INTERVJU NEDELJE: PEKAR ĐOKA STEFANOVSKI (55) UPOZORAVA ZA „ALO!”
Narod više nema para ni za kiflu!
Da je srpski narod u finansijskom smislu „doterao cara do duvara“ ukazuje i poslovanje jedne od najstarijih pekara na beogradskom Dorćolu kojoj je u poslednje tri godine prodaja kifli i drugog peciva opala za više od 40 odsto! Đoka Stefanovski (55), vlasnik pekare koja već 45 godina hrani stanovnike i prolaznike na potezu od Francuske ulice do Luke Beograd, kaže za „Alo!“ kako mu se čini da stanje u njegovom zanatu nikad nije bilo gore.
Đoka Sterfanovski / Foto: A. Stanković
„Uglavnom penzioneri kritikuju političare. Sada su to ovaj ministar prosvete što ne zna pitanja sa testa za osnovce, ili Vučić u smetovima, a nekada je glavna tema bio Tadić“, kaže pekar
- Sada ostvarujemo tek 60 odsto prometa u odnosu na period pre 2011. godine. Glavni razlog tome je što su mušterije iz kraja ostale bez posla ili se u potrazi za novim radnim mestom ljudi odselili odavde.
/ Foto: A. Stanković
- Glavni kupci su nam zaposleni ljudi u ovoj zoni, od Francuske ulice do Luke Beograd. Do devedesetih je bilo puno radnika. Tu je bila carina, u „Kompresoru“ je radilo više od 1.000 radnika, bila je tu i neka metalna industrija... Cela ulica je tada bila puno življa i prometnija. Međutim, sada je veći deo tih firmi privatizovan i uglavnom ugašen, pa je i mušterija manje. Bez obzira na to, naša se ponuda nije bitno menjala, a orijentisani smo na osnovna peciva. Pošto sve pravimo ovde, uvek je sveže. Mušterije nam hvale krofne, jer su kao domaće, a specijalitet su nam i obične kifle sa susamom, koje smo u ono zlatno vreme pekarstva, pre devedesetih, prodavali i u osam puta više nego sada.
Jedna ste od retkih pekara koja radi isključivo pre podne. Zašto je to tako?
- Nekada su sve pekare radile samo pre podne iz jednostavnog razloga što je pecivo namenjeno da se jede za doručak, a ne tokom celog dana. Kada je okolna industrija radila, posle tri sata nije ni bilo kupaca, jer su ljudi odlazili kućama na ručkove i večere. Ne verujem ni sada da neko u devet uveče kupuje baš đevrek ili kiflu. Zato mi ujutru otvaramo radnju, već od šest sati kada i dolaze prvi kupci, mada pravi promet kreće tek nešto kasnije, kad i radno vreme u firmama, što je uticalo i na tempo našeg rada, jer smo pre posao započinjali još ranije.
Koje je još novine moderno doba donelo pekarstvu, osim radnog vremena?
- U zadnje dve-tri godine oseća se uticaj krize i imamo mnogo manje posla. Ljudi manje troše para na hranu i pecivo, a sve je to vezano za niži standard građana i baš se primeti kada ljudi primaju platu ili penziju. Ranije su u pekarstvu postojale sezonske oscilacije u prometu, recimo leti se zbog toplote manje kupuje pecivo u odnosu na jesen i zimu. Ali sada su to mesečne oscilacije u prodaji i primeti se kada su primanja, da li je bila Nova godina ili neki drugi veći praznik, posle koga ljudi imaju manje para, čak i za doručak. A sa visokim datumom u mesecu smanjuje se i količina obroka koji ljudi kupuju, pazi se na svaki gram. Retke su mušterije koje mogu svakoga dana da izdvoje 200 do 300 dinara za doručak, obično se jede u okviru neke limitirane sume novca.
Kako mušterije reaguju na tu krizu? Bistre li politiku u pekari?
- Pored sporta, priče o politici su obavezne, ali samo kroz neko zezanje. Mušterije najčešće komentarišu aktuelne političare koji za šalu i daju najviše povoda. Sada je to ovaj ministar što ne zna pitanja sa testa za osnovce ili Vučić u smetovima, a nekada je glavna tema bio Tadić. Najotvoreniji su tu penzioneri.
Imate li vi kao preduzetnik neku poruku ili kritiku za političare?
- Pošto mislim da je naš največi problem mala zaposlenost, moja poruka bi im bila da izmisle neki posao za radnike, da radnici budu dobro plaćeni i da imaju više para da troše, pa onda i svima nama ostalima u tom lancu da bude bolje. Nova radna mesta su prioritet. Ja za sada uspevam na mišiće da održim posao, ali od ovoga ne bi smelo da nam bude gore.
Krv nije brašno
Otkada se bavite pekarstvom?
- Pekaru na ovoj lokaciji otvorili su moj deda i otac davne 1969. godine. Preci su mi poreklom iz Makedonije, iz okoline Tetova, ali su još pre rata došli da rade u Beograd kao pekari. Prvo su držali pekaru na Autokomandi, a kada je počeo da se gradi most Gazela preselili su radnju ovde, tada je to bila Fransuska 55, pa je po tom broju pekara i dobila sadašnji naziv, iako to nije više ta ulici ni taj broj. Kao dečak i dok sam studirao ponešto sam oko pekare pomagao, ali sam zvanično posao preuzeo 1995. godine kada je otac otišao u penziju.
Tagovi:
-
VECA Vreme: 09.02.2014 12:16h
VERUJTE DA JE VECINA NEKADASNJE SREDNJE KLASE ZAISTA NA IVICI BEDE DA NE MOGU DECI JEDAN PRISTOJAN OBROK D PRIPREME. NEMOGU DA SHVATIM DA NAM SE POLITICARI TOLIKO BAHATE PUTUJU PO EVETU A NIKO NE REAVA PROBLEME NARODA KOJE SU SE NAGOMILALI ZADNJIH GODINU DANA? NIJE NI VUCIC SVEMOGUC ALUMOZE BAR PARTIJSKE DRUGOVE DA KAD VEC PUTUJU NE VODE CELU REGEMENTU SA SOBOM!!! TOMINA ZENA IDE SA NJIM PO SVETU SQA 6 SAVETNICA DA SOPINGUJE? ALO PA NIJE OVAJ NAROD BAS TOLIKO BLESAV DA TO NEVIDI OGROMNE EKONOMSKE PROMENE KOD POLITICARA I NJIHOVIH PORODICA! KAKO TO NAROD SVESIROMASNIJI A ONI SVE BOGATIJI?????????????????//
-
grada Vreme: 09.02.2014 12:55h
Sad je pravi trenutak za podizanje poreza na imovinu, pa cete dobiti Bosanski scenario, praznoglavci jedni!
-
bozo Vreme: 09.02.2014 16:05h
Pa, majstore - jedna ti je kifla skuplja od hleba.
-
zorans Vreme: 09.02.2014 16:50h
Za kiflu nemamo ali bivsi radikali za to ne haju hoce izbore ko da je djabe.
-
S2 Vreme: 09.02.2014 17:00h
Normalno da se nema. Prvo, dve kifle koštaju koliko i vekna hleba od oko pola kilograma. Oni i ne žive od hleba, kojem je cena ograničena, već deru na sitnom pecivu koje je toliko mekano da kiflu možete sabiti u kliker veličine ping pong loptice. Drugo, kada prošetate Suboticom, pogledajte kako izgledaju privatne pekare po gradu. Ima par pojedinaca koji imaju i po nekoliko pekara u gradu, a SVE izgledaju luksuzno da ne poverujete da tavore kao što ovde piše. Ovo je činjenica bez obzira ko je vlasnik pekare. Za kraj: neka se neko od Subotičana seti kada je zadnji put dobio fiskalni račun u pekari. Da li je ovako i u drugim gradovima u Srbiji?
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs