nije imao, nisu ni mogli da učestvuju na tom tenderu.

Šta je ISO 9001-2008
ISO 9001 je međunarodni standard za sistem menadžmenta kvalitetom koji doprinosi unapređenju poslovanja i uspehu organizacije kao i povećanom zadovoljstvu svih zainteresovanih strana. ISO 9001 ne odnosi se na sam proizvod nego na sistem poslovanja organizacije koji uključuje: procesni i sistemski pristup, upravljanje dokumentacijom, odgovornost rukovodstva, utvrđivanje odgovornosti i ovlašćenja, utvrđivanje ciljeva i praćenje realizacije istih, upravljanje resursima, kompetentnost zaposlenih, planiranje realizacije proizvoda, uzajamno korisne odnose sa isporučiocima i drugo. ISO 9001 je međunarodni bazni standard i omogućava organizaciji da integriše svoj sistem menadžmenta kvalitetom sa zahtevima sistema menadžmenta ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 22000 i slično.

Poslednji komentari
  • goca Vreme: 17.04.2013 01:59h

    beodradska hitna pomoc je najbolja zdravstvena ustanova.prekinite sa prozivkama po medijima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP