Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAOS NE PRESTAJE

Napadnuta ambasada Srbije u Ankari! Srpski ambasador u Turskoj smenjen!

Autor: telegraf.rs / FoNet | 05.06.2013 - 21:45:00h | Komentara: 1

Masovni antivladini protesti u Turskoj ušli su u šesti dan nakon što građani nisu poslušali jučerašnji poziv vlade da prekinu s njima, a u njima nekoliko kanistera u oblaku suzavca završilo je u dvorištu ambasade Srbije u Turskoj.

Istanbul

Aktuelni ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević na svom Tviter profilu napisao je da su najmanje tri kanistera ubačena u dvorište ambasade i da se ništa ne vidi od dima.

Podsetimo večeras je objavljena vest da je ambasador Dušan Spasojević dobio naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče s položaja u naredna 24 sata.

Policija je rano jutros upotrebila suzavac i vodene topove protiv stotina demonstranata koji su ignorisali upozorenja policije da se raziđu u Istanbulu, Ankari i gradu Hataju na jugoistoku zemlje, gde je juče poginuo jedan mladić, javio je AFP.

Ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević dobio je naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče s položaja u naredna 24 sata, nezvanično saznaje B92.

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević | Foto: Twitter

Kao obrazloženje za smenu navodi se da je ambasador davao izjave za B92 i RTS, bez odobrenja Ministarstva.

Spasojević je, inače, u programu TV B92 opisivao situaciju u Turskoj i davao informacije o našim državljanima.

Na molbu da potvrdi ili demantuje tvrdnje o smeni, Spasojević je samo rekao da ne želi da ništa komentariše dok ne dobije zvanično obaveštenje, navodi B 92.

Spasojević je dodao da prema važećim propisima, koje je doneo ministar Mrkić, ima pravo i obavezu kao ambasador da daje izjave kada je vanredna situacija i kada je u pitanju bezbednost građana Srbije.

U Ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da je ambasador smenjen još pre nekoliko meseci, ali da je na lični zahtev ostao duže zbog porodice.

Pored toga, navode u Ministarstvu, nijedan ambasador, po važećem Zakonu o spoljnim poslovima, nema pravo da daje izjave medijima u Srbiji bez dozvole Ministarstva, koju Spasojević za konkretnu priliku nije ni tražio.

Poslednji komentari
  • Leka Vreme: 06.06.2013 05:25h

    Pa naravno,kako da se naruše "bratski" odnosi sa Turskom,koje uporno gura ova Vlada.Šta je nama jedan ambasador.Upotrebiš ga kao truleks krpu.E sa ovakvim potezima i omalovažavanjem sopstvenih ambasadora,ostavljamo tužan i ružan utisak o našoj diplomatiki.Nigdje u svijetu se ne smenjuje ambasador zbog izjave,Ovi vladajući moraju da uglave nekog svog sponzora,kojem su obećali taj položaj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP