Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRE ILIJE VUJAČIĆA NA METI RAZBOJNIKA BIO I DEJAN POPOVIĆ

Napadnut i bivši dekan Pravnog!

Autor: Maja Keranović | 19.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Policija je dosad uhapsila četvoricu osumnjičenih za napad na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića. Dekan FPN-a juče je kazao da ne zna ko stoji iza napada na njega, kako je istakao, nema apsolutno nikakvu ideju ko bi to mogao biti. Kako „Alo!“ saznaje, pre tri meseca napadnut je i profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta Dejan Popović u ulazu svoje zgrade.

Na meti huligana: Ilija Vujačić

Na meti huligana: Ilija Vujačić | Foto: Oliver Bunić

Vujačić je juče rekao da u policijskoj izjavi nijednog kolegu, pa tako ni prof. Branka Vasiljevića, koji je juče prisustvovao konferenciji za novinare na FPN-u, Slavišu Orlovića i Zvonka Gobeljića, nije označio kao nalogodavca napada na njega, demantujući tako pisanje pojedinih medija.


Pritisci da da ostavku


Zoran Stojiljković, predsednik Saveta FPN-a, koji je juče održao sednicu povodom napada na dekana tog fakulteta, izjavio je juče da se na Vujačića već duže vrše pritisci da se povuče sa te funkcije i da je napadnut zato što je posao obavljao prema visokim profesionalnim standardima.
- Na dekana i upravu se već duže vreme vrše pritisci i pretnje, čiji je cilj da se promeni politika fakulteta ili da se dekan povuče sa funckije. Imamo dobar razlog da verujemo da je i ovaj napad bio deo istih pritisaka - kazao je Stojiljković. Upitan ko su ljudi i institucije koje vrše pretnje, Stojiljković je rekao da ne bi odgovarao direktno.

- Nisam nikoga mogao da imenujem, bilo kao inspiratora ili pokretača ili na bilo koji način da dovedem u vezu sa onim što se dogodilo, jer niti mogu, niti znam - kazao je juče Vujačić, navodeći da je u policiji pomenuo više od desetak imena kada je bio upitan da li je imao neke sukobe i sporove, dodajući da je „sporove uvek imao u raznim situacijama i po raznim pitanjima i na fakultetu i van njega“.

- Pomenuo sam, recimo, i Olju Bećković, ali me ona sigurno nije napala - dodao je Vujačić. On je naveo da je sa njim pre dva meseca kontaktirao poznanik, koji mu je rekao da se u jednom tabloidu sprema afera o njemu, njegovom privatnom životu i radu na fakultetu. Kazao je i da je posredno upućen u ono što se i desilo u subotu, jer mu je rečeno da je takođe jedan profesor Univerziteta pre dva, tri meseca doživeo isto što i on.

- Moram da napomenem da je tom prilikom rečeno da ničega od toga neće biti ukoliko dam ostavku. Zaključio sam da ni u kom slučaju iz tih razloga neću dati ostavku, da mogu da budem smenjen ukoliko loše radim, ali da je to stvar kolektiva, kao i da neću dozvoliti da se u neregularnim uslovima bira sledeći dekani...

Dejan Popović

Dejan Popović | Foto: Zoran Lončarević

Međutim, u jednom tabloidu se pre mesec dana pojavio tekst. Mislio sam da će na tome da se završi, ali očigledno je pretnja išla do kraja. U subotu u 9.50 napadnut sam s leđa, od strane dvojice mladića sa kapuljačama, dok sam vukao korpu sa pijace. Munjevito su mi zadali po dva udarca u desnu i levu ruku.
Dok sam se okrenuo, jedan je pokušao da me zaslepi sa suzavcem, ali je bio u odstupanju, jer su očigledno hteli brzu akciju. Pobegli su niz ulicu u kojoj je bilo nekoliko ljudi. Jednog čoveka su na dnu ulice, da ih ne bi prepoznao, poprskali suzavcem. Sat vremena pre toga, kada sam išao, video sam ih u ulici, ali nisam posebno obraćao pažnju, mada su mi bili sumnjivi jer su me gledali. Jedan od svedoka video je da su ušli u neka kola i napustili u žurbi to mesto - ispričao je dekan FPN-a.

Vujačić je naveo i da ne može da kaže da postoji ikakva veza između onoga što se desilo i njegovog gostovanja pre nekoliko meseci u „Utisku nedelje“, kada je govorio o doktoratima ministra Nebojše Stefanovića i nekadašnjeg rektora „Megatrenda“ Miće Jovanovića. Inače, i drugog napadnutog profesora Dejana Popovića, vlasnik „Megatrenda“ Mića Jovanović svojevremeno je optužio da je isfabrikovao aferu u vezi sa njegovim doktoratom. Popović kaže za „Alo!“ da napad na njega u ulazu njegove zgrade ne bi povezivao sa napadom na Vujačića.

- Pre tri meseca u ulazu moje zgrade neko je pokušao da me opljačka. Za mnom je u zgradu ušao muškarac koji je pokušao da mi uzme novac. Međutim, uspeo sam da se odbranim. Kamere nisu radile, pa policija nije mogla da vidi o kome se radi. Da je neko imao nameru da me napadne, mislim da bi imao ozbiljnijeg napadača ili poslao više njih - kazao je za „Alo!“ Popović.

Uhapšena četvorica


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je juče da je policija uhapsila dva izvršioca i dva pomagača, od kojih jedan ima 15 izvršenih teških krivičnih dela, zbog osnovane sumnje da su napali profesora Iliju Vujačića. Stefanović je podsetio da je policija za dva dana rešila ceo slučaj, kao i da poseduje dokaze u ovom postupku. Kako „Alo!“ saznaje, dan nakon napada uhapšeni su Uroš M. (21) i Vasilije M. (21), dok su njihovi pomagači Miloš P. (17) i Nenad P. (20) uhapšeni juče.

Protest ispred FPN-a

Protest ispred FPN-a | Foto: Oliver Bunić

Studenti protestovali

Studenti FPN protestovali su juče zbog napada na svog dekana i “sve učestalijeg nasilja” na Beogradskom univerzitetu. Vuk Velebit iz organizacije “Studenti za slobodu” istakao je i da Ilija Vujačić najhrabriji dekan i čovek jer je u “Utisku nedelje” otvoreno pričao o plagijatima i o sumnjivom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića. Podršku Vujičiću juče su ispred FPN-a pružili i Saša Radulović iz “Dosta je bilo”, docent FPN-a i poslanik Vladimir Pavićević, profesor FPN-a Slobodan Samardžić, novinar Aleksandar Timofejev...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP